Σύγχρονος πατριωτισμός και άνοιγμα στα πιο λαϊκά στρώματα

Η στρατηγική της ΝΔ, η ανάδειξη του Κυριάκου ως του μόνου πολιτικού που μπορεί να δώσει λύσεις

29/10/16 • 07:00 | UPD 29/10/16 • 08:43

Με σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών, που θα αναλάβει άμεσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να καταστήσει τη Ν.Δ. το πολιτικό ανάχωμα στον κατήφορο που οδηγείται η χώρα, έπειτα από την επιλογή της κυβέρνησης να επιτεθεί ξανά στη Δικαιοσύνη μετά την απόφαση του ΣτΕ. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να κλιμακώσει την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε κάθε πραξικοπηματική ενέργεια του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» της Κυριακής, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ζητήσει να συναντηθεί, τη Δευτέρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Στόχος του είναι να θέσει το μείζον ζήτημα δημοκρατίας που έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές επιλογές, στο ανώτατο πολιτειακό και θεσμικό επίπεδο, ενώ στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου θα επιμείνει στην επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα, κάτι που, όπως θα τονίσει, μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές.

Συγκρότηση ΕΣΡ

Στις πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνεται και η κατάθεση στις επόμενες ημέρες, πρότασης νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες όπου οι αρμοδιότητες θα ασκούνται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Σχετικά με τη διαδικασία συγκρότησής του, από την οδό Πειραιώς ξεκαθαρίζουν πως η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί να γίνει μόλις διασφαλιστεί ότι μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο ΕΣΡ, δηλαδή μετά την αντικατάσταση του νόμου Παππά.

Στη Ν.Δ. θεωρούν πάντως ότι η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να έχει ρόλο καταλύτη στις πολιτικές εξελίξεις, ενώ δηλώνουν δικαιωμένοι για τη στάση υπεράσπισης της συνταγματικής τάξης που τήρησαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οπως σημείωνε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, τα τελευταία γεγονότα ενισχύουν τα εκλογικά σενάρια, καθώς κατέρρευσε το βασικό μέρος του κυβερνητικού αφηγήματος περί καταπολέμησης της διαπλοκής, αφού πλέον απεδείχθη και με τη δικαστική βούλα ότι όλα έγιναν για να ελεγχθεί η ενημέρωση. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ξεκαθάριζε ότι στην οδό Πειραιώς, δεν πανηγυρίζουν, αλλά προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και στέλνουν μήνυμα στους πολίτες ότι οι ίδιοι κινούνται με υπευθυνότητα.

Σύγχρονος πατριωτισμός

«Πατριωτισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ’ όλα την αγάπη για τη χώρα σου. Εθνικισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ’ όλα το μίσος για τις άλλες». Η φράση αυτή ανήκει στο μεγάλο Γάλλο στρατηγό και πολιτικό Σαρλ Ντε Γκωλ που ανέλαβε επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας από τους Γερμανούς.
Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Ν.Δ., απευθυνόμενος προς τη νεολαία του κόμματος στο Συνέδριο Επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, χρησιμοποίησε τον όρο «σύγχρονος πατριωτισμός», ο οποίος όπως είπε, είναι αναγκαίος για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. «Σύγχρονος πατριωτισμός σημαίνει πίστη στις πραγματικές δυνατότητες της χώρας. Σημαίνει εθνική αυτοπεποίθηση κι όχι ανακύκλωση ξεπερασμένων εθνικιστικών αντιλήψεων, που αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο και στρέφουν το βλέμμα στο παρελθόν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ενωτικό πνεύμα

Η στρατηγική που εφαρμόζει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκτήσει συγκεκριμένα στοιχεία. Εμφανίζεται ενωτικός, σε αντίθεση, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, με τον Αλέξη Τσίπρα που έχει επιλέξει την πόλωση και χρησιμοποιεί ακραίο διχαστικό λόγο. Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να στείλει το μήνυμα ότι η Ν,Δ, είναι η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη στο κατακερματισμένο σκηνικό, που μπορεί να ενώσει πολύ ευρύτερες δυνάμεις και να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

Το δεύτερο στοιχείο της γαλάζιας στρατηγικής έχει να κάνει με την επιμονή στην αλήθεια. Μιλώντας το βράδυ της περασμένης Τρίτης σε πολυμελή ομάδα γνωστών δημοσιογράφων του ευρωπαϊκού και διεθνούς Τύπου, που υποδέχθηκε στα γραφεία της οδού Πειραιώς, τόνισε: «Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Ο τρόπος που θα το πετύχουμε είναι λέγοντας την αλήθεια. Πολλές φορές, όσα λέμε κάνουν τους πολίτες να αισθάνονται άβολα. Δεν θέλουμε να υποσχεθούμε πράγματα που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε. Αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Τσίπρας».

Γιώργος Δ. Ευθυμίου

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής