Τα μεγάλα «αγκάθια» για τη λύση στο Κυπριακό

19/09/16 • 13:10 | UPD 19/09/16 • 13:11

Σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση μπαίνει το Κυπριακό, αφού στη Νέα Υόρκη, τόσο κατά την 71η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όσο κυρίως μετά από αυτήν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, αλλά και πιέσεις από αμερικανικής πλευράς για προώθηση λύσης. Το ρόλο αυτό φέρεται να έχει αναλάβει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Αναστασιάδη, και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ενώ κινήσεις αναμένονται και από την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτόρια Νιούλαντ.

Κατά τις δικοινοτικές συνομιλίες, έχει επέλθει συμφωνία σε πολλά σημεία. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν «αγκάθια» στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και σε εδαφικό-αποζημιώσεις. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», εκτιμάται ότι στο τέλος η Αγκυρα θα «φανεί ευέλικτη» στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ζητώντας ανταλλάγματα σε άλλα ζητήματα όπως στο εδαφικό και πτυχές της διακυβέρνησης.

Η Λευκωσία φαίνεται να έχει σοβαρές ενστάσεις ως προς τις τουρκικές θέσεις, ειδικά στο εδαφικό. Κατά την κυπριακή εφημερίδα, η Τουρκία φέρεται να δέχεται να αποχωρήσει το 75% των κατοχικών στρατευμάτων, μετά την έγκριση της συμφωνίας, ενώ το υπόλοιπο 25% θα παραμείνει, χωρίς, να καθορίζεται η ημερομηνία πλήρους αποχώρησης. Πολύ περισσότερο, σημειώνει ο «Φιλελεύθερος», ούτε ο αριθμός των κατοχικών στρατευμάτων αναφέρεται ούτε μηχανισμοί ελέγχου και παρακολούθησης της διαδικασίας αποχώρησης. Από ελληνοκυπριακής πλευράς τέθηκε χρονοδιάγραμμα που δεν ξεπερνά τους 18 μήνες, αλλά αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από τους Τούρκους.

Κατά τον κυπριακό Τύπο, η τουρκική πλευρά θέλει δημόσια να εμφανιστεί ευέλικτη στο θέμα της ασφάλειας, αλλά να μην επιμένουν οι Ελληνοκύπριοι σε απαιτήσεις τους στο εδαφικό. Να σημειωθεί, αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», ότι στις προτάσεις που παρουσίασε η ελληνοκυπριακή πλευρά, ζητά επιστροφή του 60% των προσφύγων, δηλαδή 100.000 να παλιννοστήσουν στο υπό το ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, καθορίζοντας περίπου τα ποσοστά στο εδαφικό σε 75% με 25%. Ζητά επίσης η ακτογραμμή να κινείται στο 60% (υπό τον έλεγχο του ε/κ συνιστώντος κρατιδίου).

Εν όψει του γεγονότος ότι πολλές φορές αναφέρθηκε από τουρκικής πλευράς ότι δεν επιστρέφουν τη Μόρφου, η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκαθάρισε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναφέρεται σε επιστροφή της Αμμοχώστου (το 80% που σημαίνει 24.000 κατοίκων), μιας σειράς από χωριά, της Καρπασίας και περιοχών «υψηλής συναισθηματικής, ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap