Η στρατηγική της ΝΔ, η «εμπιστοσύνη της κοινωνίας» και η ηγετική εμφάνιση του Κυριάκου

20/10/16 • 13:01 | UPD 20/10/16 • 13:01

«Ο Κυριάκος κερδίζει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», είναι το κεντρικό μήνυμα της στρατηγικής που εφαρμόζει πλέον το γαλάζιο επιτελείο και η οποία βασίζεται πάνω στο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. έναντι του πρωθυπουργού.

Το στίγμα αυτής της στρατηγικής δόθηκε χθες με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, με την ηγετική εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, απ’ όπου ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να δραπετεύσει, αν και είχε προαναγγελθεί η παρουσία του σε μια προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να δημιουργήσει προσδοκίες.

Στόχος των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη είναι ο ίδιος στο επόμενο διάστημα να απευθύνεται στην κοινωνία, προκειμένου να ενισχύσει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, όπως το έπραξε και χθες, και σε καμία περίπτωση να μην μπει στο ίδιο κάδρο σύγκρισης με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει απαξιωθεί πλήρως από την κοινωνία. Αλλωστε, όπως τόνιζαν από την οδό Πειραιώς, σε κάθε απόπειρα να συγκριθούν οι δύο αρχηγοί, ο κ. Μητσοτάκης έχει σαφή υπεροχή.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε από την πλευρά του να παρέμβει και να μιλήσει από το βήμα της Ολομέλειας, ανεξαρτήτως του τι θα έκανε τελικά ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για «μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε παρακράτος και φασιστικά καθεστώτα» και για υπονόμευση της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.

Στοχευμένο ήταν και το σύνολο του περιεχομένου της τοποθέτησής του, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να εμφανιστεί ως ηγέτης όλων των Ελλήνων και όχι μόνο της Ν.Δ. Αλλωστε, όπως σημείωναν οι συνεργάτες του, η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αυτή που πήρε ένα απαράδεκτο, τεράστιο οικονομικό ζήτημα που η ίδια δημιούργησε με τους χειρισμούς της και το μετέτρεψε σε ζήτημα Δημοκρατίας.

Για αυτό, άλλωστε, η χθεσινή αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο θέμα της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, συσπειρώνει όλους τους πολίτες, δεδομένου ότι οι Ελληνες είναι ένας βαθιά δημοκρατικός λαός, που δεν αποδέχεται τις καθεστωτικές πρακτικές της σημερινής κυβέρνησης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν.Δ., αποδομώντας τελείως τα περί ηθικής της Αριστεράς και με αφορμή την ανοίκεια επίθεση μέσω των προσωπικών δεδομένων στους δικαστές του ΣτΕ, χτύπησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούσε μέχρι χθες θεωρητικά το γήπεδο του κυβερνώντος κόμματος.

Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας κρύφθηκε χθες από τη Βουλή, λένε, είναι και η καλύτερη απόδειξη ότι η πρακτική αυτή έχει άμεσα αποτελέσματα. Επί της ουσίας πρόκειται για τη συνέχεια της στρατηγικής επιλογής για τη Συμφωνία Αλήθειας με την κοινωνία, την οποία εισηγήθηκε η επικοινωνιακή ομάδα, με επικεφαλής τον Τάκη Θεοδωρικάκο, και την οποία βγάζουν προς τα έξω όλοι οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, όπως ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Κεντρικό στοιχείο της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι η Ν.Δ. να μην περιοριστεί να συγκεντρώσει μόνο την αρνητική ψήφο προς την κυβέρνηση, αλλά κυρίως να λάβει τη θετική εντολή από όλους τους πολίτες να προχωρήσει στο σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές και να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου