Ο Τσίπρας θα θέσει το θέμα της ελάφρυνσης σε Ολάντ και Μέρκελ

«Αδειάζει» το Μαξίμου ο Σουλτς: Δεν αναλαμβάνω πρωτοβουλίες για το ελληνικό χρέος

21/10/16 • 08:41 | UPD 21/10/16 • 08:43

Επαφές για την ελάφρυνση του χρέους, που δείχνουν, όμως, μια προχειρότητα και δημιουργούν ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο γίνονται αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση, άρχισε χθες και συνεχίζει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την πρώτη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας χθες το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς.

Ελληνική κυβερνητική πηγή δήλωσε ικανοποιημένη από τη θετική στάση του Γερμανού αξιωματούχου της Ε.Ε. «Το κοινό συμπέρασμα που προκύπτει από τη συζήτηση είναι ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», δήλωσε κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα κλείσει έγκαιρα, είναι συνδεδεμένη με τη λύση του ζητήματος του χρέους.

Η ίδια πηγή διαβεβαίωνε ότι ο κ. Σουλτς θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτήν την επιδίωξη τόσο σε επίπεδο Ευρωβουλής όσο και από την πολιτική επιρροή που έχει στο εσωτερικό της χώρας του. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά αναμένει και σχετική πρωτοβουλία στήριξης της Ελλάδας στο θέμα του χρέους, μέσω των αρμόδιων επιτροπών.
Ωστόσο, η διαρροή αυτή ενόχλησε λίγη ώρα αργότερα τον κ. Σουλτς, ο οποίος διέψευσε ότι η Ευρωβουλή πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για το ελληνικό χρέος.

«Εξεπλάγην από τις φήμες ότι η Ευρωβουλή θα αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την Ελλάδα», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ πρόσθεσε: «Μίλησα με τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το συνεχιζόμενο διάλογο στην Ελλάδα και μου εξήγησε για τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ για το θέμα αυτό. Θεωρώ πως η πηγή της φήμης αυτής είναι πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων θα υπάρξει στην ατζέντα εργασίας της συζήτηση για το θέμα, αλλά αυτό δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Ευρωβουλής».

Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στο περιθώριο του Συμβουλίου αρχικά με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Στις συναντήσεις αυτές ο κ. Τσίπρας θα θέσει επίσης το ζήτημα του χρέους, διαβεβαιώνοντας από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει έγκαιρα τη δεύτερη αξιολόγηση.

Bρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη εκδοσή του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap