Πολακειάδα… φυγείν αδύνατον

Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση με το δάνειο Πολάκη και την εισαγγελική παρέμβαση

20/02/19 • 08:18 | UPD 20/02/19 • 08:18

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Με την αντιπολίτευση να «κοχλάζει» και να κατηγορεί την κυβέρνηση για πρακτικές μαφίας, παρακράτους, «Μαδούρο» κ.λπ., ο κ. Πολάκης αναγκάστηκε να πει στη Βουλή ότι δεν ηχογράφησε τον κ. Στουρνάρα

Σε υπόθεση με απρόβλεπτες διαστάσεις, όχι μόνο για τον Παύλο Πολάκη αλλά για ολόκληρη την κυβέρνηση, εξελίσσεται η υπόθεση του δανείου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας από την Τράπεζα Αττικής, μετά την αποκάλυψη ότι ο υπουργός ηχογράφησε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, και ο διάλογος που ο ίδιος διέρρευσε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Documento είναι προϊόν αυτής της ηχογράφησης.

Με την αντιπολίτευση να «κοχλάζει» και να κατηγορεί την κυβέρνηση για πρακτικές μαφίας, παρακράτους, «Μαδούρο» κ.λπ., ο κ. Πολάκης αναγκάστηκε να πει στη Βουλή ότι δεν ηχογράφησε τον κ. Στουρνάρα και ο διάλογος που διέρρευσε στην φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα στηρίχθηκε στην καλή του… μνήμη.

Προκαλεί ωστόσο μεγάλα ερωτήματα γιατί δεν διέψευδε από την αρχή ο κ. Πολάκης τις φήμες ότι ηχογράφησε τον κ. Στουρνάρα και άφησε 24 ώρες να περάσουν, όταν μάλιστα σε πολλά μηνύματά του στο facebook υπεραπιζόταν την επιλογή της ηχογράφησης και απαντούσε ότι το σημαντικό δεν είναι αν η ηχογράφησε ή όχι τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας χωρίς τη συναίνεσή του, αλλά να ελέγξει η Τράπεζα της Ελλάδας τις υποθέσεις που ο ίδιος ζήτησε στον διοικητή της.

Εχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι πιεζόμενος στη Βουλή ο κ. Πολάκης είπε ότι ο ίδιος είπε στον Κώστα Βαξεβάνη το περιεχόμενο του διαλόγου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Documento, όταν ο κ. Βαξεβάνης απαντώντας στο twitter για το πώς πληροφορήθηκε τη συνομιλία απαντούσε ότι την έμαθε από τη γραμματέα του κ. Πολάκη.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις όταν ο κ. Στουρνάρας ζήτησε με γραπτή του δήλωση την παρέμβαση της Δικαιοσύνης επειδή – όπως ανέφερε – ηχογραφήθηκε χωρίς τη συναίνεσή του κάνοντας λόγο για εξωθεσμική ενέργεια από τον κ. Πολάκη, ενώ πήρε ακόμα μεγαλύτερες όταν ανακοινώθηκε ότι η Εισαγγελία Αθηνών εξήγγειλε έρευνα ώστε να διαπιστώσει αν έχει υπάρξει ηχογράφηση και δημοσιοποίηση του περιεχομένου της. Σημειώνεται πως αν ο κ. Στουρνάρας διαβεβαιώσει ότι η συνομιλία του με τον κ. Πολάκη ηχογραφήθηκε χωρίς τη συναίνεσή του και στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενό της, τότε το λόγο θα αναλάβει η Βουλή για την άρση ή μη της ασυλίας του κ. Πολάκη.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής. Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου μετά τη γραπτή δήλωση Στουρνάρα. Η παρέμβαση αυτή έγινε δεκτή ως κάλυψη σε Πολάκη και τήρηση αποστάσεων από τον κ. Στουρνάρα, ενώ χθες πολλοί θυμήθηκαν και ανάρτησαν στα social media παλιά δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην οποία έλεγε ότι θα πετούσε τον κ. Στουρνάρα έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας, όταν θα γινόταν πρωθυπουργός…

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία αναφορά στην επίσημη τοποθέτησή της για τις ηχογραφήσεις, τις απειλές, την ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, σχολιάστηκε αρνητικά εντός αλλά και εκτός συνόρων, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρεμβαίνει σημειώνοντας τη στήριξή της στην Τράπεζα της Ελλάδας ως ανεξάρτητη αρχή και παραπέμποντας για περισσότερα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται εγκλωβισμένος στην τακτική Πολάκη, τη στιγμή που σχεδιάζει τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία για να πείσει την κοινή γνώμη για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο. Την ίδια στιγμή ένα – ένα γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τις πρακτικές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap