Την Κυριακή ο νέος κύκλος επαφών

Έγινε ο πρώτος κύκλος επαφών με την Τρόικα, συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση

21/10/16 • 18:46 | UPD 21/10/16 • 18:46

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικας, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Την προσεχή Κυριακή αναμένεται να γίνει νέος κύκλος συναντήσεων στο Χίλτον.

Με τον γενικό γραμματέα Διαφθοράς, Γιώργο Βασιλειάδη, που εκπροσώπησε το υπουργείο Δικαιοσύνης στις συζητήσεις αλλά χωρίς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, που απουσίαζε, επικαλούμενος ασθένεια, τέθηκε επί τάπητος το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων εν όψει του νέου σχετικού νομοσχεδίου και το κατά πόσο θα είναι ονομαστικά ή όχι τα κουπόνια στήριξής τους. Επίσης, τέθηκε πλαφόν στις δωρεές προς τα κόμματα, το οποίο φτάνει τα 20.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο.

Το πρωί είχε προηγηθεί η πρώτη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών με τη Ντέλιας Βελκουλέσκου, που έλειπε να έρχεται στην Αθήνα αύριο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η συνάντηση έλαβε χώρα σε καλό κλίμα, καθώς «έκλεισαν και το θέμα του Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου στους ιδιώτες», κάτι που ενδεχομένως δείχνει πως δέχθηκαν τα στοιχεία που τους παρουσίασε για την πορεία πληρωμών των χρεών τον Σεπτέμβριο.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως πιστοποιήθηκε η υπερκάλυψη του στόχου και επίκειται άμεσα έκθεση των θεσμών προς το EuroWorking Group.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει τελειώσει η διαδικασία για τον διορισμό ΔΣ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων». Το Εποπτικό Συμβούλιο θα προσλάβει διεθνή σύμβουλο από την αγορά, για να προετοιμάσει διεθνή προκήρυξη για τη στελέχωση του ΔΣ. Όπως σημείωναν, μάλιστα, ο σύμβουλος θα συμβάλει και στην επιλογή των μελών του ΔΣ από τη «shortlist» των υποψηφίων που θα σχηματιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα εμπόδια για τις συζητήσεις αυτές ήταν η αβεβαιότητα για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Σε άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως:

«Στην πρώτη συνάντηση με θέμα την Ελληνική Εταιρεία Συμμέτοχων και Περιουσίας συζητήθηκαν τα βήματα που θα ακολουθηθούν σχετικά με:

– Τη διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας.

– Τη σύσταση και στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με στόχο, βάσει των συμφωνηθέντων, να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους θεσμούς ως προς την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων με κάλυψη του στόχου».

Οι επόμενες επτά ημέρες αναμένεται να κρίνουν αν θα αποδειχθεί εύκολος ο πρώτος γύρος των εν λόγω διαβουλεύσεων ώστε να φανεί αν θα προλάβει η κυβέρνηση να κλείσει μέχρι και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου το αργότερο και την β’ αξιολόγηση, οδηγώντας μετά την συζήτηση στη λύση για το χρέος και το ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό Μνημόνιο.