Σβίγκου: Το καρτέλ που επιδιώκει να πέσει η κυβέρνηση, παίζει τα τελευταία του χαρτιά

23/09/16 • 14:14 | UPD 23/09/16 • 14:14

«Το καρτέλ που από την πρώτη στιγμή επιδιώκει να πέσει η κυβέρνηση αποκαλύπτεται και παίζει τα τελευταία του χαρτιά», κατήγγειλε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, για την αντιπαράθεση που αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο».

Η Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη στην αντιπαράθεση για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής και τις κατηγορίες που διατυπώνει η αντιπολίτευση, ανέφερε ότι είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι τα δύο κόμματα που δικά τους στελέχη ήταν ταυτόχρονα και κορυφαία στελέχη στην Τράπεζα Αττικής η οποία έδινε δάνεια χωρίς εγγυήσεις.

«Από την πρώτη στιγμή δεν ήθελαν να γίνει αυτός ο διαγωνισμός, μιλούσαν και μιλούν ακόμα για το ΣτΕ, στη συνέχεια ανακάλυψαν τους εργαζομένους στα κανάλια, τώρα μιλούν και εγκαλούν τη δικαιοσύνη που δεν παρεμβαίνει και κάνουν αναφορές σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Βλέπουμε ταυτόχρονα στους τηλεοπτικούς δέκτες οι ειδήσεις να έχουν αντικατασταθεί από μια τεράστια σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων», ανέφερε η κ. Σβίγκου και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε και πολλούς δημοσιογράφους, με την ίδια άνεση που μιλούσαν τόσα χρόνια και έκαναν πολιτικό ρεπορτάζ, να διαβάζουν χρεόγραφα ή να διαβάζουν ισολογισμούς τραπεζών.

«Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση εγγυώνται τη διαφάνεια της διαδικασίας, υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας σ’ αυτό το διαγωνισμό και πολλά στάδια στα οποία γίνεται ενδελεχής έλεγχος όλων των κριτηρίων.

Πρέπει τώρα να αφήσουμε την επιτροπή να κάνει τη δουλειά της. Υπάρχουν οι προδικαστικές προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τέσσερις εταιρείες και πρέπει να εξεταστούν βέβαια όλα τα σημεία τους και να μην υπάρχει καμία σκιά», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Αναφορικά με την αντιπαράθεση για τα δάνεια του επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα και την κατηγορία που διατυπώνουν κόμματα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση φτιάχνει τη δική της διαπλοκή, η κ. Σβίγκου είπε ότι «κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια» σημειώνοντας ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν για χρόνια, έχοντας τη στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων τα οποία εξυπηρετούσαν με διάφορους τρόπους και τα οποία και οι τράπεζες εξυπηρετούσαν δίνοντας αφειδώς δάνεια χωρίς καμία εγγύηση και χωρίς καμία δυνατότητα αυτά να αποπληρωθούν.

«Οι ίδιοι λοιπόν τώρα τολμούν να μιλούν για σκάνδαλα και για διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτά τα παιχνίδια -κι αυτός ίσως είναι το πιο ανησυχητικό- εξαπολύουν και επιθέσεις και μιλούν για σκάνδαλα στην Τράπεζα Αττικής ξεχνώντας βέβαια ότι δικά τους στελέχη ήταν στενοί συνεργάτες υπουργών, διορισμένοι, σε δημόσιες θέσεις την ίδια στιγμή που ήταν κορυφαία στελέχη στην Τράπεζα Αττικής.

Όπως επίσης ξεχνούν και τα δάνεια τα οποία πήραν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από την Τράπεζα Αττικής, τα οποία, όπως είπα και πριν, δεν είχαν καμία απολύτως εγγύηση για να τα πάρουν».

Υπενθυμίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι ήδη βγαίνουν συμπεράσματα για τη δανειοδότηση ΜΜΕ με «αέρα» και χωρίς εγγυήσεις όπως και για τη δανειοδότηση των κομμάτων.

«Σίγουρα δεν είναι αθώα η επίθεση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή για την Τράπεζα Αττικής. Σίγουρο είναι επίσης ότι η Τράπεζα Αττικής βρίσκεται και βρισκόταν υπό τον έλεγχο της ΤτΕ.

Σ’ αυτήν άνηκε και ανήκει η αρμοδιότητα να ερευνά και να αξιολογεί τη λειτουργία της Τράπεζας Αττικής. Εμείς σε κάθε περίπτωση θέλουμε και η ΤτΕ να επιτελεί τον θεσμικό της ρόλο και σίγουρα, αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα, ούτε προστατεύουμε κανέναν, αλλά θέλουμε τη διαφάνεια και τον έλεγχο παντού. Κι αυτό είναι το οποίο προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση κι αυτό το οποίο απαιτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε για το θέμα.

Κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις προωθούμενες αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών και στο ζήτημα του τρόπου που αντιδρά η Αρχιεπισκοπή, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πρόκειται για ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα, σε συνάρτηση με τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου και όχι με βάση τις ιδεοληψίες που εκφράζει η ΝΔ.

Σχολίασε επίσης ότι θα περίμενε και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει καταθέσει κατά καιρούς προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των μαθημάτων, να καταθέσει τις προτάσεις του και όχι να βλέπει παντού συνωμοσίες και αποπροσανατολισμούς.

«Πρόκειται για ουσιαστικές τομές αυτές που επιχειρεί αυτή τη στιγμή το υπουργείο Παιδείας. Γίνονται ύστερα από εκτενή διάλογο και εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Και αλίμονο αν στην Ελλάδα του 2016 ο διάλογος για την αναμόρφωση ενός μαθήματος δεν γινόταν με βάση εισηγήσεις των αρμοδίων φορέων.

Περιμένω αυτός ο διάλογος για το σχολείο να γίνεται με όρους εκπαιδευτικούς, με όρους δημοκρατίας και όχι με όρους σκοταδισμού που συναντιούνται σε άλλες εποχές», τόνισε.

Στην ερώτηση αν τελικά η κυβέρνηση έχει αφήσει μόνο του τον υπουργό Παιδείας να δώσει τη μάχη, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος χαρακτήρισε τιμή για την κυβέρνηση να έχει υπουργό τον Νίκο Φίλη και προσέθεσε ότι «υπάρχει αμέριστη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και στη μεταρρύθμιση αυτή καθαυτή και στο έργο που επιτελεί το υπουργείο Παιδείας και βέβαια και στο πρόσωπο του Ν. Φίλη ο οποίος έχει υπάρξει και συνεχίζει να είναι στόχος πολλών επιθέσεων, την ίδια στιγμή που επιτελεί το έργο του με έναν τρόπο τον οποίον δεν μας είχαν συνηθίσει οι προκάτοχοί του».

Copy link
Powered by Social Snap