ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ - ΣΤΑ «ΜΑΧΑΙΡΙΑ» ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Αποκλειστικό: Αρτέμης Αρτεμίου, ο Κύπριος των off shore και των Panama Papers που μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου

23/10/16 • 07:00 | UPD 23/10/16 • 17:38

Ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, που θεωρείται ένας από τους έμπειρους νομικούς σε ζητήματα offshore εταιριών και το όνομά του περιλαμβάνεται στα περίφημα PANAMA PAPERS, είναι ο άνθρωπος που «μπαινοβγαίνει» με άνεση στο Μαξίμου και φέρεται να έχει στενές σχέσεις με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά «σατανική» σύμπτωση, πριν από δυο εβδομάδες, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, ο Αρτέμης Αρτεμίου βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαπλοκή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του, πήρε στα χέρια του ένα μικρό χαρτάκι και διάβασε το όνομα της κυπριακής εταιρίας Atlas Cyprus International Trust, που -όπως είπε- είναι η εταιρία που μετέχει στη μετοχική σύνθεση της «Αυγής».

Εκείνη λοιπόν την ημέρα βρέθηκα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με δεκάδες δημοσιογράφους και τεχνικούς της ιδιωτικής τηλεόρασης που διαδήλωναν κατά του «μαύρου» που η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει σε κανάλια. Τότε είδα τον κύριο Αρτεμίου να βγαίνει από την πλαϊνή είσοδο του Μαξίμου. Πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Αρτέμη Αρτεμίου είχα συγκεντρώσει ήδη εδώ και αρκετό καιρό και η παρουσία του στο Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όπου συζητείτο το θέμα της διαπλοκής στη Βουλή, γεννά πολλά ερωτήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχέσεις του Αρτέμη Αρτεμίου με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι στενές και μάλιστα ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια εντός και εκτός Ελλάδας.

 «Εξπέρ» σε υπεράκτιες και στέλεχος του ΑΚΕΛ

Ο Αρτέμης Αρτεμίου διατηρεί εδώ και χρόνια δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία και ειδικεύεται στη διαχείριση υπεράκτιων εταιριών. Στο επίσημο site του γραφείου του διαβάζουμε για την πολύχρονη εμπειρία του σε ζητήματα τραπεζικής, φορολογικών θεμάτων αλλά και ακίνητης περιουσίας (real estate).

Ο ίδιος φέρεται να διαχειρίζεται offshore εταιρίες, με έδρα τις Σεϋχέλλες, τα British Virgin Island κ.λπ. Σε πολλές από αυτές τις εταιρίες, αν και τις διαχειρίζεται ο ίδιος, εμφανίζονται ως εκπρόσωποι και άλλα πρόσωπα.

Ο Αρτέμης Αρτεμίου υπήρξε μέλος της Κ.Ε. του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ στην Κύπρο, ενώ έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου την περίοδο (2010-2016). Το όνομα του Αρτεμίου, όμως, εμφανίζεται και σε πολύ σοβαρές υποθέσεις που σχετίζονται με το ΑΚΕΛ στην Κύπρο και οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών του νησιού.

diadromes-artemi-artemiou-1

 Ο Αρτέμης Αρτεμίου και η APLaw στη λίστα των PANAMA PAPERS!

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτει σήμερα ότι το όνομα του Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος μπαινοβγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, εμπλέκεται και στα περίφημα PANAMA PAPERS, η δημοσιοποίηση των οποίων, την περασμένη άνοιξη, είχε προκαλέσει παγκόσμια πολιτική αναταραχή. Ωστόσο, στην Ελλάδα οι λίστες που περιλαμβάνονται στα περίφημα αρχεία του Παναμά δεν έχουν ερευνηθεί διεξοδικά και δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς, εκτός από το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου.

artemis-artemiou-1300

Τα στοιχεία των ελληνικών και κυπριακών εταιριών που βρίσκονται στα PANAMA PAPERS έχουν δημοσιοποιηθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) και στις λίστες της περίοπτη θέση καταλαμβάνουν οι offshore εταιρίες τις οποίες διαχειρίζεται ο Αρτέμης Αρτεμίου μαζί με το συνεταίρο του Λάμπρο Πιερί από την Κύπρο. Ορισμένες εταιρίες έχουν έδρα τα British Virgin Islands, ενώ η διασύνδεσή τους είναι ιδιαιτέρως δαιδαλώδης. Ενας από τους βασικούς «βραχίονες» είναι η εταιρία APLaw Services Limited συμφερόντων του κ. Αρτεμίου που επίσης εμφανίζεται στα PANAMA PAPERS.

Η έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Αρτεμίου με εταιρίες στην Κύπρο και οι στενές σχέσεις που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διατηρεί με το Μαξίμου προκαλούν εύλογα ερωτήματα για το εύρος της συνεργασίας τους.

Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε η κυπριακή εταιρία, η οποία από το φθινόπωρο του 2014 μετέχει στη μετοχική σύνθεση της εφημερίδας «Αυγή» με ποσοστό 2,93% και μερίδιο που αγγίζει τα 100 χιλιάδες ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η «Αυγή» έχουν αρνηθεί κατ’ επανάληψη να αποκαλύψουν ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτή την κυπριακή εταιρία, αν και ο νόμος προβλέπει ότι οι εταιρίες που μετέχουν με ποσοστό πάνω από 1% σε ΜΜΕ πρέπει να ονοματίζουν τους μετόχους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει στη Βουλή, πριν από δυο εβδομάδες, ότι η εταιρία αυτή ονομάζεται Atlas Cyprus International Trust και πως δεν πρόκειται για offshore. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει τότε ότι η εταιρία αυτή ανήκει, μαζί με άλλες εταιρίες, σε ένα γκρουπ εταιριών με γενικό τίτλο ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΙΚΗ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για την ονομασία της μητρικής εταιρίας, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού καταπίστευμα είναι η νομική ορολογία που χρησιμοποιείται από το κυπριακό Δίκαιο για συγκεκριμένου είδους εταιρίες.

Η υπόθεση του Χριστόφια

Στην κατάθεσή του ο Μιλτιάδης Νεοφύτου, πρώην συνεργάτης του πρώην Προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, κατονομάζει τον Αρτέμη Αρτεμίου ως τον άνθρωπο που βρισκόταν πίσω από offshore που χρηματοδοτούσε το ΑΚΕΛ.

Η υπόθεση της πιθανής χρηματοδότησης του ΑΚΕΛ από άγνωστους χρηματοδότες, μέσω offshore εταιριών που διαχειρίζονται από την Κύπρο, ήρθε στην επιφάνεια κυρίως μετά τις καταγγελίες του μεγαλοεργολάβου, πρώην προέδρου της κυπριακής ομάδας Ομόνοια και πρώην στενού συνεργάτη του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, Μιλτιάδη Νεοφύτου. Ο Νεοφύτου κατέθεσε αγωγή κατά του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με την αποπληρωμή ενός δανείου ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, που παραχωρήθηκε στην Ομόνοια από τη ρωσική τράπεζα RCB και για το οποίο ο Νεοφύτου κατηγορεί τον Χριστόφια ότι είχε μεσολαβήσει για να εκταμιευτεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Μιλτιάδη Νεοφύτου, ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου τού όφειλε τεράστια ποσά από τις εργασίες ανακαίνισης που έκανε στο σπίτι του Χριστόφια στην περιοχή Κελλάκι, από τα γραφεία που άνοιξε για το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία και από τη διοργάνωση τουλάχιστον 5 μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων πριν εκλεγεί πρόεδρος της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, ο τέως πρόεδρος της Κύπρου τού είχε ζητήσει επίσης η Ομόνοια να κατακτήσει τίτλους και διακρίσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του «για να πετύχει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2013». Οπως υποστήριξε ο Νεοφύτου στην κατάθεσή του, όταν είπε στον Δημήτρη Χριστόφια πως «τα οικονομικά της Ομόνοιας βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση και χρειάζονταν άμεσα εκατομμύρια ευρώ», εκείνος τον διαβεβαίωσε πως θα πλήρωνε όλα τα έξοδα. Ο Νεοφύτου υποστηρίζει πως όταν άρχισε η πολιτική κατάρρευση του Χριστόφια, εκείνος σταμάτησε να πληρώνει τα χρήματα που χρωστούσε στον Νεοφύτου, ο οποίος σήμερα διεκδικεί περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ.

Στο έγγραφο, που παρουσιάζει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, που προέρχεται από την κατάθεση του Μιλτιάδη Νεοφύτου, πρώην συνεργάτη του τέως προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια (την οποία έδωσε τον Σεπτέμβριο του 2016), κατονομάζεται εταιρία του δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου ως έχουσα τη διεύθυνση της offshore εταιρίας New Winner Investments Limited, η οποία -σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Νεοφύτου- ήταν μια από τις offshore που χρηματοδοτούσαν το ΑΚΕΛ πριν το κόμμα κατακτήσει την εξουσία. Ασφαλώς η δικαστική υπόθεση εξελίσσεται και αναμένονται απαντήσεις στη Δικαιοσύνη από όλους τους εμπλεκομένους.

egrafo-ntokoumento-1300

Η κατάθεση του Μιλτιάδη Νεοφύτου

«Κάθε φορά που γινόταν κάποια πληρωμή από την εταιρία αυτή, κατόπιν εντολών του εναγομένου, μου τηλεφωνούσε ο Βενιζέλος Ζαννέτος, ανώτατο στέλεχος του ΑΚΕΛ και υπεύθυνος των οικονομικών του κόμματος, και μου έλεγε, για παράδειγμα, “σου βάλαμε €250.000”. Ο κ. Ζαννέτος μού επιβεβαίωσε προσωπικά ότι η εταιρία αυτή ανήκει κι ελέγχεται από το ΑΚΕΛ. Παρουσιάζω ως τεκμήριο 37 τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη εκ μέρους μου στον έφορο Εταιριών σχετικά με την εταιρία New Winner Investments Limited. Όπως φαίνεται, μέτοχοι της εταιρίας -προφανώς ονομαστικοί- παρουσιάζονται οι Χαράλαμπος Αγρότης και Μάριος Ευθυμίου. Ο Χαράλαμπος Αγρότης, ο οποίος εξ όσων γνωρίζω, απεβίωσε πολύ πρόσφατα, ήταν καλαδελφός του πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη, ενώ ο κ. Ευθυμίου εργάζεται στο Λαϊκό Καφεκοπτείο. Διευθύντρια και γραμματέας της εταιρίας είναι η εταιρία APLaw Services Limited, συμφερόντων του δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, γνωστού κι από την ανάμιξή του στα διοικητικά της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου. Οταν γίνονταν οι συναλλαγές που περιέγραψα, διευθυντές ήσαν οι σημερινοί μέτοχοι. Παρατηρώ ότι παλαιότερα είχε διατελέσει διευθυντής της εταιρίας και ο τότε βουλευτής Αγις Αγαπίου (εξελέγη το 2001)».

Τα 6 ερωτήματα του Ελεύθερου Τύπου 

1 Για ποιο λόγο επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου στις 10 Οκτωβρίου;

2 Καταγράφηκε η είσοδός του και με ποιους συναντήθηκε;

3 Πόσες άλλες φορές έχει επισκεφθεί το Μαξίμου ο συγκεκριμένος δικηγόρος;

4 Παρέχει ο κ. Αρτεμίου υπηρεσίες ή συμβουλές στην κυβέρνηση ή σε κάποια κυβερνητικά στελέχη;

5 Ποιο είναι το πραγματικό όνομα της κυπριακής εταιρίας που αγόρασε το 2,93% της «Αυγής» και από ποιους εκπροσωπείται;

6 Ποιοι είναι οι μέτοχοι (άλλες εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα) της εταιρίας που κατέχει το 2,93% της «Αυγής»;

Η ανακοίνωση της ΝΔ για το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου»

«Τσίπρας και Παππάς να μας απαντήσουν τι γύρευε η “αλεπού στο παζάρι”. Ο κ. Τσίπρας οφείλει πολλές εξηγήσεις στον ελληνικό λαό.»

«Τη στιγμή, μάλιστα, που ο κ. Τσίπρας προσπαθούσε να πείσει τους πολίτες για την προσήλωσή του στον αγώνα κατά της διαπλοκής στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, μαθαίνουμε ότι ο εν λόγω δικηγόρος με το “πλούσιο βιογραφικό” βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου. Άραγε, τι ακριβώς έκανε; Με ποιον ή ποιους συναντήθηκε και ποιες είναι οι σχέσεις του κ. Αρτεμίου με τους κυρίους Τσίπρα και Παππά; Γιατί ο κ. Τσίπρας που προκλήθηκε από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από την εταιρία “Atlas Cyprus International Trust” η οποία είναι μέτοχος της Αυγής; Γιατί εξακολουθούν να σιωπούν; Τι κρύβουν; Ποιον ή ποιους προστατεύουν; Οι κύριοι Τσίπρας και Παππάς δεν μπορούν να κρύβονται άλλο. Οφείλουν να δώσουν καθαρές απαντήσεις και να μας πουν τι γύρευε η «αλεπού στο παζάρι». [Διαβάστε εδώ σχετικά]

Η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου 

Στην προσπάθειά της να «βγάλει λαβράκι» για την ταυτότητα ανθρώπων που επισκέπτονται καθημερινά και δημόσια το Μέγαρο Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία έχει σπάσει όλα τα κοντέρ της σοβαρότητας και της γραφικότητας.

Το κόμμα του κ. Χριστοφοράκου, της Siemens και των τηλεφωνικών κέντρων, του κ. Παπασταύρου, των Panama Papers, της λίστας Λαγκάρντ και τις λίστες Μπόργιανς, των θαλασσοδανείων και των αθωωτικών τροπολογιών, προσπαθεί, να στήσει ένα αφήγημα διαπλοκής, γύρω από μια εταιρεία η οποία κατέχει διαφανώς και νομίμως πακέτο μετοχών της ΑΥΓΗΣ, μόλις (!) δεκατέσσερις (14) φορές μικρότερο από το περίφημο μη εξυπηρετούμενο δάνειο (θαλασσοδάνειο) του κ. Μητσοτάκη για τον Κήρυκα Χανίων.

Για να της βγει το αφήγημα, εξέδωσε σήμερα μια καταγέλαστη ανακοίνωση, στην οποία εμπλέκει συνομωσιολογικά δημοσιεύματα και άσχετα πρόσωπα.

Φιάσκο.

Ας συνεχίσουν να γίνονται διασκεδαστικοί… [Διαβάστε εδώ σχετικά]

Η απάντηση του δικηγόρου

Την δική του εκδοχή για την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής,  για τις σχέσεις του με το  Μέγαρο Μαξίμου  δίνει ο κύπριος δικηγόρος Αρτέμιος Αρτεμίου. [Διαβάστε εδώ την απάντηση του δικηγόρου]

arte

artee

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

 iasonasvel@yahoo.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Copy link
Powered by Social Snap