Κουμουτσάκος: Ζούμε μέρες που ευτελίζουν τους θεσμούς

20/10/16 • 13:50 | UPD 20/10/16 • 13:50

Συνέχεια στην επίθεση σε υψηλούς τόνους προς την κυβέρνηση έδωσε σήμερα στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα, χαρακτηρίζοντας ως αποκορύφωμα τις «σκοτεινές μεθοδεύσεις» της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες και τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. «Με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κρίση της οικονομίας προστίθεται και η κρίση Δημοκρατίας. Καλούμε τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση», επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

Απαντώντας σε ερώτηση, αναφορικά με το σε τι συνίσταται η έννοια της «δημοκρατικής εγρήγορσης», ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε: «Όταν συσσωρεύεται ένα μαύρο σύννεφο επάνω από τη λειτουργία της δημοκρατίας, η κοινωνία αισθάνεται ανησυχία. Η εγρήγορση συνίσταται σε κάθε μορφή νόμιμης αντίδρασης και προβληματισμού της κοινωνίας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Το γεγονός, για παράδειγμα, πως μετά την απόπειρα της νυχτερινής πραξικοπηματικής τροπολογίας Παππά, προκλήθηκε ένας ευρύτατος διάλογος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που στηλίτευσε αυτήν την τακτική. Αυτός είναι ένας τρόπος αντίδρασης της κοινωνίας». Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε τη θέση της ΝΔ αναφορικά με τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ενώ μιλώντας με…σκακιστικούς όρους ανέφερε πως «σε αδιέξοδο βρίσκεται η κυβέρνηση. Υπάρχει υποχώρηση και συνεχής απώλεια πιονιών. Η παρτίδα δείχνει πως κερδίζουν τα…λευκά και όχι τα… μαύρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε πως ζούμε «ημέρες που ευτελίζουν τους θεσμούς και προσβάλουν την Δημοκρατία», ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, σύμφωνα με τις οποίες ενδεχόμενη ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα σημάνει επιστροφή «στην κατάσταση ανομίας», επεσήμανε πως πρόκειται για ένα νέο επεισόδιο στις αλλεπάλληλες προσπάθειες επηρεασμού του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Τι θα συμβεί σε περίπτωση ακύρωσης του διαγωνισμού για τις άδειες; Μόνο ο νόμος του κ. Παππά μπορεί να βάλει τάξη; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος όπως ορίζει το Σύνταγμα με τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ και με αξιοποίηση όλου του ψηφιακού φάσματος. Τέτοιες προβλέψεις υποκρύπτουν ένα νέο κύκλο απειλών και προσπάθειας επηρεασμού των δικαστών», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σχολιάζοντας την έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε πως «Οι εκτιμήσεις και οι θέσεις που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία για την οικονομία, επιβεβαιώνονται τώρα και από το Γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής. Η Έκθεση του Γραφείου, για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017, ανάμεσα στα άλλα: Επισημαίνει ότι ο Προϋπολογισμός 2017, όπως προετοιμάζεται, έχει βραχυπρόθεσμα έντονα υφεσιακό χαρακτήρα, αναδεικνύει το λάθος μίγμα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς αυτό προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από αυξήσεις φόρων και θεωρεί ανέφικτη την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του Α.Ε.Π. για υπερδεκαετή περίοδο. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τη θέση μας για λάθος μίγμα οικονομικής πολιτικής και αναδεικνύουν την ορθότητα και την αναγκαιότητα εφαρμογής του Οδικού Χάρτη εξόδου από την κρίση, που έχει προτείνει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του στη Δ.Ε.Θ.».

Μιλώντας για το ενδεχόμενο έλευσης του προέδρου Ομπάμα, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως «οι επισκέψεις γίνονται σε χώρες και όχι σε κυβερνήσεις. Ειδικά όταν αυτήν την περίοδο η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο μίας περιοχής που γεννά εντάσεις και αστάθεια, είναι λογικό να υπάρχει ενδιαφέρον για μία σημαντική χώρα που βρίσκεται σε κρίση μέσα σε μία ευρύτερη περιοχή κρίσης», σημείωσε, ενώ εξαπέλυε βολές και κατά του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τα γεγονότα που ακολούθησαν τις δηλώσεις Ερντογάν. «Το υπουργείο Εξωτερικών ζει μέρες αυταρχισμού κακοδιαχείρισης και δυσλειτουργίας και δεν έχει την πολυτέλεια να λειτουργεί έτσι…Η περίοδος που βρισκόμαστε είναι γεμάτη γεωπολιτικές προκλήσεις. Η περιοχή είναι σε ανακατάταξη. Ο βασικός μηχανισμός διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων του υπουργείου Εξωτερικών, οφείλει να λειτουργεί άψογα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, όπως διαπιστώνω με θλίψη», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.