Ανάρτηση-«μπηχτή» από Νοτοπούλου για Μπουτάρη και τον δήμο Θεσσαλονίκης

04/12/18 • 13:23 | UPD 04/12/18 • 13:23

Newsroom eleftherostypos.gr

Δεν είναι τυχαίο ότι η ανάρτηση έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Ανοιχτή Πόλη»

Η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου έκανε την πρώτη της προεκλογικού τύπου παρέμβαση για τα όσα έχει κάνει η ίδια αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ για την Θεσσαλονίκη.

Με ανάρτησή της στο Facebook ρίχνει νερό στον μύλο των συζητήσεων για περί καθόδου της ως υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αφού με βασικό σύνθημα το «Προχωράμε» η κυρία Νοτοπούλου κάνει αισθητή την παρουσία της.

Όπως φαίνεται, η κάθοδός της στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 έχει «κλειδώσει» και με την ανάρτησή της στο Facebook, απλά… υπενθυμίζει το έργο της ως επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη και τους τελευταίους μήνες ως υφυπουργός.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ανάρτηση έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Ανοιχτή Πόλη», η οποία είναι φανερό ότι αφήνει αιχμή προς την πρόσκληση του κ. Μπουτάρη που κάλεσε σε συνεννόηση για τη δημιουργία «δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου» στη Θεσσαλονίκη όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς.

Η ανάρτηση της κυρίας Νοτοπούλου στο facebook είναι η εξής:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως η πρωτοβάθμια ήταν θύμα των μνημονίων. Υποστελέχωση και ελλιπείς πόροι.

Εμείς -παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς-δώσαμε μάχη και αναστρέψαμε την κατάσταση.

Δείξαμε εμπιστοσύνη στην τοπική αυτοδιοίκησή και στις διοικήσεις των δήμων.

-Αυξήσαμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια την κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ (ΚΑΠ) το 2018 και το 2019.

-Προχωρήσαμε (στον Κλεισθένη) και στη θέσπιση νέων κριτηρίων για την πιο δίκαιη και ορθολογική κατανομή τους. Εκτός από τον πληθυσμό, τώρα λαμβάνονται υπόψη και μια σειρά άλλοι παράμετροι όπως η ορεινότητα, η νησιωτικότητα, το επίπεδο της ανεργίας και της φτώχειας.

-Πέρα ωστόσο , από τους ΚΑΠ, στο ΥΠΕΣ αξιοποιήσαμε το ξεχασμένο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από τα προγράμματα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της λειψυδρίας δόθηκαν στους ΟΤΑ περισσότερα από 124 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2018. Θυμίζω ότι αντίστοιχο ποσό για την περίοδο 2012-2014 ήταν λιγότερα από 8 εκατ. ευρώ.

-Ακόμη, από το πολύ σημαντικό πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι ΟΤΑ ενισχύθηκαν την ίδια περίοδο (2015-2018) με άλλα 134 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, 41 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την ενίσχυση ορεινών και νησιωτικών δήμων.

Και 95 εκατ. ευρώ διατίθενται τώρα για την αναβάθμιση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και την εναρμόνιση τους με τις προδιαγραφές που ορίζει το νέο προεδρικό διάταγμα.

-Και το πιο σημαντικό, προχωρήσαμε στη δημιουργία νέων καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψή τους, όπως το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», που ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ αλλά θα ξεπεράσει το 1,8 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους. Η ανταπόκριση στο πρόγραμμα ήταν τεράστια. Από 15 Ιουνίου έως και σήμερα εντάσσονται κάθε μέρα δύο έργα ύψους έως και 5 εκατ. ευρώ.

Με τον ΦιλόΔημο μπορούν για πρώτη φορά οι Δήμοι να καλύψουν βασικές ανάγκες σε υποδομές στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, αλλά και σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, κατασκευή-ανέγερση νέων δημοτικών κτιρίων και σχολικών κτιρίων, ανέγερση παιδικών σταθμών.

-Πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν άλλες δύο προσκλήσεις για την επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων και για τη σύνταξη Γενικών Σχεδίων Ύδρευσης.

Με πολιτική βούληση, με προσπάθεια, με αγώνα, με σχέδιο, με όραμα τα καταφέρνουμε. Προχωράμε».