Breaking News

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν ο Τσίπρας βιάζεται για debate, ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τη στρατηγική της το επόμενο διάστημα διαμορφώνει η Ν.Δ. έχοντας το βλέμμα στην επερχόμενη κρίσιμη κοινοβουλευτική αναμέτρηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το μυαλό στις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει για την ίδια χώρα μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μέσα σε συνθήκες «αβεβαιότητας και παρακμής» που δημιουργεί η παρουσία μίας «κυβέρνησης- κουρελού», που, αν και έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης μίας ετερόκλητης πλειοψηφίας βουλευτών, δεν απολαύει της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζεται για τη μείζονα αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο και εκλαμβάνει την επιμονή του Μεγάρου Μαξίμου για debate όχι μόνο ως προσπάθεια επικοινωνιακού αντιπερισπασμού μπροστά στην κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και ως ένδειξη ότι ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του ζητήματος.
«Αυτή τη στιγμή αποφασίζει η Βουλή και η συζήτηση θα γίνει εκεί», τονίζουν στην Πειραιώς επισημαίνοντας ότι «σε μη προεκλογική περίοδο ο φυσικός χώρος αντιπαράθεσης των πολιτικών δυνάμεων είναι η Βουλή και όχι τα τηλεοπτικά παράθυρα».

Σημειώνουν, εξάλλου, ότι σε αυτή την κοινοβουλευτική συζήτηση, που θα είναι αναλυτική και θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν όλοι οι πολίτες, θα τοποθετηθούν όλα τα κόμματα, αλλά και οι βουλευτές θα εξηγήσουν τη στάση που θα τηρήσουν. Για τη Ν.Δ. τα debates είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τις εκλογές και όπως τονίζουν στην Πειραιώς, «αν ο κ. Τσίπρας βιάζεται για debate, ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές και στα προεκλογικά debates οι πολίτες θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Η αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζεται για την κοινοβουλευτική αναμέτρηση έχοντας στο τραπέζι όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα, μηδέ εξαιρουμένης και της πρότασης δυσπιστίας που η ηγεσία της θα αποφασίσει εάν και πότε θα χρησιμοποιήσει.

Σε κάθε περίπτωση η Ν.Δ. θα πάρει αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη και το πώς θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών. Εχει ήδη απευθύνει προειδοποιήσεις για τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων στις επιτροπές, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Στη Ν.Δ. τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πλέον 145 βουλευτές, ενώ οι ΑΝ.ΕΛ. βρίσκονται στην αντιπολίτευση, τουλάχιστον ως προς την επίσημη έκφρασή τους, αφού στην Πειραιώς επιμένουν ότι επί της ουσίας πρόκειται για «συγχώνευση» των δύο κομμάτων.

«Η Ν.Δ. με το θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα επιτρέψει ούτε αυθαίρετες ερμηνείες ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή», προειδοποιεί η Πειραιώς, η οποία εξακολουθεί να διαμηνύει παράλληλα ότι «η Ν.Δ. θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μην κυρωθεί η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και κατά συνέπεια ούτε το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

Η εικόνα της τελευταίας περιόδου περιγράφεται, πάντως, από τη Ν.Δ. ως «κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο, με κόμματα της αντιπολίτευσης να «δανείζουν» βουλευτές για να πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης ή για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών».

«Το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου δεν έχει καμία αναστολή προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά του ιδιοτελή πολιτικά συμφέροντα. Διαλύει κόμματα, διαφθείρει συνειδήσεις, καταπατά αρχές και υπονομεύει θεσμούς», τονίζουν στη Ν.Δ. και δεν κρύβουν ότι θεωρούν «εξαιρετικά επικίνδυνο για την κοινωνία το μήνυμα νομιμοποίησης της κυνικής αντίληψης ότι στην πολιτική όλα γίνονται».

Η Πειραιώς είναι πεπεισμένη ότι με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το ταχύτερο θα ξεκαθαρίσει πλήρως το πολιτικό τοπίο, θα αρθεί η αβεβαιότητα και αυτά θα συμβάλουν, ώστε να αρχίσουν να διαλύονται και τα σύννεφα στην οικονομία, όπου είναι διάχυτη η ανησυχία της Ν.Δ. ότι το «ατού», για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός, αποτελεί στην ουσία «αδύναμο κρίκο» όσο παραμένει η σημερινή κυβέρνηση. Δεν ήταν τυχαία η προειδοποίηση Μητσοτάκη και από το βήμα της Βουλής ότι «η κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο».

Σύμφωνα με τη Ν.Δ., το τοπίο είναι ήδη «ναρκοθετημένο για το μέλλον», η χώρα βρίσκεται επί της ουσίας εκτός αγορών, προβλέψεις για επιβράδυνση διατυπώνονται από τον ΟΟΣΑ, ενώ το γενικότερο πολιτικό κλίμα και η επικίνδυνη αβεβαιότητα αποθαρρύνουν το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι οι επιπτώσεις μετριάζονται μόνο επειδή υπάρχει η προσδοκία ότι θα έρθει σύντομα στην εξουσία μία πραγματικά μεταρρυθμιστική κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο θα αναδείξει εκ νέου το επόμενο διάστημα τις επιπτώσεις που θα έχει τυχόν παράταση της αβεβαιότητας πρωτίστως σε τρεις τομείς. Στις τράπεζες, καθώς η κυβέρνηση δεν δίνει καμία λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων με συνέπειες στη ρευστότητα. Στην κατάσταση της ΔΕΗ, που συνιστά «ωρολογιακή βόμβα» συνολικά για την οικονομία, όπως έχει προειδοποιήσει η Ν.Δ., η οποία θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό. Στις μεταρρυθμίσεις, όπου το πρόβλημα είναι σαφές, καθώς στη Δημόσια Διοίκηση «βλέπουμε προσλήψεις αντί για αναδιοργάνωση», ενώ στις ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρά τίποτα, όπως και σε μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που αφορούν στα χωροταξικά.

Γαλάζια στελέχη δεν κρύβουν, μάλιστα, τον προβληματισμό ότι η κυβέρνηση «όχι μόνο δεν θα κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων αυτών ζητημάτων», αλλά στην πραγματικότητα τα αφήνει να οξυνθούν και θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση.

Κατά τη Ν.Δ., η πραγματική κατάσταση της οικονομίας είναι θέμα χρόνου να επανέλθει στο προσκήνιο. «Η πραγματικότητα εκδικείται», επισημαίνουν αποδομώντας τον ωραιοποίηση που επιχειρείται από την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πραγματική κατάσταση που η κυβέρνηση γνωρίζει ότι επικρατεί στην οικονομία, καθώς και η έλλειψη κάθε συνοχής στην ετερόκλητη κυβερνητική πλειοψηφία αποτελούν παραμέτρους που ενισχύουν την αίσθηση ότι ο προσεχής Μάιος αποτελεί απώτατο όριο για τη διεξαγωγή και εθνικών εκλογών.

Η γαλάζια ατζέντα

Μέσα στην επιβαρυμένη ατζέντα της τρέχουσας επικαιρότητας η Ν.Δ. θα επιμείνει, ωστόσο, να βάζει και το θετικό προγραμματικό λόγο. Το επόμενο διάστημα θα κορυφωθούν οι επαφές με τους φορείς στο χώρο της Υγείας εν όψει της παρουσίασης του προγράμματος της Ν.Δ. για την Υγεία που προγραμματίζεται για τις 12 Φεβρουαρίου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε επίσης

Copy link
Powered by Social Snap