Breaking News

ΠΟΛΙΤΙΚΗ #Tags:

Βρήκαν πεδίο… για σπέκουλα στις διαρροές – Παιχνίδι εντυπώσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Βρήκαν πεδίο… για σπέκουλα στις διαρροές – Παιχνίδι εντυπώσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Με 173 υπέρ, 83 κατά, 4 άκυρα και ένα λευκό η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και, όπως αναμενόταν, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την πλήρη ταύτισή του με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, δεσμεύοντας σε αυτήν τη γραμμή και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Είναι ωστόσο γνωστό πως ακόμα και αν δεν υπήρξαν κρούσματα απειθαρχίας, με ένα ερωτηματικό για τους δικαιολογημένα απόντες, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται ότι η επιλογή αυτή ενδεχομένως γυρίσει μπούμερανγκ. Γι’ αυτό και η Κουμουνδούρου ξεκίνησε το παιχνίδι των εντυπώσεων και τον αποπροσανατολισμό.

Με δεδομένο ότι ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 απείχαν από την ψηφοφορία και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ως δικαιολογημένα απόντες – οι οποίοι πάντως δεν ψήφισαν με επιστολική ψήφο ως είχαν δικαίωμα – τους Ν. Φίλη, Γ. Κατρούγκαλο, Ν. Συρμαλένιο και Θ. Τζάκρη, οι έξι διαρροές αφορούν εκ των πραγμάτων τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής, καθώς, με δικαιολογημένα απόντα τον βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Αντωνιάδη, σε σύνολο 179 τα «ναι» ήταν 173.

Οι έξι διαρροές προσφέρονταν ως πεδίο αποπροσανατολισμού για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προέβη στο εξής σχόλιο: «Δεν ήταν μόνο τα άδεια υπουργικά έδρανα που απαξίωσαν τη χθεσινή συζήτηση για Προανακριτική και επιβεβαίωσαν τη δειλία του πρωθυπουργού. Φρόντισαν για αυτό και έξι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ που έσπασαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν κατά της προανακριτικής παρωδίας. Καλά ξεμπερδέματα…».

Ατύπως η πρώτη αντίδραση ήρθε από κυβερνητικές πηγές οι οποίες, διατηρώντας τους χαμηλούς τόνους, σημείωναν: «Η ψηφοφορία ήταν μυστική αλλά η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δεν είχαμε διαρροές». Η απάντηση αυτή παρέπεμπε στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο αντέδρασε, σημειώνοντας: «Η χθεσινή ομιλία του κυρίου Παπαγγελόπουλου δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τους στενούς δεσμούς του με την καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Ολη η ομιλία του απευθύνθηκε πολιτικά και συναισθηματικά σε αυτούς και, από ό,τι φαίνεται από την ψηφοφορία με τα έξι λευκά και άκυρα, βρήκε ανταπόκριση. Πάλι καλά που περιορίστηκαν στους 6 πιο πρόθυμους, γιατί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσαν να βρεθούν και περισσότεροι. Εξάλλου τα κενά υπουργικά έδρανα χθες αποδεικνύουν τα προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη υπόθεση. Στο τέλος βέβαια κάποιοι καλοθελητές θα μας πουν ότι ο Παπαγγελόπουλος ήταν ΠΑΣΟΚ».

Στη συνέχεια, η φιλολογία περί διαρροών εκ μέρους της Ν.Δ. ή του Κινήματος Αλλαγής ή και των δύο – με την αμέριστη συμβολή του επικοινωνιακού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ – συνεχίστηκε. Ενα βίντεο που κυκλοφόρησε από την ομιλία του κ. Παπαγγελόπουλου στο βήμα της Βουλής με τον βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής και πρώην δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη να χειροκροτά προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καμίνη: «Δυστυχώς με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, η χθεσινή, κορυφαία διαδικασία στη Βουλή εξελίχθηκε σε κωμωδία. Ο μισός θίασος κρύφτηκε στην κουίντα, ο άλλος μισός, με προεξάρχοντα τον κ. Παπαγγελόπουλο, θεώρησε σκόπιμο να διανθίσει τη διαδικασία με σχόλια για τα φυσικά προσόντα του Ρασπούτιν. Αυτή είναι η σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζουν ένα τεράστιο πολιτικό και ηθικό σκάνδαλο που έχει βλάψει τον ελληνικό λαό και έχει σπιλώσει με αναίσχυντο τρόπο μέλη της παράταξής μας. Σύσσωμη η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής ψήφισε υπέρ της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου. Η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να μας κάνει να ξεχάσουμε το παρελθόν του κ. Παπαγγελόπουλου είναι καταγέλαστη. Ο ίδιος άλλωστε αναφέρθηκε εκτενώς χτες σε εξυπηρετήσεις που έχει κάνει κατά κόρον στο παρελθόν που φθάνουν μέχρι την υπόθεση της Mayo. Δυστυχώς, εκτός από τον Ρασπούτιν, έχουμε και επίδοξους γαλάζιους Μινχάουζεν στην υπόθεση Novartis».

Στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των χαμηλών τόνων που δείχνει ότι υιοθετεί η πλειοψηφία από την πρώτη ώρα, εξ ου και τα άδεια υπουργικά έδρανα που θέλησαν να συμβολίσουν και τη διάκριση των εξουσιών, στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των κ.κ. Τσίπρα, Παπαγγελόπουλου, Πολάκη κ.ά., επικρατεί ένταση και αναβρασμός.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – ο οποίος δεν ήταν χθες στη Βουλή επειδή πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο – επέμεινε στους χαμηλούς τόνους και στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. εξήγησε: «Η κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis». Ακόμα και αυτό το σχόλιο όμως ήταν αρκετό ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει και νέα ανακοίνωση, για να πει τα… ίδια: «Ο κ. Μητσοτάκης, μετά το χθεσινό κρυφτό, βρήκε τον δρόμο για τη Βουλή με μία μέρα καθυστέρηση. Η αργοπορημένη προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την πρωτοφανή του φυγομαχία και το συνολικό κυβερνητικό φιάσκο δεν πείθει κανέναν. Από ό,τι φαίνεται ούτε καν τους ίδιους τους βουλευτές του, που του γύρισαν την πλάτη για τη σύσταση της Προανακριτικής παρωδίας».

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε επίσης

Copy link
Powered by Social Snap