Στρίβειν διά της… ψηφοφορίας

Γιατί κρύφτηκαν Καμμένος και Πολάκης για την άρση ασυλία τους

21/04/19 • 08:51 | UPD 21/04/19 • 08:55

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Η μεθόδευση που τελικά ακολουθήθηκε ήταν μονόδρομος προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει το κοινοβουλευτικό κάζο

Οι βέβαιες διαρροές της πλειοψηφίας στην ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Πάνου Καμμένου και οι πιθανές διαρροές για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη ήταν ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά απόφυγε ακόμα και τη σχετική ψηφοφορία και μεθόδευσε τη μη άρση ασυλίας του νυν και του πρώην υπουργού.

Μέχρι τώρα, όταν ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έφτανε στο σημείο να πρέπει να ψηφίσει η Βουλή για να αρθεί ή να μην αρθεί η ασυλία του, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναλάμβαναν το βάρος και ψήφιζαν κατά της άρσης της ασυλίας, δημιουργώντας ένα προκάλυμμα νομιμοποιητικής διαδικασίας. Προχθές, στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αντιλήφθηκαν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για Πολάκη και Καμμένο δεν θα ήταν το αναμενόμενο, θα υπήρχαν διαρροές που θα έθεταν άμεσα θέμα ενότητας του κυβερνώντος κόμματος και αποφάσισαν να… στρίψουν διά της απόφασης του τμήματος νομικής υποστήριξης της Βουλής με προϊστάμενο τον κ. Δημήτρη Κανελλόπουλο -την ανακοίνωση έκανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Κουράκης- προκειμένου και η ασυλία των Πολάκη και Καμμένου να μην αρθεί και ψηφοφορία να μη γίνει.

Τι είχε φτάσει στους ιθύνοντες του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή; Οτι αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Καμμένου, με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός και συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα να παραπεμφθεί όπως έχει ζητήσει ο κ. Κοτζιάς και νέες… φωτιές να ανάψουν για το Μαξίμου.
Για τον κ. Πολάκη, οι πληροφορίες που έφτασαν στα αφτιά τους ήταν διαφορετικές. Κάποιοι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζαν ελεγχόμενα υπέρ της άρσης ασυλίας του, χωρίς να παραπεμφθεί τελικά. Ο στόχος τους δεν ήταν να παραπεμφθεί ο κ. Πολάκης, αλλά να σταλεί ένα μήνυμα στο Μαξίμου.

Η μεθόδευση που τελικά ακολουθήθηκε ήταν μονόδρομος προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει το κοινοβουλευτικό κάζο που σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή θα μπορούσε να λάβει και ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον κ. Καμμένο, τα πράγματα ούτε ήταν ούτε είναι εύκολα διαχειρίσιμα για τον κ. Τσίπρα. Με το «σύννεφο» της συναλλαγής να τους ακολουθεί πάνω από το κεφάλι τους, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αφήσει ακάλυπτο τον κ. Καμμένο ούτε έναντι του κ. Κοτζιά ούτε έναντι άλλων αποκαλύψεων που πιθανώς θα έρθουν στο εγγύς μέλλον για άλλες υποθέσεις που τον αφορούν. Τουλάχιστον όσο ο κ. Καμμένος τηρεί το ένα μέρος της μεταξύ τους συμφωνίας που είναι να μην εκθέσει τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο που ήταν εντός κυβέρνησης, τώρα που ο ίδιος είναι εκτός.

Για τον κ. Πολάκη είναι σαφές πως το μήνυμα που μέσω της ψήφου τους θα επιχειρούσαν να στείλουν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου, είχε να κάνει με τη διαφωνία τους για τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis και άλλες υποθέσεις που έχει χειριστεί επικοινωνιακά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, διαφωνίες που έχουν εκφραστεί σε κάποιο βαθμό ήδη από κάποιους βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Copy link
Powered by Social Snap