ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Κλίμα ηττοπάθειας στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνει παροχές, διαστρέβλωση, και κινδυνολογία

20/05/19 • 08:28 | UPD 20/05/19 • 08:28

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Τον όρο «ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση» σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές επανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας το Σάββατο στην Κοζάνη και χθες στον Πειραιά, διαπιστώνοντας ότι η προσπάθειά του να μιλήσει για «δημοσκόπηση» απέτυχε και επέτεινε το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπερασπιστή των αδύναμων και των χαμηλών στρωμάτων, κινδυνολογώντας κατά της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Λέει στους πολίτες ότι η Ν.Δ. έχει σκοπό να καταργήσει όσα θετικά μέτρα κατέθεσε προεκλογικά η κυβέρνηση για να εξαγοράσει ψήφους, όταν – για παράδειγμα – ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι σχεδιάζει την επαναφορά του ΕΚΑΣ που αποτελεί ένα πραγματικό και μόνιμο μέτρο στήριξης των αδυνάμων που κατάργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην προσπάθειά του να πολώσει ακόμα περισσότερο το κλίμα, ο κ. Τσίπρας παρελθοντολογεί διαστρεβλώνοντας το παρελθόν, λέει ανακρίβειες όπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδιωξε τους δανειστές και το ΔΝΤ όταν έχει υπογράψει τους όρους της αυστηρής μεταμνημονιακής εποπτείας και έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση.
Είναι ενδεικτικό της πραγματικής θέσης του το γεγονός ότι στις προεκλογικής του ομιλίες – όπως και χθες από τον Πειραιά – ο κ. Τσίπρας αναφέρεται όλο και λιγότερο στην Ευρώπη και στην Αριστερά και υπόσχεται δεύτερο πακέτο παροχών πριν από τις εθνικές εκλογές, προσποιούμενος ότι αγνοεί τις ενστάσεις των δανειστών και τους προβληματισμούς που υπάρχουν στην αγορά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Πέντε ημέρες πριν από την επίσημη λήξη της προεκλογικής περιόδου, απέναντι στο τρίπτυχο Μητσοτάκη «μείωση φόρων, νέες καλές δουλειές και ασφάλεια», ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να προσπαθεί να επηρεάσει τους συνταξιούχους και να απευθυνθεί στους νέους ψηφοφόρους – και ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους που στις 26 Μαΐου θα προσέλθουν στην κάλπη για πρώτη φορά που ανέρχονται σε περισσότερους από 500.000.

Είναι όμως εξαιρετικά κοινό και χαρακτηριστικό στοιχείο των παρεμβάσεών του το ότι από τον πολιτικό λόγο του απουσιάζουν οι αναφορές στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τη σημασία τους, ιδιαίτερα μετά από την εκπεφρασμένη άρνηση δεκάδων δημάρχων να δεχθούν την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, κίνηση που έριξε ακόμα περισσότερο το ηθικό του κομματικού μηχανισμού.

Απέναντι στις συνεχείς αναφορές του κ. Μητσοτάκη στις περιφερειακές εκλογές και τις μάχες στους μεγάλους δήμους, ως τον δεύτερο βραχίονα του επιχειρήματος ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει στις ευρωεκλογές, χάσει στον πρώτο γύρο των περισσότερων περιφερειών και των μεγάλων δήμων, τότε θα πρέπει να προκηρύξει άμεσα εθνικές εκλογές, ο κ. Τσίπρας αντιτείνει ότι οι δημοσκοπήσεις λένε ψέματα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές, ενώ στην τελική ευθεία αντιμετωπίζει τις ευρωεκλογές ως μάχη «ζωής ή θανάτου», ως μία προσωπική αναμέτρηση με τον κ. Μητσοτάκη, επιχειρώντας να συμπιέσει το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής.
Σε αυτήν τη χρονική στιγμή, το πρωθυπουργικό επιτελείο προετοιμάζεται για την τελευταία ομιλία του κ. Τσίπρα την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα. Στην πραγματικότητα, όμως, τα σχέδια για την επόμενη ημέρα είναι ήδη στο τραπέζι.

Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ελπίζουν ότι η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. θα είναι σημαντικά “ψαλιδισμένη” σε σύγκριση με αυτή που δείχνουν οι μετρήσεις. Θα κινηθεί δηλαδή κάτω από 4% και σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα ξανασκεφτεί τις εισηγήσεις που δέχεται να εκμεταλλευτεί το momentum και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα στον Ιούνιο.

Ο Ιούνιος όμως αποτελεί βάσιμο σενάριο και στην περίπτωση που η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. είναι μεγάλη, κυμανθεί δηλαδή πάνω από το 6% -7%, με τη λογική ότι θα είναι μη διαχειρίσιμη σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εθνικές εκλογές, ακόμα και αν δεν το επιθυμεί (ήδη συζητούνται η 23η και η 30ή Ιουνίου ως πιθανές ημερομηνίες).

Υπάρχει ωστόσο και η εκτίμηση που απηχεί κυρίως τα στελέχη στο Μαξίμου και στο πρωθυπουργικό επιτελείο πως η διαφορά θα κυμανθεί από 2% ως το πολύ 5% υπέρ της Ν.Δ. και αυτή θα είναι μία διαχειρίσιμη διαφορά, με τον χρόνο ως τον Οκτώβριο να κυλά υπέρ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της Ν.Δ.

Καθαρή νίκη για τη Ν.Δ. δείχνουν τρεις δημοσκοπήσεις

Παγίωση της διαφοράς υπέρ της Ν.Δ. άνω των πέντε ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν στην πρόθεση ψήφου – χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων – τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, μόλις πέντε ημέρες πριν το κλείσιμο της επίσημης προεκλογικής περιόδου.

Η Metron Analysis δίνει προβάδισμα 6,7 μονάδων για τη Ν.Δ., η MRB 6,5 μονάδων και η Μarc 7,2 ποσοστιαίων μονάδων. Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis η Ν.Δ. συγκεντρώνει 30,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,6%, τρίτο κόμμα έρχεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,2% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,3% και το ΚΚΕ με 3,9%. Στη μέτρηση της MRB η Ν.Δ. καταγράφει 30%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5%, το Κίνημα Αλλαγής 6,6%, η Χρυσή Αυγή 6,3% και το ΚΚΕ 5,9%. Στη μέτρηση της MARC η Ν.Δ. συγκεντρώνει 29,2% και προηγείται με 7,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φτάνει στο 22%, ενώ ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,3%, η Χρυσή Αυγή με 5,9% και το ΚΚΕ με 5,1%.

Από την έντυπη έκδοση

Copy link
Powered by Social Snap