Το ελληνικό χρέος και ο ρόλος του πρόεδρου των ΗΠΑ

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα!

18/10/16 • 21:15 | UPD 18/10/16 • 22:51

Η φήμη πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφτεί την Ελλάδα στα μέσα του Νοέμβρη αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από φήμη να γίνει… είδηση άμεσα. Αυτό αποτελούσε εδώ και καιρό επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έκανε κινήσεις προκειμένου να «κλείσει» η επίσκεψη του Αμερικάνου προέδρου.

Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης δεν είχε να κάνει μόνο με λόγους πρεστίζ αλλά συνδέεται και με το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως μια στήριξη της Ελλάδας από την πλευρά των ΗΠΑ για την μείωση του χρέους μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις.

Η επίσκεψη του Νίκου Παππά στην Ουάσιγκτον περιλάμβανε και κινήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα και αυτός είναι ο λόγος που ο υπουργός Επικρατείας βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού.

Υπό αυτή την έννοια, η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί. Αντίθετα, ενδέχεται να αποτελέσει ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά στην προσπάθεια της Αθήνας για μείωση του ελληνικού χρέους.

Οι ΗΠΑ άλλωστε είναι από τους βασικούς μετόχους του ΔΝΤ και η πίεση που μπορούν να ασκήσουν στην Ευρώπη, σε περίπτωση πάντα που υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τον Ομπάμα, είναι τεράστια.