Ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει ξανά στην πόλωση στον δρόμο προς τις κάλπες

04/11/18 • 17:44 | UPD 04/11/18 • 17:44

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Το τελευταίο του «χαρτί» παίζει ο Αλέξης Τσίπρας με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία ξεκινάει και επίσημα αυτή την εβδομάδα, με την κατάθεση της πρότασης από τουλάχιστον πενήντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο του «χαρτί» παίζει ο Αλέξης Τσίπρας με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία ξεκινάει και επίσημα αυτή την εβδομάδα, με την κατάθεση της πρότασης από τουλάχιστον πενήντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Βασικός στόχος του Μαξίμου είναι η κυβέρνηση να κερδίσει πολιτικό χρόνο, καθώς εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Μαρτίου, αλλά και να μεταθέσει την πολιτική αντιπαράθεση κατά την προεκλογική περίοδο σε θέματα θεσμικού χαρακτήρα. Ενδεικτικό των προθέσεων του πρωθυπουργού είναι το μπαράζ ανακοινώσεων από το Μαξίμου, μέσα σε μόλις μία μέρα, μόνο για να σχολιάσει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα που έχει ανοίξει.

Στην ίδια στρατηγική εντάσσεται και ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήθεν φοβάται μήπως αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν εκείνος που το 2006 είχε αναλάβει πρωτοβουλία αναθεώρησης του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Το Μέγαρο Μαξίμου, για μια ακόμη φορά, ποντάρει στη σύγχυση και στη σκληρή αντιπαράθεση, χρησιμοποιώντας το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης προκειμένου να διαμορφώσει πολεμικό κλίμα με τη Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς τις κάλπες.

Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει να χρησιμοποιεί κατασκευασμένα στοιχεία, ώστε να καταστήσει την αξιωματική αντιπολίτευση υπόλογο «ενώπιον του ελληνικού λαού που μας κρίνει», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η διαδικασία να συμπέσει χρονικά με τη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία παρασκηνιακά καταβάλλεται προσπάθεια να έρθει στη Βουλή με καθυστέρηση, κάτι το οποίο άλλωστε έχει αποκαλύψει -μετά την παραίτησή του- και ο Νίκος Κοτζιάς.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να έρθει σε ρήξη με την Εκκλησία. Τις προθέσεις του άλλωστε τις έχει κάνει γνωστές εδώ και αρκετό καιρό, τόσο με την «αποπομπή» του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση, με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών, όσο και με το χειρισμό εθνικών θεμάτων, όπως είναι το Μακεδονικό.

Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Copy link
Powered by Social Snap