Κοινή βούληση κυβέρνησης-θεσμών για έγκαιρη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης

23/10/16 • 16:24 | UPD 23/10/16 • 16:46

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών, με θέμα την επισκόπηση των βασικών πεδίων της δεύτερης αξιολόγησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί και επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του προκαθορισμένου χρόνου.

Ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

Τον κύκλο των σημερινών συναντήσεων άνοιξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ενώ οι επαφές συνεχίστηκαν μεταξύ των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, κ. Ντέκλαν Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ,) Φραντσέσκο Ντρούντι και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Νικόλα Τζαμαριόλι.

Παρούσα και η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία καθυστέρησε την άφιξή της στην Αθήνα, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Δευτέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη το βράδυ και οι θεσμοί θα αναχωρήσουν την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, με προοπτική να επιστρέψουν το β’ δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Έως τότε, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεχίζονται οι -εξ αποστάσεως, ενδεχομένως- διαβουλεύσεις στα θέματα που θα χρειάζονται περισσότερη δουλειά, εφόσον υπάρχουν διαφωνίες με τους θεσμούς.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ διευκρίνιζαν ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει να υπάρξει συμφωνία μέχρι το EWG στα τέλη Νοεμβρίου και πολιτική επικύρωση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε από την επόμενη ημέρα και μέχρι τα Χριστούγεννα να βρεθεί λύση και στο ζήτημα του χρέους.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα «από τώρα μέχρι και τα Χριστούγεννα».