Τζιτζικώστας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Κεντρική Μακεδονία

12/05/19 • 17:37 | UPD 12/05/19 • 17:48

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

«Δυναμώνουμε τη Μακεδονία και ζητάμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας για μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσουμε το έργο μας» είπε ο κ. Τζιτζικώστας

Το όραμά του για την Κεντρική Μακεδονία, βάσει ολοκληρωμένου και κοστολογημένου σχεδίου, «ξεδιπλώνει» με συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Δηλώνει ότι βρίσκεται σε εγρήγορση, δίνοντας καθημερινό αγώνα, παρά τον δημοσκοπικό «αέρα» της πρωτιάς, και παρουσιάζει τους βασικούς άξονες της επόμενης θητείας του.

Λίγες μέρες πριν από την κάλπη, θεωρείστε το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την επικράτηση. Ο δημοσκοπικός «αέρας» της πρωτιάς σάς προκαλεί εφησυχασμό;

Κανένας εφησυχασμός δεν υπάρχει, οι εκλογές πραγματοποιούνται την Κυριακή 26 Μαΐου και εμείς δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας, μέσα στην κοινωνία, σε κάθε χωριό και πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να ακούσουν το έργο που κάναμε σε όλους τους τομείς, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, τα αντιπλημμυρικά που θωρακίζουν 19 πόλεις, τα αποχετευτικά που εξυπηρετούν τις ανάγκες 62.000 συμπολιτών μας, τα έργα για την ποιότητα και την ποσότητα του πόσιμου νερού, τα 28 έργα αγροτικής οδοποιίας σε 19 δήμους, τα οδικά έργα, όπως μεταξύ πολλών άλλων, ο Οδικός Αξονας Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και ο νέος ανισόπεδος κόμβος Κ16 στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις δράσεις μας στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Και ταυτόχρονα, θέλουμε οι συμπολίτες μας να ακούσουν το ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιό μας για την επόμενη μέρα, με έμφαση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη της καινοτομίας και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας υψηλών προσόντων, για να σταματήσουμε, επιτέλους, τη μετανάστευση των νέων, το «brain-drain» και να περάσουμε στο «brain-gain», να μπορούν δηλαδή οι νέοι άνθρωποι να επιχειρούν, να τολμούν και να δημιουργούν στον τόπο τους.

Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι θα πρέπει οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας;

Δουλέψαμε σκληρά και μεθοδικά, με όρεξη και σχέδιο, τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας κάνοντας πράξη αυτά που υποσχεθήκαμε, αποδείξαμε ότι βάζουμε πρώτα και πάνω από όλα το συμφέρον του τόπου και των συμπολιτών μας, διεκδικήσαμε και πετύχαμε νίκες για την Κεντρική Μακεδονία. Είμαστε πρώτοι στην Ελλάδα για πέμπτη συνεχή χρονιά σε αξιοποίηση πόρων και υλοποίηση έργων με 1.000 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα, που είτε ολοκληρώθηκαν είτε υλοποιούνται αυτή τη στιγμή και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στη χώρα, εδώ και τρία χρόνια, σε επισκέψεις τουριστών, το 2018, μάλιστα, το 28% του συνόλου των τουριστών, που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, ήρθε στην Κεντρική Μακεδονία. Είμαστε, επίσης, πρώτοι σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, πετυχαίνοντας αύξηση 50% συνολικά στις εξαγωγές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα στην κρίση. Δυναμώνουμε τη Μακεδονία και ζητάμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας για μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσουμε το έργο μας.

Εχει επικρατήσει η άποψη ότι «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Ωστόσο, προχωρήσατε στη ριζική ανανέωση της «Αλληλεγγύης» σε ποσοστό 70%. Για ποιον λόγο;

Η «Αλληλεγγύη» είναι ζωντανός οργανισμός και διαρκώς εξελίσσεται για να είναι πάντα χρήσιμη και αποτελεσματική για τον τόπο μας. Οι άνθρωποι που πλαισιώνουν την «Αλληλεγγύη» προέρχονται από όλο το φάσμα της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, είναι ικανοί και επιτυχημένοι επαγγελματικά, ξέρουν να δίνουν μάχες και να κερδίζουν, συνδυάζουν την εμπειρία με φρέσκες ιδέες, προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, μοιράζονται όμως τον κοινό μας στόχο, να δυναμώσουμε τη Μακεδονία, να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για όλους.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Κεντρική Μακεδονία τα επόμενα τέσσερα χρόνια;

Να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Κεντρική Μακεδονία. Σύγχρονη με νέες επενδύσεις, με δυναμική και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, με καινοτομία, με χώρο δημιουργίας και θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους, με υψηλού επιπέδου έρευνα στα πανεπιστήμια, με ισχυρό πρωτογενή τομέα και ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών που υποστηρίζει τις εξαγωγές, το εμπόριο, τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα, την εξωστρέφεια. Ανθρώπινη, με ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στα νοσοκομεία και τα σχολεία, με στήριξη της οικογένειας και πρόσβαση ακόμα περισσότερων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, με κοινωνική αλληλεγγύη, μέριμνα και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Χτίζουμε μία περιφέρεια στην οποία θέλεις να ζεις και να δημιουργείς, νιώθοντας σιγουριά και αισιοδοξία για τη ζωή σου, το μέλλον, την οικογένειά σου.

Πόσο -πιστεύετε- ότι θα επηρεάσει η συμφωνία των Πρεσπών την ψήφο των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας;

Το σημαντικό είναι, δυστυχώς, ότι η συμφωνία αυτή θα επηρεάζει για πολύ καιρό την Ελλάδα. Είναι μία επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια συμφωνία, που θα τη βρούμε μπροστά μας και τώρα και στο μέλλον. Και πέρα από τους σοβαρούς κινδύνους στα εθνικά θέματα που προκαλεί η αναγνώριση στη γειτονική χώρα, συνδυαστικά «μακεδονικής» γλώσσας, ταυτότητας και ονόματος, βιώνουμε ήδη και έναν οικονομικό και επιχειρηματικό εφιάλτη, καθώς χιλιάδες μακεδονικά προϊόντα βρίσκονται στον αέρα, γεγονός που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τις εξαγωγές και την οικονομία του τόπου μας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Copy link
Powered by Social Snap