Έκτακτες αλλαγές στην ΝΔ: Η σύσκεψη και τα επόμενα βήματα μετά την απόφαση του ΣτΕ

27/10/16 • 12:37 | UPD 27/10/16 • 12:47

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να αναχωρήσει σήμερα το πρωί για το Άγιον Όρος, όμως, όπως κρίθηκε, δεν ήταν δυνατό να απομονωθεί για ένα 24ωρο στο «Περιβόλι της Παναγίας» τη στιγμή που οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Συμβουλίου, είναι ραγδαίες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρέμεινε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μέχρι αργά το βράδυ χθες στο γραφείο του, πραγματοποιώντας συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση την οποία την αντιμετωπίζουν ως «παταγώδη πολιτική ήττα» της κυβέρνησης που πολιτικά την απονομιμοποιεί πλήρως και ανοίγει το δρόμο για την πτώση της,

Ήδη με τη γνωστοποίηση της απόφασης του ΣτΕ η Πειραιώς έκανε λόγο για «δικαίωση» της πολιτικής στάσης που είχε κρατήσει κατά του νόμου και κατά του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, χαρακτηρίζοντας «περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ» την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία.

Την ίδια ώρα, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος με τους στενούς του συνεργάτες επιχειρούσαν να χαράξουν τα επόμενα βήματά τους στη βάση της απόφασης για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά και να αποδοκιμάσουν με ανακοίνωση τους το ύφος και το ήθος των επισήμων δηλώσεων που έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι πρώτες εκτιμήσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο επικεντρώνονταν στη γενική αρχή ότι η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών αποτελεί προάγγελο πιθανών ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων,με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά την άμεση κατάθεση από πλευράς ΝΔ της δίκης της ξεχωριστής πρότασης νόμου για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ενώ δεν έλειψαν και οι προτάσεις για μια ακόμη πιο σκληρή αντίδραση ακόμα και με την υποβολή πρότασης μομφής είτε συνολικά κατά της κυβέρνησης είτε προσωπικά εναντίον του υπουργού Επικράτειας Νίκου Παππά.

Πηγές της ΝΔ αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε ότι αφορά τις πολιτικές της πρωτοβουλίες εντός της βουλής, χωρίς να αποκλείονται εκ των προτέρων κινήσεις όπως μια πρόταση μομφής. Αξίζει να προσεχθεί ότι η ΝΔ κάλεσε όλες τις «δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες» απέναντι στην κυβέρνηση και την υποδοχή της απόφασης του ΣτΕ, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «επικίνδυνη για τη Δημοκρατία». Υπ’ αυτό το πρίσμα θεωρείται βέβαιο ότι το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη έχει βάλει στο μικροσκόπιο την τοποθέτηση ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού να συναινέσουν με την κυβέρνηση για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου αν «θυσιαστεί» ο υπουργός Επικρατείας.

Στόχος της ΝΔ είναι να κινηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει κλίμα πολιτικής απομόνωσης για την κυβέρνηση και να τροφοδοτήσει καταστάσεις «ανεξέλεγκτης φθοράς» για το μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη η κίνηση από χτες της ΝΔ να προαναγγείλει νομοθετική πρωτοβουλία από τη μεριά της για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου προϊδεάζει μάλλον αρνητικά σε ότι αφορά την αναζήτηση σημείων συνεννόησης με την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως στην Πειραιώς περιμένουν τι σχέδιο νόμου θα καταθέσει η κυβέρνηση για την προσωρινή αδειοδότηση και εν συνεχεία θα τοποθετηθούν συγκεκριμένα.

Copy link
Powered by Social Snap