Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος, αλλά β’ αξιολόγηση και α’ κατοικία… στο μηδέν

22/02/19 • 08:47 | UPD 22/02/19 • 08:47

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδεχόταν ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 είναι πολύ υψηλός ειδικά για μια χώρα που έχει χάσει το 27% του ΑΕΠ της

Βέβαιος ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη αξιολόγηση θα είναι θετική για την Ελλάδα και έτοιμος να υποστηρίξει τη συζήτηση για χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, ακόμη και με κυβέρνηση της Ν.Δ., δηλώνει ο υπουργός Oικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. σε συνέντευξή του στο CNBC.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση, σύμφωνα με τον υπουργό το ανοιχτό θέμα είναι το σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας και το σχέδιο που έχει καταρχήν συμφωνηθεί με τις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες και συζητήθηκε ξανά χθες μέσω τηλεδιάσκεψης. Οπως λέει έχουν καλυφθεί θέματα που αφορούν στο Δημόσιο, στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και στην ενέργεια. Με αυτά τα δεδομένα δηλώνει σίγουρος ότι η έκθεση της επιτροπής για τη δεύτερη αξιολόγηση θα διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου και μένουν 2-3 νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν μεν συμφωνηθεί αλλά μένει και να ψηφιστούν. Χαρακτήρισε δε μια τυπικότητα την έγκριση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων, στο Eurogroup του Μαρτίου.

Παρ’ όλη όμως την αισιοδοξία του υπουργού την επόμενη εβδομάδα, μια μέρα μετά την έκθεση της επιτροπής, φτάνει στην Αθήνα ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή οικονομικό συνέδριο που θα γίνει στους Δελφούς. Ο Γάλλος επίτροπος θα έχει συναντήσεις με στελέχη του οικονομικού επιτελείου και στην Αθήνα. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η προσπάθεια για την ταχύτερη εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων μέσω του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και του σχεδίου για τις τράπεζες.

Κατά τις συναντήσεις που θα έχει ο κ Μοσκοβισί αναμένεται να συζητηθούν και τα επιμέρους θέματα που θα μείνουν να υλοποιηθούν ως τις 11 Μαρτίου ώστε η Ελλάδα να πάρει την έγκριση για τη δόση, αλλά και τα θέματα που θα παραπεμφθούν άλλη μια φορά για την επόμενη αξιολόγηση.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών παραδεχόταν ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 είναι πολύ υψηλός ειδικά για μια χώρα που έχει χάσει το 27% του ΑΕΠ της σε μια πολυετή, πολύ βαθιά οικονομική κρίση.
«Θα πρέπει να πάμε όλοι μαζί (σ.σ.: τα πολιτικά κόμματα) και να πούμε σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημά της από την άνοδο της Ακροδεξιάς και των λαϊκιστών ότι τέτοιοι στόχοι τροφοδοτούν τους δυσαρεστημένους», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υποστηρίζει την ίδια θέση ακόμη και αν η Ν.Δ., που έχει προτείνει και προωθεί την αναθεώρηση των στόχων, γίνει κυβέρνηση, απαντά θετικά, αν και τονίζει ότι θα είναι απίθανο να γίνει κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap