Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ ήθελε «αίμα» αλλά δεν το δώσαμε

26/10/16 • 13:01 | UPD 26/10/16 • 14:22

«Tο ΔΝΤ δεν είναι ευχαριστημένο, ήθελε «αίμα» και δεν του το δώσαμε. Ό,τι κάναμε στην μεταρρύθμιση ήταν με αριστερό πρόσημο και αριστερή ευαισθησία», τόνισε  ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, εν όψει και της αυριανής συνάντησής του με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha 989  σημείωσε ότι «οι ακραίοι ζητούν ακραία πράγματα και επιμένουν» και ότι η εμπειρία του πρώτου εξαμήνου της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι «όσο και να ‘ματώσουμε’ σε εθνικό επίπεδο, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα».

Ανέφερε πάντως ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σε εθνικό επίπεδο να περνάει κοινωνικά μέτρα. «Στο ασφαλιστικό π.χ. πετύχαμε αυτό, να αποφύγουμε την περικοπή του ΕΚΑΣ, να εξουδετερώσουμε τα κακά που υπήρχαν ως δεδομένα, μέσω της εθνικής σύνταξης και των άλλων μέτρων που πήραμε» επισήμανε.

Αναφερόμενος στις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός δήλωσε ότι κατανοεί την αγανάκτηση και πως «αν δεν προχωρούσαμε σε αναπροσαρμογή, δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε συντάξεις».

Αναφορικά με τους μισθούς τόνισε: «Στόχος είναι η βελτίωση του μισθού μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οοι μισθοί έχουν πέσει σε επίπεδο που ελάχιστα εξασφαλίζει στους ανθρώπους και μοιραία παρασύρουν και τις συντάξεις, πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Εγγυηθήκαμε ότι κανείς δεν θα πέσει κάτω των 1.300 μεικτών αλλά υπάρχουν πολύ χειρότερες καταστάσεις, τίθεται θέμα επιβίωσης όταν εργαζόμενοι παίρνουν 100 ευρώ το μήνα. Σκοπός μας είναι τα 100 ευρώ να γίνουν αξιοπρεπής μισθός».

Ερωτηθείς εάν θα παραμείνει στη θέση του στον υπουργείο Εργασίας στον επερχόμενο ανασχηματισμό απάντησε πως «αυτό είναι δουλειά του Πρωθυπουργού. Είμαι εκεί που πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω».