Η ΝΔ παίζει …αιφνιδιασμό όσο ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται

23/10/16 • 12:02 | UPD 23/10/16 • 12:03

Ο Γκάρι Κασπάροφ, ο μεγαλύτερος σκακιστής όλων των εποχών, πολιτικός ακτιβιστής και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πέρυσι το καλοκαίρι βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, προκειμένου να παίξει ταυτόχρονα με 15 νεαρούς Ελληνες πρωταθλητές. Αν είχε παρακολουθήσει κάποιος τα όσα είπε τότε για τους μηχανισμούς, τη στρατηγική του παιχνιδιού αλλά και την ένταξή του στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα καταλάβαινε πως ο τρόπος που σκέπτεται είναι βαθιά πολιτικός.

Μίλησε για νικητές, χαμένους, επιμονή, ευκαιρίες, ρηξικέλευθες στρατηγικές και την ικανότητα να υιοθετείς νέες ιδέες, ενώ σχολιάζοντας τη σύσφιγξη των σχέσεων που επιδίωκε η ελληνική κυβέρνηση με τη Ρωσία προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα: «Ο Πούτιν θέλει να διαιρέσει την Ευρώπη και εκμεταλλεύεται τις δυσκολίες της Ελλάδας». Ενα χρόνο μετά, ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε στον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός τον είχε ρωτήσει αν θα μπορούσε να τυπώσει δραχμές.

Το παράδειγμα μιας παρτίδας σκακιού, που θεωρείται καθαρά πνευματικό άθλημα που βασίζεται αποκλειστικά στη στρατηγική και την τακτική, χρησιμοποιούν τα στελέχη της Ν.Δ. για να περιγράψουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας που ακολούθησε το Μέγαρο Μαξίμου για την αδειοδότηση των καναλιών: «Στη σκακιέρα των τηλεοπτικών αδειών, νικά το λευκό και όχι το μαύρο», σημείωνε χαρακτηριστικά στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνοντας λογοπαίγνιο με το στόχο που έχει για τα μη αδειοδοτούμενα ΜΜΕ η τροπολογία Παππά.

Ολη αυτή η κατάσταση, λένε από την οδό Πειραιώς, έχει εγκλωβίσει την κυβέρνηση σε μια πολιτική τυφλής σύγκρουσης, σε απανωτά λάθη και τελικά σε περαιτέρω απομόνωση από τους Ελληνες πολίτες. Η εμμονή αυτή του κ. Τσίπρα, που «δεν διστάζει να καταπατήσει το Σύνταγμα και να φέρει στην επιφάνεια παρακρατικές μεθόδους», όπως τονίζουν από τη Ν.Δ., αποδεικνύει και το πραγματικό πρόσωπό του, που «παραπέμπει σε αλήστου μνήμης εποχές».

Αιφνιδιασμός και διεύρυνση

«Αν είναι αυτή η βούληση του συνεδρίου, πάσο! Αλλά να ξέρουμε τι ψηφίζουμε. Εγώ ζητώ σ’ αυτό το θέμα, να μην το περάσουμε ρουτίνα και να γίνουν δύο τοποθετήσεις υπέρ, δύο κατά και να ξαναψηφίσουμε». Η απίστευτη φράση με την οποία ο κ. Τσίπρας κατακεραύνωσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «που δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν» δείχνει, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, τη λογική του πρωθυπουργού που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα χαρτοπαικτικό όρο από το πόκερ, ενός παιχνιδιού που, σε αντίθεση με το σκάκι, στοχεύει κυρίως στην κερδοσκοπία.
Οπως σχολίαζαν από την οδό Πειραιώς, ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση και τα όσα διαδραματίστηκαν στο 2ο συνέδριο του κόμματος, έχει μπει σε φάση διαρκούς συρρίκνωσης και επιστροφής σε ένα τμήμα του αρχικού πυρήνα στελεχών του, της εποχής του 4%. «Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι το κυβερνών κόμμα έχει μπει οριστικά σε τροχιά αποδρομής και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μιας πολύ βαριάς στρατηγικής ήττας και πως όσο ο χρόνος περνά ο εκλογικός ανταγωνισμός θα οδηγεί σε διαρκή απομείωση τον πολιτικό ρόλο που απέκτησε στα χρόνια της αντιμνημονιακής του ρητορείας», εκτιμούν στη Ν.Δ.

Οπως τονίζουν, μάλιστα, η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται με δραματικό τρόπο, όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στους κοινωνικούς χώρους (π.χ. εκλογές ΓΣΕΒΕΕ). «Η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί εκλογές και πολιτική ανατροπή, ώστε να προκύψει αξιόπιστη κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση», προσθέτουν από τη Ν.Δ., με τους συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχουν επιλέξει την τακτική του αιφνιδιασμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» της Κυριακής, η επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος, με επικεφαλής τον Τάκη Θεοδωρικάκο, αποφάσισε μια σειρά κινήσεων και πρωτοβουλιών, που δίνουν το προβάδισμα των πολιτικών κινήσεων στον κ. Μητσοτάκη, καθώς έχουν δομηθεί πάνω στη λογική «όσο ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται, η Ν.Δ. αιφνιδιάζει και διευρύνει την επιρροή της».

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

gefthimiou@etypos.com

Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής που κυκλοφορεί