Παιχνίδια εξουσίας πίσω από τον «ιερό πόλεμο»

Άδειασμα από το Μαξίμου και υποχώρηση Φίλη για τα Θρησκευτικά

27/09/16 • 07:51 | UPD 27/09/16 • 07:51

Σαφείς αποστάσεις από τις απόψεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τον ρόλο της Εκκλησίας στη Κατοχή και τη χούντα παίρνει, ως φαίνεται, το Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι άγονο και αχρείαστο να παρατείνονται συζητήσεις που δεν αφορούν στο σήμερα» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, με τον κ. Φίλη να προσπαθεί, πλέον, να τα «μαζέψει», δηλώνοντας ακόμη και προσηλωμένος στη συνεργασία Εκκλησίας – Πολιτείας.

Το ψυχρό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας και τον Αρχιεπίσκοπο -ο οποίος έως και τις 4 Οκτωβρίου, οπότε θα συνεδριάσει η Ιεραρχία, αρνείται να έχει οποιαδήποτε συνάντηση με τον κ. Φίλη- απασχόλησε χθες την άτυπη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή στενών του συνεργατών και μελών της κυβέρνησης.

«Κίτρινη κάρτα»

Σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση και να κλείσει το «μέτωπο» που άνοιξε με την Εκκλησία, η κυβέρνηση έδωσε «κίτρινη» κάρτα στον υπουργό Παιδείας διαμηνύοντάς του στην ουσία να αλλάξει και μάλιστα άμεσα τη στάση του προς την Εκκλησία.

Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου όχι μόνο είναι άγονο και αχρείαστο να παρατείνονται συζητήσεις που δε αφορούν στο σήμερα αλλά «θα πρέπει όλες οι πλευρές να εστιάσουν στα ζητήματα του σήμερα».

Μετά από αυτό το έμμεσο «άδειασμα» ο υπουργός επανήλθε και με νέα δήλωσή του προσπάθησε να «ρίξει» γέφυρες επικοινωνίας προς τον Αρχιεπίσκοπο.

«Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησής μας είναι ο διάλογος και η συνεργασία, με πνεύμα ενότητας της κοινωνίας, ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα. Με το βλέμμα μπροστά και όχι με ιδεολογικές αντιπαραθέσεις για το παρελθόν» τόνισε χθες. Μάλιστα, κατηγόρησε ορισμένα ΜΜΕ, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, μεγέθυναν τις αναφορές του για ιστορικά ζητήματα.

«Η συζήτηση στη Βουλή είναι μια ευκαιρία να τεθεί η Παιδεία στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις, συνειδητοποιώντας, ότι, παρά τις διαφωνίες, μπορεί να εξευρεθούν κοινοί τόποι» κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Ατακτη υποχώρηση

Την ίδια στιγμή αναφερόμενος (στον Realfm) για τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας στη χούντα και την Κατοχή υποστήριξε: «Εάν βοηθάει τη συζήτηση για το μάθημα των Θρησκευτικών να μπει στην άκρη το θέμα αυτό, βεβαίως και το βάζω. Δεν είμαι εγωιστής ούτε είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι είναι αμετανόητοι και συνομιλούν με το υπερπέραν. Είμαι γήινος άνθρωπος και θέλω να διευκολύνω τη συνεννόηση».

Ο κ. Φίλης κληθείς να σχολιάσει τα όλα όσα ανέφεραν χθες κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τόνισε ότι: «υπάρχει μία άποψη ότι δεν πρέπει η συζήτηση να πηγαίνει στο παρελθόν αλλά να μένουμε στο παρόν και το μέλλον. Αυτό πιστεύω ότι είναι σωστό. Αλλωστε εγώ δεν έκανα μία εκτεταμένη αναφορά σε ζητήματα του παρελθόντος. Αναφέρθηκα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Εκκλησία και τον ρόλο της σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας. Τα ζητήματα αυτά συζητούνται δημοσίως, δεν τα ανοίγω εγώ».

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου  που κυκλοφορεί