Στον αέρα ο νόμος, δεν κλείνει κανένα κανάλι

Τηλεοπτικές άδειες: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά έκρινε το ΣτΕ

26/10/16 • 23:13 | UPD 27/10/16 • 01:29

Το ΣτΕ έκανε γνωστή την απόφασή του αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες και αυτή πως ο νόμος για τις του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές είναι αντισυνταγματικός.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας κράτησε για κάτι λιγότερο από 6 ώρες και ήταν πολύ έντονη και με πολλές διαφωνίες. Τελικά, η απόφαση πάρθηκε με ψήφους 14-11.

Πρακτικά, η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως τα λεφτά που έχουν δοθεί στην δημοπράτηση για τις τηλεοπτικές άδειες θα δοθούν πίσω στους επιχειρηματίες από την κυβέρνηση και πως κανένα κανάλι δεν πρόκειται να κλείσει.

Κατά τα άλλα, ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στον αέρα. Η δημοπράτηση αναμένεται να επαναληφθεί με νέους όρους και με το ΕΣΡ να την συντονίζει, αφού πρώτα βέβαια αυτό συγκροτηθεί.

Η απόφαση αιφνιδίασε διότι όλη την ημέρα το επικρατέστερο σενάριο, ήθελε την απόφαση να μιλά για αντισυνταγματικότητα του νόμου, αλλά παράλληλα να δίνει προθεσμία στην κυβέρνηση να τον «διορθώσει», με την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Αντίθετα λοιπόν από τα αναμενόμενα φαίνεται πως επικράτησε η «σκληρή γραμμή» και δεν δόθηκε προθεσμία για να διορθωθεί «εν λειτουργία» ο νόμος Παππά , κάτι που σημαίνει πως ο διαγωνισμός είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Αυτό σημαίνει πως όλα τα υπάρχοντα κανάλια μένουν σε λειτουργία.

Ειδικότερα, ο νόμος Παππά (νόμος 4339/2015 ) κρίθηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κατά πλειοψηφία (14 έναντι 11), αντισυνταγματικός.
Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την σημερινή πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη, μετά από έντονες νομικές αντιπαραθέσεις αποφάνθηκαν ότι ο νόμος προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, το οποίο καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.

Κατά την σημερινή διάσκεψη επικράτησε ένταση και αντιπαράθεση μεταξύ των δικαστών η πλειοψηφία των οποίων τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 5:30 ώρες που διήρκεσε η επίμαχη διάσκεψη έγιναν δύο διαλείμματα προκειμένου να  αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα, ενώ κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων είχαν δημιουργηθεί πηγαδάκια.

Η πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του ΣτΕ και προτάθηκε  από αντιπρόεδρο, προέβλεπε  την  ενεργοποίηση του άρθρου 50 του Προεδρικού Διατάγματος 18/1989 που αφορά το Συμβούλιο της Επικρατείας, έτσι ώστε μέσα σε 6 μήνες  να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να αποφασίσει για το εάν η διαδικασία που τηρήθηκε για την  έκδοση  των τεσσάρων αδειών των  τηλεοπτικών σταθμών είναι ή όχι σύννομη ή αν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα τα οποία επιδέχονται θεραπείας (βελτιώσεων, κ.λπ.).

Και στην συνέχεια, η πρόταση αυτή που δεν πέρασε και δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία, προέβλεπε ότι θα επανέλθει και πάλι η Ολομέλεια του ΣτΕ με άλλη σύνθεση να κρίνει οριστικά τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών.

Φυσικά αφού ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός, οι δικαστές δεν προχώρησαν να εξετάσουν το ζήτημα του αριθμού (4) των αδειών που χορηγήθηκαν.

Εξερχόμενος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου, τόνισε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων πως «:Δεν μπορώ να κάνω καμία απολύτως δήλωση. Η διάσκεψη είναι μυστική».

Πάντως, κατά την προηγούμενη διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας, ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας, Γεώργιος Παπαγεωργίου τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω Ολομέλεια συμμετείχαν 31 δικαστές, αλλά δύο αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν συμμετέχουν, ένας είναι αναπληρωματικός και τρεις είναι πάρεδροι, οι οποίοι συμμετέχουν μεν αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Με επίθεση Γεροβασίλη στο ΣτΕ απάντησε το Μαξίμου στο «μπλόκο» στις τηλεοπτικές άδειες

Επίθεση στο ΣτΕ κάνει η Κυβέρνηση μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη. Ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί νομοθετική πρωτοβουλία για τις τηλεοπτικές άδειες την προσεχή Δευτέρα, ενώ ανέφερε τις συνέπειες από την επιστροφή της δόσης των χρημάτων των καναλαρχών.

Η δήλωση της Γεροβασίλη:

Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.

Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:

– έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,

– έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ,

– έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται.

Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής.

Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:

– Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης:

στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.

εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό

στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.

Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς.

Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί.

Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.

Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.

Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή.

Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Μετά το μπλόκο του ΣτΕ το Μαξιμου φέρνει την Δευτέρα νομοτεχνική βελτίωση στο νόμο Παππά

Νέο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες φέρνει τη Δευτέρα η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να σώσει την κατάσταση.
Επί της ουσίας πρόκειται για νομοτεχνική βελτίωση σύμφωνα με πληροφορίες του eleftherostypos.gr, καθώς η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί μια παρέμβαση του Καλογήρου, γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου.

Πάντως χωρίς τη συνδρομή του ΕΣΡ δεν μπορεί αν γίνει η παραμικρή κίνηση και αυτό άλλωστε αποφάσισε απόψε το ΣτΕ. Θα πρέπει πρώτα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και έπειτα να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο χειρισμός του θέματος θα παραμείνει στα χέρια του Νίκου Παππά, ο οποίος έχει την στήριξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν από τούδε και στο εξής για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

ΝΔ: Ο διαγωνισμός-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες απέτυχε

Στην οποία κάνει λόγο για διαγωνισμό παρωδία η Νέα Δημοκρατία σχολιάζει την απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο παπά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για προσπάθεια θεσμικής εξαιρέσεις αρμοδιοτήτων του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης, η οποία εν τέλει απέτυχε.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της Χώρας.

Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε.

Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν.

Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.

Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία
αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα
αποκαταστάθηκε.

Οι προκλητικές αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρέμβασεις στη δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η Χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.

Δεν τα κατάφερε.

H αποχώρηση του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκαταστάση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

ΝΔ: Η κυβέρνηση γίνεται επικίνδυνη για τη Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε καινούργια ανακοίνωση μέσα από την οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση λέγοντας ότι αμφισβητεί με προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παράλληλα αναφέρει ότι γίνεται επικίνδυνη για τη Δημοκρατία.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Η Κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα.

Η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένοι, καλούμαστε να μην το επιτρέψουμε».

Γεννηματά: Νίκησε το κράτος δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα νίκησε το κράτος δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Ειπώθηκε το μεγάλο όχι στο «μαύρο» στην ενημέρωση.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

Όσον μας αφορά θα συμβάλλουμε στην άμεση ανασυγκρότηση του ΕΣΡ ,με όλες του τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα αρμοδιότητες ώστε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. Με διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού.

Η Κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη.

Οι μεθοδεύσεις τους θα τους ακολουθούν για πάντα.

Επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης ο Υπουργός Κ. Παππάς».

Ποτάμι: Να παραιτηθεί ο Παππάς, είχαμε προειδοποιήσει για τις τηλεοπτικές άδειες

«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ. Παππάς, με την άδεια του κ. Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση.

Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν »SIRIZATV»», αναφέρει σε ανακοίνωσή του τοκόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη και προσθέτει:

«Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ. Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε «Το Ποτάμι» στον Πρόεδρο της Βουλής.

Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα».

Πολάκης: Έχουμε πόλεμο και η Αριστερά ξέρει να πολεμάει

Με μία άνευ προηγουμένου ανακοίνωση μέσω facebook ο υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης καταφέρεται κατά των δικαστικών αρχών οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Παύλος Πολλάκης κάνει λόγο για πόλεμο στον οποίον βρίσκεται η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η αριστερά ξέρει να πολεμάει, επικρίνει την απόφαση της δικαιοσύνης, ενώ τονίζει πως «θα επανέλθουμε»

Ολόκληρη η ανάρτηση του έχει ως εξής:

Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δικαστικά πραξικοπήματα .

Όπως και με το διώξιμο των εργολάβων που έβγαλε το ΣΤΕ παράνομο και ψηφίσαμε αλλο νόμο που το επεκτείναμε σε όλο το δημοςιο τομέα ,όπως με το Γιαννοπουλο που τον ξαναγύρισαν στο Κεελπνο και τον ξανά διώξαμε ,ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ .
Εμεις ΔΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ

Υγ1 Δηλαδη μας λένε οι αξιότιμοι δικαστές ότι ειναι συνταγματικό να εκπέμπουν τα βοθροκαναλα χωρίς άδεια και αντισυνταγματικό να πάρουμε 4000 στα νοσοκομεία και 15000 παραπάνω στους παιδικούς σταθμούς απο τα χρήματα του διαγωνισμού ;!;!;!;!
Υγ2 όταν μιληςα για το πρόβλημα της Δικαιοσυνης πριν δυο τρεις μήνες στο περιστέρι, μου την έπεσαν με «ιερή αγανάκτηση» όλα τα συστημικά μέσα και οι εκπρόσωποι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ -ποτάμι για «ασέβεια » .Κατι ήξεραν για το ποιος θα προστατέψει το σύστημα εξουσίας και διαπλοκής!!!
Υγ3 ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΕΙ !!!