Διαψεύδει τον «κόφτη» στις επικουρικές το υπουργείο Εργασίας

24/10/16 • 13:36 | UPD 24/10/16 • 13:36

Tο υπουργείο Εργασίας διαψεύδει το ενδεχόμενο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις από το 2017 λόγω του «κρυφού κόφτη» σε περίπτωση ελλειμμάτων. Σημειώνει επίσης ότι η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει χρήση των αποθεματικών του ΕΤΕΑΠ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για «εβδομαδιαίο κύκλο μαύρης προπαγάνδας για τις συντάξεις» και τονίζει ότι ο νόμος της μεταρρύθμισης δεν καθιερώνει «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» που είχαν ασμένως αποδεχθεί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και που επέβαλε απόλυτη αντιστοίχιση εισφορών-παροχών.

Αντίθετα ωστόσο επιτρέπει χρήση των αποθεματικών του ΕΤΑΕΠ για κάλυψη ελλειμμάτων που προκύπτουν αναπόφευκτα, λόγω κρίσης».

Όσον αφορά τις αναλογιστικές μελέτες επισημαίνει ότι προβλέπονται πράγματι στο άρθρο 14 παρ. 4 του νόμου 4387/2016, για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Κατά τη ρητή διατύπωση της διάταξης, αναλογιστικές μελέτες κατατείνουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων.

Χαρακτηριστικά τονίζεται: «Το ύψος των δαπανών για την εθνική, την ανταποδοτική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009».

Η προϋπόθεση αυτή έχει εξασφαλισθεί ήδη με την αναγκαία αναπροσαρμογή στην οποία προχώρησε η μεταρρύθμιση και έχει αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό. Δεν πρόκειται το επόμενο έτος να αυξηθεί το ποσοστό της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο, άλλωστε, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών θα αυξηθεί.

Copy link
Powered by Social Snap