ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ… ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Κατέρρευσαν τα κυβερνητικά fake news: Με νόμο ΣΥΡΙΖΑ 7ήμερο εργασίας και στο Δημόσιο

15/05/19 • 08:11 | UPD 15/05/19 • 08:11

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Με «φουλ 7ήμερο» και εργασία Κυριακές, απογεύματα και αργίες θα πρέπει οι υπάλληλοι να τις εκδώσουν όλες έως ότου απονεμηθεί και η τελευταία.

Υποχρεωτικό 7ήμερο εργασίας στο Δημόσιο για να βγαίνουν οι συντάξεις καθιερώνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τις 120 δόσεις και την αποκαλούμενη «13η σύνταξη»!

Η πρόβλεψη για σύσταση ομάδων υπαλλήλων για την έκδοση συντάξεων που εκκρεμούν μπορεί να μην είναι κάτι καινούργιο, καθώς υπάρχει το προηγούμενο με τις εκκρεμείς συντάξεις του ΕΦΚΑ οι οποίες ανατέθηκαν με υπουργική όμως απόφαση το 2017 σε κλιμάκια υπαλλήλων για να συντομεύσουν την έκδοσή τους.

Το νέο στοιχείο όμως που αποκαλύπτεται στην επίμαχη τροπολογία είναι ότι θεσπίζεται η εργασία για όλη την εβδομάδα με νόμο, έστω και αν αφορά την έκδοση συντάξεων και ότι ενώ μέχρι τώρα οι υπάλληλοι δήλωναν οικειοθελώς αν ήθελαν να μπουν σε κλιμάκια επίσπευσης έκδοσης συντάξεων, τώρα αυτό θα γίνεται υποχρεωτικά και όπως λέει η τροπολογία, θα δουλεύουν και απογεύματα, και Κυριακές, αλλά και στις αργίες!

Το στοκ των οριστικών συντάξεων που εκκρεμούν στο Δημόσιο έχει φτάσει στις 17.000 και μάλιστα με αιτήσεις από τον Ιούλιο του 2016 που δεν έχουν ακόμη βγει οριστικά ποσά.

Με «φουλ 7ήμερο» και εργασία Κυριακές, απογεύματα και αργίες θα πρέπει οι υπάλληλοι να τις εκδώσουν όλες έως ότου απονεμηθεί και η τελευταία.

Η απασχόληση των υπαλλήλων που θα κληθούν υποχρεωτικά με αποφάσεις διευθυντών να συγκροτήσουν τις ομάδες για την επίσπευση έκδοσης των συντάξεων του Δημοσίου θα είναι αποκλειστική, δηλαδή θα ασχοληθούν μόνον με αυτό το αντικείμενο στη διάρκεια του καθημερινού τους ωραρίου, στα απογεύματα, στις Κυριακές και στις αργίες! Στην ουσία θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υπάλληλοι με διαθεσιμότητα προς παροχή εργασίας και τις 7 ημέρες της εβδομάδας!

Δεν αναφέρεται πουθενά για ισόχρονη άδεια με τις επιπλέον ημέρες εργασίας που θα παράσχουν, παρά μόνον ότι θα έχουν τις προβλεπόμενες από το Δημόσιο εξτρά αποδοχές για υπερωριακή απασχόληση και για εργασία Κυριακής και αργιών.

Το δέλεαρ της υποχρεωτικής απασχόλησης για όλη την εβδομάδα στις εκκρεμείς συντάξεις είναι ότι «μπορεί», όπως λέει η τροπολογία, να τους καταβάλλεται επιπλέον των πρόσθετων απολαβών τους και ένα μπόνους απόδοσης εφόσον βγάζουν τον αριθμό συνταξιοδοτικών αποφάσεων με τις οποίες θα χρεωθούν.

Με βάση το προηγούμενο του ΕΦΚΑ, το μπόνους αυτό μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 150 και 200 ευρώ τον μήνα, εφόσον ο κάθε υπάλληλος θα πιάνει τους στόχους που θα τους ορίσουν οι συντονιστές των ομάδων έκδοσης συντάξεων. Οι δε συντονιστές θα παίρνουν για το διάστημα που θα ασχοληθούν με το αντικείμενο αυτό έκτακτο επίδομα ίσο με το 50% του επιδόματος θέσης ευθύνης που παίρνουν οι προϊστάμενοι τμήματος. Το επίδομα θέσης για τους προϊσταμένους με το νέο μισθολόγιο του ν. 4354/2015 είναι 390 ευρώ, οπότε οι συντονιστές των ομάδων έκδοσης συντάξεων του Δημοσίου θα παίρνουν 195 ευρώ μηνιαίο έκτακτο επίδομα.

Η τροπολογία «ομάδες εργασίας για τον κανονισμό συντάξεων δημοσίου τομέα» κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και υπογράφεται από τους υπουργούς, Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, Υγείας Α. Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλο και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θ. Φωτίου.

Προβλέπει στις επίμαχες παραγράφους 1, 3 και 5 τα εξής:

Παράγραφος 1: «Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, μπορούν να συνιστώνται κοινές ομάδες εργασίας υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που υπηρετούν στη Γενική Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων του ΕΦΚΑ ή έχουν υπηρετήσει στην πρώην Γενική Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου Τομέα του ΓΛΚ, για την επιτάχυνση του έργου κανονισμού και πληρωμής συντάξεων του δημοσίου τομέα. Η συμμετοχή των υπαλλήλων στις συνιστώμενες ομάδες είναι υποχρεωτική και αποκλειστική».

Παράγραφος 3: «Οι ομάδες εργασίας μπορούν να παρέχουν απογευματινή υπερωριακή εργασία, και υπερωριακή εργασία κατά την Κυριακή και εξαιρέσιμες ημέρες, οι δε υπάλληλοι που συμμετέχουν αμείβονται σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4354/2015».

Παράγραφος 5: «Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών και υπό τον όρο επίτευξης των στόχων που τίθενται, μπορεί να καταβάλλεται στα μέλη των ομάδων εργασίας αποζημίωση επίτευξης στόχων, κατ’ αναλογική εφαρμογή των προβλεπόμενων στην υπ. αριθμόν Φ.ΕΦΚΑ/οικ. 34078/1262/ 2/8/2017 (ΥΟΔΔ 390) κοινή απόφαση των ιδίων ως άνω υπουργών».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap