Αντιδράσεις από Φίλη και Παπαδημούλη

Κυβερνητικό «εμφύλιο» προκαλεί η ΕΡΤ μετά το «φάγωμα» του διευθυντή ενημέρωσης

24/10/16 • 18:38 | UPD 25/10/16 • 06:15

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται ΣΥΡΙΖΑ και Μαξίμου με αφορμή την κατάσταση στην ΕΡΤ και την αποπομπή με δικαστικό κλητήρα του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης Σταύρου Καπάκου.

Η ΕΡΤ με μία λιτή ανακοίνωση ενημέρωσε και επίσημα το τέλος της συνεργασίας της με τον επικεφαλής του ενημερωτικού τομέα, αναφέροντας ότι «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. αποφάσισε να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον μέχρι σήμερα Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης κ. Σταύρο Καπάκο. Το Δ.Σ. τον ευχαριστεί για τις μέχρι σήμερα προσφερθείσες υπηρεσίες του».

Οι διαδικασίες για το «διαζύγιο» έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και δεν είναι καθόλου βελούδινο, καθώς η διοίκηση ενημέρωσε από την προηγούμενη βδομάδα το δημοσιογράφο κι αφού αυτός αρνήθηκε να φύγει από το ραδιομέγαρο έλαβε σήμερα με κλητήρα τη διακοπή της συνεργασίας τους.

Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός πως ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλη αναμένεται να θέσει το θέμα στην πολιτική γραμματεία του κόμματος. Χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη μέσω Twitter.

papadimoulis

Ποιοι είναι οι λόγοι του «διαζυγίου» και μάλιστα στην αρχή της σεζόν που θα έπρεπε στο κρατικό κανάλι, όπως σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό, να έχουν ρυθμιστεί όλα και να λειτουργούν σωστά; Στο παρασκήνιο αναφέρονται διαφωνίες που είχε ο απερχόμενος με μέλη του ΔΣ και μάλιστα όταν τους ενημέρωσε πως στον τομέα του, τον ενημερωτικό, με 2.500 εργαζομένους στην ΕΡΤ, υπάρχουν πολλοί αρχισυντάκτες και λίγοι… συντάκτες. Δεν είναι τυχαίο που πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι η κρατική τηλεόραση έχει ανάγκη από διάφορες ειδικότητες, όπως δημοσιογράφους, για την κάλυψη ρεπορτάζ.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο τονίζεται και η σχέση του πρώην Γενικού Διευθυντή με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, νυν… και πρώην. Στην ΕΡΤ λοιπόν που προσπαθεί να πείσει για «ελευθερία και ακηδεμόνευτη ειδησεογραφία» λέγεται ότι υπήρχαν πιέσεις από το Μαξίμου για τις θέσεις που παρουσιάζονται –και θα παρουσιάζονται- σε ενημερωτικές και ειδησεογραφικές εκπομπές, θέσεις που ίσως δεν θα δεχόταν να ακολουθήσει ο πρώην Γενικός Διευθυντής.

Στο παρασκήνιο μάλιστα αναφέρεται πολλές φορές «πόλεμος απόψεων» μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου, δηλαδή μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και κομματικών στελεχών που μάλιστα διατηρούν ακόμα σχέσεις με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αποχωρήσει. ]

Επίσης λέγεται ότι ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ και του Σταύρου Καπάκου υπήρξε έντονη διαφωνία για το πρόσωπο, τη γυναίκα, που θα αναλάβει σύντομα την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ. Κι όλα αυτά, ενώ όπως ανέφερα στην αρχή, με το… άρωμα εκλογών να πλανάται (και) στο ραδιομέγαρο ενισχύοντας και «κατοίκους» του Μαξίμου, όσο και της Κουμουνδούρου να θέλουν να έχουν καίριο ρόλο και λόγο στον ενημερωτικό τομέα της κρατικής τηλεόρασης…!

Καπάκος για την απόλυσή του: Διότι δεν συνεμορφώθην

Με μια επιστολή που φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Διότι δεν συνεμορφώθην», ο αποπεμφθείς από την ΕΡΤ διευθυντής Ενημέρωσης Σταύρος Καπάκος «χαιρετά»τους εργαζόμενους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Αναλυτικά, η επιστολή του Σταύρου Καπάκου προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ:

«ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΜΜΟΡΦΩΘΗΝ ……»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επί 17 μήνες δώσαμε μαζί έναν δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα. Πήραμε την ΕΡΤ από τα συντρίμμια και την κρατήσαμε όρθια.
Κερδίσαμε όλοι μαζί τη μάχη της ενημέρωσης σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της πολυτάραχης περιόδου ( εκλογές – δημοψήφισμα, επίσκεψη Πάπα , επίσκεψη Πούτιν, διαπραγμάτευση, τρομοκρατικά χτυπήματα , προσφυγικό , Ολυμπιακοί Αγώνες, Σύνοδοι κορυφής, ΒΡΕΧΙΤ και άλλα πολλά).

Όλοι μαζί αποδείξαμε ότι η ΕΡΤ μπορεί να πρωταγωνιστήσει στα μεγάλα γεγονότα και να δώσει με αξιώσεις τη μάχη για πραγματικές ειδήσεις , αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση.

Ελπίζω να αισθανθήκατε όλοι πιο ελεύθεροι από ποτέ αυτή την περίοδο. Γνωρίζετε καλά ότι ήμουν ένας από σας ,σας εκτιμούσα και με εκτιμούσατε. Τα γνωρίζουμε αυτά και τα σεβόμαστε όλοι.

Κρατήστε ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγαλύτερο ευχαριστώ, για ότι πετύχαμε όλοι μαζί κάτω από αντίξοες συνθήκες. Είμαι βέβαιος ότι θα συναντιόμαστε καθημερινά στην μάχη για την αυτονομία και την αξιοπιστία της ενημέρωσης, που ευτελίζεται από εξουσιαστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις τύπου στρατιωτικού καραβανά . Είναι αυτή η αντίληψη που οδήγησε στην επίδοση της αποπομπής μου με δικαστικό κλητήρα και μάλιστα με την πρωτοφανή κατηγορία της «άρνησης συμμόρφωσης προς τις οδηγίες» !

Η δημοσιογραφία δεν είναι τάγμα νεοσυλλέκτων….

Όπως είπε ένας μεγάλος του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού «η συνείδησή μας παραμένει αδιάψευστος κριτής , αρκεί να μην την έχουμε δολοφονήσει» και θέλω να πιστεύω ότι μόνο λίγες γρατσουνιές έχω στη συνείδησή μου.

Άλλοι όμως αποδεικνύονται μικροί έως και μοιραίοι.

Ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι δουλειές. Kαταλαβαινόμαστε τώρα….

Σας χαιρετώ, δεν σας αποχαιρετώ

Σταύρος Καπάκος»