ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΚ

Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα κερδίσει στις εκλογές τους λαϊκιστές

08/11/18 • 08:56 | UPD 08/11/18 • 09:33

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μήνυμα ότι το παράδειγμα της Ελλάδας επιβεβαιώνει όχι μόνο ότι «ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί», αλλά και ότι η Κεντροδεξιά «έχει ένα ελπιδοφόρο μέλλον», έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ελσίνκι μιλώντας χθες στο 12ο Συνέδριο του ΕΛΚ

Μήνυμα ότι το παράδειγμα της Ελλάδας επιβεβαιώνει όχι μόνο ότι «ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί», αλλά και ότι η Κεντροδεξιά «έχει ένα ελπιδοφόρο μέλλον», έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ελσίνκι μιλώντας χθες στο 12ο Συνέδριο του ΕΛΚ όπου ανέδειξε αφενός τις συνέπειες του λαϊκισμού και αφετέρου τις προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, με κορυφαία τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρίσκεται στη φινλανδική πρωτεύουσα ως επικεφαλής γαλάζιας αντιπροσωπίας που συμμετέχει στο Συνέδριο το οποίο θα εκλέξει σήμερα τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διεκδικητές είναι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ -την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζει και η Ν.Δ.- και ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Στη χθεσινή ομιλία του στην Ολομέλεια ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε βέβαιος πως η Ν.Δ. θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές τους λαϊκιστές όχι μόνο γιατί εκείνοι «έχουν αποτύχει οικτρά, αλλά επειδή και η ίδια έχει αλλάξει», καθώς -όπως τόνισε- έχει εκσυγχρονιστεί και προσφέρει «ρεαλιστικές λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, οι οποίες υπερβαίνουν τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς».

Αφού υπογράμμισε το «παράδοξο» της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία πηγαίνει πολύ καλά τα τελευταία 4 χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο νέος πλούτος που παράγεται δεν διανέμεται δίκαια, οι πολίτες αισθάνονται απογοητευμένοι, φοβούνται ότι πολλοί δεν θα κατορθώσουν να ακολουθήσουν τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές που καθορίζουν τις ιστορικές εξελίξεις, ενώ παράλληλα αισθάνονται ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής απειλείται από τη μαζική μετανάστευση».

«Οφείλουμε να αφουγκραστούμε αυτές τις δικαιολογημένες ανησυχίες. Διαχρονικά, η πολιτική μας οικογένεια μπορούσε να προσαρμοστεί στις αλλαγές των καιρών. Θα το κάνουμε και πάλι», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε επίσης ότι οι λαϊκιστές «όχι μόνον διέλυσαν την οικονομία αλλά αποδείχθηκαν επικίνδυνοι για το κράτος δικαίου και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

Μιλώντας νωρίτερα σε πάνελ του Συνεδρίου με θέμα «Ευημερία για όλους – Περισσότερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όταν θες να δεις το κακό που μπορούν να κάνουν σε μια χώρα οι λαϊκιστές καλό είναι να κοιτάς το παράδειγμα της Ελλάδας». Και περιγράφοντας τις συνέπειες του λαϊκισμού στην οικονομία υπογράμμισε ότι «παραμένει ουσιαστικά στάσιμη τα 3 τελευταία χρόνια, σε μια περίοδο κατά την οποία, για παράδειγμα, το πορτογαλικό ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά 10%». Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για τη μεσαία τάξη ανέφερε ότι στην Ελλάδα αυτή «υπερφορολογείται από μια αριστερή κυβέρνηση που χρησιμοποιεί τα έσοδα για να ενισχύσει τον κρατισμό».

Σε ό,τι αφορά το ΕΛΚ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επικεντρώσει τις πολιτικές του προτάσεις σε τρεις τομείς:

– Πρώτον, πώς μπορούμε να καινοτομήσουμε και να δημιουργήσουμε καλύτερες θέσεις εργασίας, ιδίως για τους νέους;

– Δεύτερον, πώς προστατεύουμε τα σύνορά μας από την παράτυπη μετανάστευση; Το ζήτημα αυτό αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

– Τρίτον, πώς αντιμετωπίζουμε τις κολοσσιαίες προκλήσεις της εποχής μας, την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική επανάσταση;

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. σήμερα το πρωί στη φινλανδική πρωτεύουσα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της σειράς διμερών επαφών που ξεκίνησε από χθες στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου όπου συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap