Πιθανή παρέμβαση Τσίπρα

Στην Βουλή η «μάχη» για τις τηλεοπτικές άδειες, με την Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ

19/10/16 • 09:29 | UPD 19/10/16 • 09:29

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με αντικείμενο τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει κατ’αρχήν αποδεκτές τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για την αδειοδότηση των καναλιών, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της, πιθανώς το απόγευμα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έκτακτη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Η διάσκεψη γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος δεν προϊδέασε για τα πρόσωπα που θα προταθούν για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής προϊδέασε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις της πρότασης που είχε κατατεθεί κατά την προηγούμενη Σύνοδο, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι τα ίδια πρόσωπα εξακολουθούν να δηλώνουν διατεθειμένα να προσφέρουν έργο στο ΕΣΡ. «Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και ελπίζω σε ευτυχή κατάληξη» είπε ο Νίκος Βούτσης για τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις που θα γίνουν πριν από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ο πρόεδρος της Βουλής επέμεινε στην αναγκαιότητα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, «καθώς κλείνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο κύκλος για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ, και θα πρέπει με ταχείς ρυθμούς το ΕΣΡ να ασκήσει τον ελεγκτικό και ρυθμιστικό του ρόλο για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν και τα άλλα κανάλια, τους περιφερειακούς, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και επειδή υπάρχει πλήθος θεμάτων που πρέπει να ελεγχθούν».

Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε επίσης πως, εφόσον προκύψει η νέα σύνθεση του ΕΣΡ, θα υπάρξει σοβαρή προικοδότηση της Αρχής ώστε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει ακόμη και στα πρότυπα του αντίστοιχου γαλλικού θεσμού.

Πάντως αν δεν αλλάξει κάτι συνταρακτικά και η νέα πρόταση του κ. Βούτση δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες να ευοδωθεί. Κι αυτό γιατί από τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι έχουν προαναγγείλλει ότι δεν συμφωνήσουν. Ο πρόεδρος της ΝΔ έπειτα από ενημέρωση που είχε από τον ίδιο τον κ. Βούτση, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι η θέση του κόμματός του δεν πρόκειται να αλλάξει τονίζοντας ταυτόχρονα πως προαπαιτούμενο για τη συναίνεση είναι η κατάργηση του νόμου Παππά και η επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αλλά και τις εκτιμήσεις πολιτικών παραγόντων, για πρώτη φορά εμφανίζεται εμπλοκή στην διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών που επικράτησαν στον σχετικό διαγωνισμό, ενώ δημιουργούνται εμπόδια και στην πρόθεση της κυβέρνησης να διακόψει την λειτουργία των μη αδειοδοτημένων σταθμών, τουλάχιστον μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και για την ουσία των προσφυγών,

Εμπλοκή μετά την αποδοχή των προσφυγών

Στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρατηρούσαν χθες το βράδυ, οτι η απόφαση του ΣτΕ να αποδεχθεί το παραδεκτό, αλλά και το βάσιμο των προσφυγών των καναλιών, καθώς και το έννομο συμφέρον που έχουν για την εξέλιξη της διαδικασίας της αδειοδότησης, αναγκάζει την κυβέρνηση να “παγώσει” όλες τις διαδικασίες ως την έκδοση των τελικών αποφάσεων και να αναστείλει οριστικά την κατάθεση των τροπολογιών που αποσύρθηκαν την περασμένη Παρασκευή και προέβλεπαν διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών εντός πέντε ημερών από την έκδοση της υπουργικής απόφασης.

Ταυτόχρονα υποστηρίζουν, οτι καθιστά “άνευ ουσίας” την προσπάθεια της κυβέρνησης να διορίσει νέα σύνθεση στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, αφού ήδη η Ν.Δ. και το Ποτάμι έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να συναινέσουν, εφόσον εκκρεμεί η ετυμηγορία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Από την άλλη πλευρά, νομικοί και δικαστικοί κύκλοι παρατηρούσαν χθες, πως με την πλειοψηφία που ελήφθη η χθεσινή απόφαση, είναι πλέον απίθανο η πλειοψηφία αυτή να ανατραπεί. Και η φυσιολογική εξέλιξη, θα είναι να γίνει δεκτή η αντισυνταγματικότητα του νόμου που ζητούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, υιοθετώντας την θέση τους, οτι η αρμοδιότητα του διαγωνισμού, αλλά και της αδειοδότησης ανήκει στο ΕΣΡ, όπως προβλέπει το άρθρο 15 του Συντάγματος.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί, οτι πέραν της απόφασης για την συνταγματικότητα ή μη του σχετικού νόμου, εκκρεμούν στο ΣτΕ και οι προσφυγές που έχουν καταθέσει τα κανάλια και για την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Αν το δικαστήριο αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του, οτι θα πρέπει να συνεκδικαστούν όλες μαζί οι προσφυγές, τότε είναι πιθανόν, οι τελικές αποφάσεις του ΣτΕ να καθυστερήσουν για τουλάχιστον τρεις μήνες

Εκτάκτως η ομιλία Τσίπρα

Εκτάκτως το απόγευμα και μετά την Διάσκεψη των Προέδρων για τη σύνθεση του ΕΣΡ, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός εφόσον δεν προκύψει συμφωνία, αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση κατά της ΝΔ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί και η επανακατάθεση της τροπολογίας που αποσύρθηκε κακήν κακώς την περασμένη Παρασκευή και η οποία προέβλεπε μαύρο στα κανάλια που δεν πήραν άδεια εντός πέντε ημερών από την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης.

 

Copy link
Powered by Social Snap