Ανοίγουν λογαριασμοί στην «γκρίζα» υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE

14/03/19 • 08:53 | UPD 14/03/19 • 08:53

Newsroom eleftherostypos.gr

Μάλιστα, από το καλοκαίρι του 2017 η ΔΕΠΑ αποστέλλει καταστάσεις ανά τακτά διαστήματα, στις οποίες εμφανίζεται η κίνηση λογαριασμού της ELFE για τις οφειλές προς τη ΔΕΠΑ

Μια ανάσα… από το «άνοιγμα» των λογαριασμών των βασικών πρωταγωνιστών της υπόθεσης ΔΕΠΑ – ELFE, αλλά και των συγγενών τους, βρίσκεται η Αρχή για το Ξέπλυμα, που έχει ήδη προχωρήσει στα σχετικά αιτήματα. Ταυτόχρονα, αιτήματα για παροχή πληροφοριών σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των προσώπων αυτών και στο εξωτερικό έχουν αποσταλεί από τις αντίστοιχες Αρχές.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην υπόθεση των ανεξόφλητων χρεών της λιπασματοβιομηχανίας προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου «κρατούν» ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρος Κιτσάκος, σε βάρος του οποίου έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για κακουργηματική απιστία σχετικά με την υπόθεση, αλλά και ο Μανώλης Πετσίτης, για το ρόλο του οποίου στην υπόθεση διενεργείται ποινική προκαταρκτική έρευνα.

Για όλα τα ευρήματα της πολυμέτωπης έρευνας υπάρχει συνεχής ενημέρωση των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών που ερευνούν τις δικογραφίες, οι οποίες αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση. Μάλιστα, από το καλοκαίρι του 2017 η ΔΕΠΑ αποστέλλει καταστάσεις ανά τακτά διαστήματα, στις οποίες εμφανίζεται η κίνηση λογαριασμού της ELFE για τις οφειλές προς τη ΔΕΠΑ, ενώ πριν από λίγους μήνες διαβιβάστηκε πληροφοριακό δελτίο με τα ευρήματα της Αρχής προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου διατάχθηκε -με αφορμή δημοσιεύματα- έρευνα για το ρόλο του κ. Πετσίτη στην υπόθεση στης ELFE, ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευ. Ιωαννίδης, έχει διαβιβάσει το φάκελο «Πετσίτη» προκειμένου να συσχετισθεί με την υπόθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θεόδωρου Κιτσάκου, αλλά και τη δεύτερη δικογραφία που αφορά στην κύρια υπόθεση των χρεών της λιπασματοβιομηχανίας ELFE προς τη ΔΕΠΑ, για την οποία έχει ασκηθεί δίωξη κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 11 ακόμη προσώπων για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου καθώς και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσίου. Τα δεκάδες δημοσιεύματα που οδήγησαν στη διενέργεια έρευνας αφήνουν υπόνοιες για ενεργό ρόλο του Μανώλη Πετσίτη στο «φέσι» της ΔΕΠΑ, αφού φέρεται να ήταν εκείνος ο άνθρωπος που «αβαντζάριζε» με τις κινήσεις του την ELFE του κ. Λαυρεντιάδη.

Οι διώξεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 24 Ιανουαρίου ασκήθηκε νέα δίωξη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 4 στενών συνεργατών του για την υπόθεση της ELFE. Οι νέες διώξεις ήρθαν να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά της τράπεζας Alpha Bank. Ο επιχειρηματίας κατηγορείται μεταξύ άλλων για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετικά με τη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρίας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη σε δύο άλλες εταιρίες, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλεται, να μην εξοφλούνται δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την τράπεζα.

Δίωξη έχει ασκηθεί, όπως είναι γνωστό, και σε βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της, Θεόδωρου Κιτσάκου, αφού η παραμονή του στη θέση του επικεφαλής συνοδεύτηκε από την προκλητική «υπομονή» που έδειξε στην εξόφληση του χρέους εκατομμυρίων ευρώ της Λιπασματοβιομηχανίας ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Βέβαια, μικρή σημασία είχε για την κυβέρνηση που τον επέλεξε στο «τιμόνι» της ΔΕΠΑ ότι ο ίδιος άνθρωπος είχε προηγουμένως διατελέσει γενικός διευθυντής της ELFE, αλλά και μεγαλοστέλεχος άλλων εταιριών του Λαυρεντιάδη.

Οι αναφορές στη μήνυση

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μήνυση της ΔΕΠΑ κατά της ELFE, τα δύο χρόνια της θητείας Κιτσάκου εξαντλήθηκαν σε διαπραγματεύσεις, οι οποίες στόχευαν σε εξόφληση μέσω ανταλλαγής, αφού εκείνος υποστήριζε ότι προσπαθούσε να ρυθμίσει την οφειλή με ακίνητα της ELFE, τα οποία όμως είτε ήταν δεσμευμένα από το 2014 από την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα είτε ήταν υποθηκευμένα σε τράπεζες. Στο μεταξύ, με τη διετή διαπραγμάτευση τα όποια περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας είχαν απομείνει μεταβιβάζονταν σε δεκάδες άγνωστες εταιρίες, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν έδρα την Κύπρο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap