«ΑΚΥΡΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Λάθος κείμενο από την πρεσβεία μας στην Άγκυρα εξέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών

19/10/16 • 08:02 | UPD 19/10/16 • 08:02

Παλικαρισμοί στο Αιγαίο διαδέχτηκαν τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος σε ένα κρεσέντο νεο-οθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού περιέγραφε την «Τουρκία της καρδιάς του», από τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη, τα Βαλκάνια, μέχρι την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Χθες, οκτώ μαχητικά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας -η οποία πάντως περνάει δύσκολες στιγμές, εξαιτίας των μαζικών εκκαθαρίσεων στους κόλπους της, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα- επιχείρησαν να «βγουν» στο Αιγαίο, αλλά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά.

Στο μεταξύ, σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που ενημερώθηκε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τις ακραία προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν προκύπτουν μετά το θόρυβο που ξέσπασε εξαιτίας του «λάθους» που έκανε ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) στην Τουρκία γύρω από το τι ακριβώς είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Ως γνωστόν, το τηλεγράφημα του ΑΠΕ απέδωσε στον ίδιο ότι ζητούσε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Θράκης. Κάτι, όμως, που δεν είπε.

Βέβαια, μεγάλη μερίδα τουρκικών ΜΜΕ, εστιάζοντας στις αναφορές του περί «Εθνικού Συμβολαίου» ή «Εθνικού Ορκου» (1920), έγραψαν για δημοψηφίσματα σε Θράκη και περιοχές της άλλοτε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κάτι που μάλλον ερμηνεύεται ως «κατευθυνόμενη διαρροή» από την τουρκική κυβέρνηση. Να σημειωθεί πως το υπουργείο Εξωτερικών κατηγορήθηκε ότι «πηγή πληροφόρησής» του ήταν το τηλεγράφημα του ΑΠΕ και όχι οι αρμόδιες διπλωματικές υπηρεσίες. Πολύ περισσότερο ότι βιάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για τις δηλώσεις Ερντογάν, στηριζόμενο σε λάθος ενημέρωση.

Φαίνεται, ωστόσο, πως τα πράγματα δεν είναι έτσι, αλλά σοβαρότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών πληροφορήθηκαν λανθασμένα τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου από την πρεσβεία μας στην Άγκυρα και ειδικότερα από την -καθ’ ύλην αρμόδια- εκεί υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη υπηρεσία φέρεται να έστειλε στην Αθήνα την πρώτη, λάθος ενημέρωση, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, και κατόπιν, νωρίς το απόγευμα, τη δεύτερη με τις σωστές δηλώσεις. Εφόσον συνέβη κάτι τέτοιο, τότε προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα ως προς τη λειτουργία νευραλγικών κρατικών υπηρεσιών που αποστολή τους έχουν την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση της Αθήνας. Κατά πληροφορίες, επίσης, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στην Τουρκία, ο οποίος απολύθηκε για το «λάθος» του, σε επιστολή του προς το συνδικάτο των δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ) αναλαμβάνει την ευθύνη «σε ό,τι μου αναλογεί», όπως φέρεται να γράφει.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη εκδοσή του Ελεύθερου Τύπου