Παππάς: Είμαι ανοιχτός για αλλαγές στην τροπολογία για τα κανάλια

19/10/16 • 22:17 | UPD 19/10/16 • 22:19

Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών παραμένει ψηλά στην επικαιρότητα, πολύ δε περισσότερο μετά την απόφαση του ΣτΕ και την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας από τον Νίκο Παππά.

Ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, λίγες ώρες μετά το νέο «ναυάγιο» για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, τόνισε πως «εμείς έχουμε μία σταθερή προσήλωση στην ανάγκη της συγκρότησης του ΕΣΡ. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε με όρους συναίνεσης και δυστυχώς, η ΝΔ είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει». Όσον αφορά για το φλέγον θέμα της τροπολογίας και της κρίσης του ΣτΕ, δήλωσε ότι αν κριθεί αντισυνταγματική, θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο τηλεοπτικό πεδίο.

Σε ερώτηση για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το ΕΣΡ, με δεδομένο ότι τα πρόσωπα δεν τύγχαναν κοινής αποδοχής, δήλωσε πως «εμείς παραλάβαμε ένα ΕΣΡ που την προηγούμενη περίοδο είχε συζητηθεί αν θα συμπληρωνόταν ή όχι. Το Νομικό Συμβούλιο απάντησε ότι από τις 16/11 και μετά, το ΕΣΡ δεν θα είχε νομική ισχύ. Έπρεπε να τηρήσουμε το νόμο και να πάμε σε νόμιμη συγκρότηση. Έπρεπε να παυθούν τα μέλη και να προχωρήσουμε».

«Ο δικός μας νόμος είχε τις περισσότερες, από τους υπόλοιπους προηγούμενους, αρμοδιότητες για το ΕΣΡ», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και έκανε λόγο για θεσμικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε. «Το θέμα Καλογρίτσα λύθηκε με βάση τις προβλεπόμενες διατάξεις», σχολίασε σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε πως «η προηγούμενη πραγματικότητα ήταν χειρότερη. Η καμπύλη των χρεών και των απολύσεων θα συνεχιζόταν. Η δική μας πρόταση θεραπεύει μία δομική στρέβλωση. Οι ηγεσίες των τηλεοπτικών σταθμών επέβαλαν τους κανόνες τους. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ως ένα μέρος δίκιο και ας ακούγεται αυτό αιρετικό. Έλεγαν, πείτε μας τους κανόνες».

«Σαφώς και το πολιτικό σύστημα είχε την ευθύνη για τη στρεβλή σχέση, που δημιουργούσε μη θεμιτές αλληλεξαρτήσεις, αλλά όχι στο σύνολό του. Μπορούσε να πάρει ο υπουργός και να πει «σας κλείνω»», δήλωσε αναφορικά με την εμπλοκή του πολιτικού συστήματος στα του τηλεοπτικού τοπίου.

«Ο ALPHA ανέβηκε στο ποσό, αλλά δεν πήγε ποτέ στη δεύτερη φάση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «στελέχη της ΝΔ, όπως ο κ. Βορίδης και η κυρία Μπακογιάννη, δήλωσαν ότι έπρεπε να έχει γίνει διαγωνισμός για τις άδειες. Όλοι θέλουν να μην υπάρχει γκρίζο τοπίο και να έχουν μία καθόλα νόμιμη άδεια», τόνισε, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει το σκεπτικό του διαγωνισμού για τις πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικές άδειες.

Αναφορικά με τον αριθμό «4», δήλωσε πως «η Φλωρεντία είπε τέσσερις και εξήγησε το γιατί. Λέμε ότι το βασικό μας επιχείρημα ήταν το θέμα της οικονομικής επιβιωσιμότητας. Κανάλια ζητούσαν δάνεια και εκεί ήταν η βάση της διαπλοκής. Βάλαμε κανόνες και αδειοδοτούμε. Ουδείς θα παίρνει άδεια και θα εξαρτάται», τόνισε.

«Όταν προσωπικά ο ομιλών και η κυβέρνηση προέβλεψαν πλήρη απασχόληση, η άλλη πλευρά χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι παραβιάζεται το δικαίωμα του εργοδότη. Τα βιώσιμα κανάλια θα μπορούν να έχουν και πάνω από 300 άτομα. Υπάρχει η δυνατότητα τη μειούμενη απασχόληση να σταματήσει να είναι. Το χειρότερο που είχαμε να κάνουμε, ήταν να αδρανήσουμε», δήλωσε.

Όσον αφορά την τροπολογία είπε ότι «έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε πάντα προσπάθειες για ευρείες συναινέσεις. Είμαστε διατεθειμένοι εάν υπάρχουν προτάσεις για βελτιώσεις, να τις συζητήσουμε. Θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ δημιουργικός διάλογος και να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας προς τον κόσμο. Αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνουμε αλλαγές που θα διαμορφώσουν ένα ευρύτερο συναινετικό πεδίο, μέχρι την τελευταία στιγμή».

Και πρόσθεσε: «εάν πέσει στο ΣτΕ ο διαγωνισμός και κριθεί αντισυνταγματικός, θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση».