ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ

Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών

12/01/19 • 08:51 | UPD 12/01/19 • 08:51

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

Οπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ήταν μια ειλικρινής συζήτηση «όπως ξέρουν να συζητούν με την «κακή» συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ τους οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι διαχρονικά υπέρ της Ευρώπης και δεν την αντιμετωπίζουν σαν σημαία ευκαιρίας»

Tην «αδιαπραγμάτευτη» θέση της Νέας Δημοκρατίας να μην ψηφίσει την «κακή» συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε στην Ανγκελα Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη συνάντησή τους χθες το απόγευμα στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία στο Χαλάνδρι και στον απόηχο των θερμών ευχαριστιών της Γερμανίδας καγκελαρίου προς τον Αλέξη Τσίπρα «που ανέλαβε να προωθήσει μια λύση σε ένα πρόβλημα ετών», ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγησε τις θέσεις της παράταξης για τη συμφωνία των Πρεσπών. Εθεσε ακόμη στο τραπέζι της συζήτησης το μεταναστευτικό, την πορεία της Ευρώπης, αλλά και τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ελληνική οικονομία, με αιχμή την ανάγκη για δραστική μείωση της φορολογίας και προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ήταν μια ειλικρινής συζήτηση «όπως ξέρουν να συζητούν με την «κακή» συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ τους οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι διαχρονικά υπέρ της Ευρώπης και δεν την αντιμετωπίζουν σαν σημαία ευκαιρίας».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να την κυρώσει: «Οχι απλώς επειδή αυτή είναι η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων. Αλλά γιατί είναι μια κακή συμφωνία που, αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια. Και αυτή η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Στην ατζέντα τέθηκε η συνολική πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης «και το πώς θα δώσουμε θετική προοπτική, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους, ώστε να απαντήσουμε έτσι έμπρακτα σε κάθε είδους λαϊκισμό που απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή από όπου και αν προέρχεται». Συζήτησαν επίσης για την ελληνική οικονομία, «τα προβλήματα της οποίας κάποιοι στις Βρυξέλλες επιμένουν να εξωραΐζουν για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων. Καθώς και για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη δραστική μείωση των φόρων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση».

Για το μεταναστευτικό ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ της αυστηρής προστασίας των συνόρων, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, και επισήμανε την ανάγκη να αλλάξει άμεσα η εθνική νομοθεσία για το άσυλο για να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

«Τόνισα, επίσης, την υποχρέωση όλων μας για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου έναντι οποιουδήποτε τις επιβουλεύεται.

Οι δυνάμεις που σταθερά τάσσονται υπέρ της Ευρώπης ξέρουν να συζητούν με εντιμότητα τις θέσεις τους και γνωρίζουν πάντα πώς να προχωρούν μπροστά. Μια τέτοια ειλικρινής συνάντηση υπήρξε και σήμερα. Γι’ αυτό και ευχαριστώ την καγκελάριο για την επίσκεψή της και προσβλέπω και στο μέλλον σε μια ουσιαστική συνεργασία μαζί της», σημείωσε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ γαλάζια στελέχη σχολίαζαν ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου