ΟΛΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν μετά τον ανασχηματισμό – Το γράψε-σβήσε του Τσίπρα

26/10/16 • 11:26 | UPD 26/10/16 • 12:13

Στις μεγάλες αναταράξεις που προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται η καθυστέρηση του ανασχηματισμού, ο οποίος αναμενόταν εντός της εβδομάδας, ακόμη και στην αρχή της, αλλά τελικά φαίνεται να οδεύει για το Σαββατοκύριακο ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει ότι δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να αναφέρουν πως ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, με σπάσιμο υπουργείων και θα περιλαμβάνει πολλά νέα πρόσωπα (30άρηδες-40άρηδες) καθώς ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει πως «θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου».

Ο ανασχηματισμός σχεδιάζεται, πάντως, με τον Πάνο Σκουρλέτη παρόντα καθώς από την χθεσινή συνάντηση των δύο προκύπτει ότι δεν αποκλείεται η παραμονή του υπουργού στο υπό διαμόρφωση νέο υπουργικό συμβούλιο είτε με τον ίδιο, είτε με διαφορετικό ρόλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να διαπίστωσε ότι δεν έχει την πολυτέλεια αυτή την ώρα να βρει απέναντί του μία οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως διαφάνηκε να διαμορφώνεται από τη συμμαχία του κ. Σκουρλέτη με τους «53+», οι οποίοι μάλιστα ζήτησαν την παραμονή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων προκύπτει κι άλλο πρόβλημα, καθώς ο υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας, μέλος και αυτός των 53+ και κομμένος από την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, επανήλθε στην κριτική του επί των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Δρίτσας φέρεται ως ένας από τους υπουργούς που θα απομακρυνθούν στον ανασχηματισμό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα θέματα των αλλαγών στην κυβέρνηση συζητήθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε σύσκεψη του κ. Τσίπρα με στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η μάχη των γενεών

Ωστόσο η μάχη εκδηλώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με την παράλληλη επιδίωξη ενός στενού κύκλου πέριξ του κ. Τσίπρα να τεθεί στο περιθώριο η παλαιά φρουρά του κόμματος.

Πέραν των κυρίων Σκουρλέτη και Δρίτσα, φαίνεται να έχουν βρεθεί ένα βήμα πίσω στην αξιολόγηση που κάνει το Μαξίμου στελέχη όπως ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ κάποιοι σχεδιάζουν και την υποβάθμιση του ρόλου ακόμη και του Γιάννη Δραγασάκη.

Αμφίβολη ωστόσο φαίνεται να είναι και η παραμονή στην κυβέρνηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Οι αμφίβολοι

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μετέχουν στην ίδια θέση ή ακόμη και στο νέο σχήμα συνολικά, υπουργοί όπως ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκος Τόσκας, ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος -ο οποίος πάντως λόγω της προθυμίας του να φέρει σε πέρας κάθε δύσκολη αποστολή στις διαπραγματεύσεις, θεωρείται λιγότερο πιθανό να φύγει – και άλλοι. Ακόμη και για τον Νίκο Φίλη υπάρχουν σκέψεις αντικατάστασής του και μετακίνησής του σε άλλο πόστο. Αμφίβολη είναι και η Θεανώ Φωτίου, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες για μετακίνηση οδεύει ο Δ. Βίτσας.