ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Τσίπρας-Καμμένος μαζί και στην τελευταία κωλοτούμπα!

11/01/19 • 07:50 | UPD 11/01/19 • 08:19

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Η παράσταση βρίσκεται πλέον στην τελευταία της πράξη και όλα δείχνουν ότι στο απογευματινό ραντεβού, μετά τους εκβιασμούς, τις απειλές και τα …τελεσίγραφα, Τσίπρας και Καμμένος θα συνεχίσουν μαζί.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι υπόγειες και παρασκηνιακές συναλλαγές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ., ώστε να βρεθεί η… φόρμουλα από τη μία πλευρά ο κ. Καμμένος να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη ο κ. Τσίπρας να μη χάσει τη δεδηλωμένη και την εξουσία.

Η παράσταση βρίσκεται πλέον στην τελευταία της πράξη και όλα δείχνουν ότι στο απογευματινό ραντεβού, μετά τους εκβιασμούς, τις απειλές και τα …τελεσίγραφα, Τσίπρας και Καμμένος θα συνεχίσουν μαζί.

Με σκοπό την τεχνητή δραματοποίηση της κατάστασης, κυβερνητικές πηγές διακινούσαν χθες σενάριο άμεσων εξελίξεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να συναντά αύριο το βράδυ -μετά το ραντεβού με τον Πάνο Καμμένο- τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και να ζητά άμεση έναρξη των διαδικασιών ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, «πιεσμένος» από τις εξελίξεις, εμφανίζεται να βάζει δύο προϋποθέσεις στον κ. Τσίπρα για να στηρίξει την κυβέρνηση.

Η πρώτη είναι να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση τον Μάρτιο, όπως είχαν συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάτι που θεωρείται απίθανο να δεχθεί ο κ. Τσίπρας. Οχι επειδή έχει δηλώσει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο αλλά επειδή αυτό έχει υποσχεθεί σε Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Η δεύτερη είναι η απόσυρση όλων των υπουργών των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το τι οι ίδιοι επιθυμούν. Ισως γι’ αυτό στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι δευτερεύον το εάν θα μείνουν ή όχι στην κυβέρνηση οι υπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝ.ΕΛ.».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μοντέλο που θα προτείνει ο κ. Καμμένος στον κ. Τσίπρα είναι: Για τη μεν διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης που θα προηγηθεί, οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. να ψηφίσουν κατά συνείδηση και στη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών που θα ακολουθήσει, να ψηφίσουν «όχι». Στο επιτελείο των ΑΝ.ΕΛ. εκτιμούν πως ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί αυτήν τη φόρμουλα επειδή κατά το σκεπτικό τους δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να αναζητήσει και να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία, εφόσον οι Πάνος Καμμένος, Κώστας Κατσίκης και Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά θα παραμείνουν στο όχι και οι Θ. Παπαχριστόπουλος, Ελ. Κουντουρά, Κ. Ζουράρις και Β. Κόκκαλης θα δώσουν -χωρίς συνέπειες- ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τότε, κατά τους υπολογισμούς που κάνουν στους ΑΝ.ΕΛ. στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν οι 4 των ΑΝ.ΕΛ. και αν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η κ. Παπακώστα και ο κ. Δανέλλης, ο κ. Τσίπρας θα πάρει νέα ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία μπορεί και να ενισχυθεί από την ψήφο του κ. Σαρίδη της Ενωσης Κεντρώων, ο οποίος παρά το ότι ο κ. Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του τον υπολόγισε στις δυνητικά θετικές ψήφους, χθες είπε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αντιστοίχως στην ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Καμμένος θα προτείνει στον κ. Τσίπρα να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να στηριχτεί στις ψήφους άλλων βουλευτών, 145 του ΣΥΡΙΖΑ συν των 4 του Ποταμιού, και του κ. Σαρίδη αν χρειαστεί, εφόσον μάλιστα οι ΑΝ.ΕΛ. αποχωρήσουν.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα μεταφέρει στον κ. Τσίπρα ότι όπως στη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, έτσι και σε ενδεχόμενη ψηφοφορία για πρόταση μομφής από την πλευρά της Ν.Δ., θα θέσει επίσης θέμα κομματικής πειθαρχίας, με τους ΑΝ.ΕΛ. να μην τη στηρίζουν, διασφαλίζοντας ότι δεν θα γίνει δεκτή.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου