ΤΟ «ΔΙΛΗΜΜΑ» ΠΡΟΟΔΟΣ Ή ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Συνταγή Πρεσπών από το Μαξίμου για το deal Τσίπρα-Ιερώνυμου

19/11/18 • 08:24 | UPD 19/11/18 • 08:25

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Η γραμμή που φέρεται να έχει υιοθετηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου είναι η σύγκρουση με την Εκκλησία και τη Ν.Δ. και η στήριξη του Αρχιεπισκόπου.

Νέο ενδοκυβερνητικό ζήτημα, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, προκαλεί η άρνηση της Ιεραρχίας να εγκρίνει τη συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου και η πρόθεση του Μαξίμου να προχωρήσει μονομερώς, διά νόμου, στην αλλαγή του τρόπου καταβολής της μισθοδοσίας των ιερέων και των κληρικών.

Πέραν της προφανούς πολιτικής και επικοινωνιακής ζημιάς για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έχει τώρα να αντιμετωπίσει και την αμφίσημη στάση των ΑΝ.ΕΛ.

Από την περασμένη Παρασκευή, μέσω διαρροής προς τον Τύπο, οι ΑΝ.ΕΛ. έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η απάντηση Τσίπρα στην Ιερά Σύνοδο δεν έχει την έγκρισή τους και πως το κόμμα του Πάνου Καμμένου στηρίζει την ανακοίνωση της Ιεραρχίας.

Η κυβέρνηση απάντησε μεν με σκληρό τρόπο στην απόφαση της Ιεραρχίας, αλλά ακόμα δεν είναι βέβαιη για το πώς πρέπει να προχωρήσει στο θέμα. Για παράδειγμα, δεν έχει απάντηση για το αν θα προχωρήσει άμεσα στη νομοθετική πρωτοβουλία που εξήγγειλε ή θα αφήσει να περάσει χρόνος.

Η ίδια συνταγή

Το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι ΑΝ.ΕΛ. και αν η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει νέους κραδασμούς, επαναλάβει τη «συνταγή» της συμφωνίας των Πρεσπών. Δηλαδή από τη μία πλευρά οι ΑΝ.ΕΛ. να λένε ότι δεν θα ψηφίσουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι υπάρχουν ψήφοι από τα άλλα κόμματα που θα στηρίξουν τη μονομερή ενέργεια κόντρα στη γραμμή της συμφωνίας με την Εκκλησία που πλέον έχει εγκαταλειφθεί. Και παράλληλα, να συντηρεί και το αφήγημα των μελλοντικών συνεργασιών ή τη συγκρότησης νέας πλειοψηφίας χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ.

Πρέπει ωστόσο να τεθεί υπόψη ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. δεν σήκωσε τους τόνους με τη διαρροή της περασμένης Παρασκευής, ήταν παρών στη συνάντηση της 6ης Νοεμβρίου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ ήταν εκείνος που φέρεται να έχει πει στον κ. Ιερώνυμο -όταν η κόντρα του με τον τέως υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ήταν σε πλήρη εξέλιξη- ότι αν ο Αρχιεπίσκοπος ήθελε εκείνος θα έριχνε την κυβέρνηση.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap