ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΞΙΣΩΣΗ ME ΤΟ ΜΑΤΙ

Μικρόψυχη απόπειρα συμψηφισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ για την Χαλκιδική

12/07/19 • 07:50 | UPD 12/07/19 • 07:50

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Σε μία συγκεκαλυμμένη αλλά σκαιή και καταδικαστέα προσπάθεια συμψηφισμού των όσων συνέβησαν στη Χαλκιδική με τα όσα συνέβησαν στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι προχώρησε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας σε μεγάλο βαθμό και το πόσο υποκριτική και παραπλανητική είναι η συζήτηση περί αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική του ήττα.

«Ελπίζουμε, αυτή τη φορά, η συζήτηση να γίνει με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, χωρίς τις πολιτικές σκοπιμότητες που ζήσαμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Αλλωστε, η Χαλκιδική, ως γνωστόν, δεν βρίσκεται στην Αττική, οπότε, ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν θα ρίξουν στον περιφερειάρχη το ανάθεμα των ευθυνών για τις χαμένες ζωές», καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ -ως στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης- είχε προηγηθεί η παρέμβαση του κ. Τσίπρα, ο οποίος σε ηπιότερους τόνους, αλλά και με σημείωση ότι «αυτές οι στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση» και ο ίδιος «δεν θα το κάνει ποτέ», σημείωσε ότι «όσο και να θέλουμε να το ξορκίζουμε ή να το αγνοούμε, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι παρούσες και δεν ωφελεί να κλείνουμε τα μάτια».

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να πείσουν ότι η φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το ακραίο «μπουρίνι» της Χαλκιδικής οφείλονται, δήθεν, στην κλιματική αλλαγή και να περάσουν το μήνυμα ότι ήταν λάθος των πολιτικών του αντιπάλων, των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης που άσκησαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τόσο σκληρή κριτική για τους χειρισμούς της στο Μάτι και έκαναν λάθος όσοι εξάρτησαν την ψήφο τους από αυτήν την υπόθεση.

Πρόκειται για μία προσπάθεια να «δικαιωθούν» οι ένοχοι της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι που έχουν αυταπόδεικτες ευθύνες για το θάνατο 100 ανθρώπων, «εξισώνοντας» Μάτι και Χαλκιδική.

Μία προσπάθεια που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ότι:

– Στο Μάτι η φωτιά δεν ξεκίνησε από κάποιο φυσικό φαινόμενο αλλά από την επικίνδυνη πράξη ενός συμπολίτη μας να κάψει χόρτα με άνεμο 8 μποφόρ.

– Στο Μάτι η φωτιά επεκτάθηκε επειδή η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έστειλε πυροσβεστικό όχημα την πρώτη μισή ώρα του συμβάντος, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί και κατόπιν να γίνει ανεξέλεγκτη.

– Στο Μάτι η Ελληνική Αστυνομία έστελνε κόσμο μέσα στο μέτωπο της φωτιάς, ακολουθώντας λανθασμένες εντολές ανωτέρων.

– Στο Μάτι αν είχε δοθεί μία απλή εντολή στον κόσμο να κατευθυνθεί προς τη θάλασσα και οι τροχονόμοι δεν έστελναν τα αυτοκίνητα μέσα στο μέτωπο της φωτιάς οι νεκροί μπορεί να ήταν σήμερα πολλοί λιγότεροι.

– Στο Μάτι υπήρχε μία κυβέρνηση που γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί αλλά επιχείρησε να το κρύψει, ακολουθώντας άθλιες επικοινωνιακές πρακτικές άλλων εποχών.

– Στο Μάτι υπήρχε μία κυβέρνηση που έκανε συσκέψεις σε ζωντανή σύνδεση και οργάνωνε συνεντεύξεις, με μοναδικό σκοπό να μην αναλάβει τις αυταπόδεικτες ευθύνες της.

– Στο Μάτι υπήρξε μία κυβέρνηση που προσπάθησε να πείσει την εξοργισμένη κοινή γνώμη ότι δήθεν αντιμετώπισε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, παρουσιάζοντας ψεύτικα στοιχεία και παραποιημένες φωτογραφίες από δορυφόρους για να στηρίξει τα ψέματά της.

– Στο Μάτι υπήρχε μία κυβέρνηση που δεν πραγματοποίησε ούτε το 10% των εξαγγελιών της για άμεση αποκατάσταση των πληγέντων, για κατεδάφιση των αυθαιρέτων και δεν προχώρησε σε καμία από τις ριζικές αλλαγές που ο τέως πρωθυπουργός είπε χθες ότι χρειάζονται, ούτε καν στη λειτουργία του 112, όπως αποκαλύφθηκε.

Την ίδια στιγμή, προκαλεί θυμηδία το γεγονός ότι στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμφανιστεί ως «political correct», κάνοντας λόγο για στιγμές περισυλλογής και αναστοχασμού που δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση, όταν λίγη ώρα μετά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ -η οποία όπως και η δήλωση του κ. Τσίπρα βγήκαν από την ίδια σύσκεψη στην Κουμουνδούρου- «μιλά για πολιτικές σκοπιμότητες που ζήσαμε στο παρελθόν…».

Οσο για την προειδοποίηση του κ. Τσίπρα ότι «η άκρατη ανάπτυξη απειλεί τον πλανήτη, απειλεί τις ζωές μας. Οσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο καλύτερα θα προστατευτούμε. Αλλά ας έχουμε υπ’ όψιν ότι απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα», προφανώς κινείται στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να τη λάβουν υπ’ όψιν η σημερινή και οι επόμενες κυβερνήσεις.

Σε αυτό το κλίμα, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε χθες σε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Μουδανιών, παρουσία των αρμοδίων φορέων της κυβέρνησης, της κεντρικής διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού συντονισμού όλων των υπηρεσιών και την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πολιτών.

Οπως σημειώθηκε από τα μέλη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, «η άμεση προτεραιότητα όλων οφείλει να είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων και η αποκατάσταση όλων των ζημιών, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα».

Από την έντυπη έκδοση

Copy link
Powered by Social Snap