αντεπίθεση ελλείψει success story

Τα αφηγήματα της κυβέρνησης για την οικονομία πτώχευσαν, τώρα στην σκανδαλολογία

02/11/18 • 08:36 | UPD 02/11/18 • 08:37

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Η διάψευση των προσδοκιών για επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και η αδυναμία της να εντάξει το οικονομικό αφήγημα στον προεκλογικό της σχεδιασμό, οδηγούν την κυβέρνηση στη… λύση της σκανδαλολογίας.

Η διάψευση των προσδοκιών για επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και η αδυναμία της να εντάξει το οικονομικό αφήγημα στον προεκλογικό της σχεδιασμό, οδηγούν την κυβέρνηση στη… λύση της σκανδαλολογίας.

Η επικείμενη πρόταση της πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, μετά την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, είναι η αρχή ενός καλά επεξεργασμένου επικοινωνιακού σχεδίου που στόχο έχει να φέρει τη σκανδαλολογία στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και να προκαλέσει συνθήκες ακραίας σύγκρουσης στις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για τον Γιάννο Παπαντωνίου, ενώ σε αναμονή κρατούν τις υποθέσεις της Novartis και των δανείων των κομμάτων, ώστε να τις χειριστούν όποτε και όπως το κρίνουν χρήσιμο.

Η αλλαγή της ατζέντας αποτελεί στρατηγικό στόχο του Αλέξη Τσίπρα, που βλέπει τα πράγματα στην οικονομία να δυσκολεύουν και τις εξελίξεις να μην δικαιολογούν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης «Doing Business 2019» της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου η Ελλάδα έχασε άλλες πέντε θέσεις, αποτελεί τον πλέον αναγνωρίσιμο παγκοσμίως δείκτη για το επενδυτικό κλίμα και αποτέλεσε καίριο κτύπημα στο κυβερνητικό αφήγημα για δήθεν βελτίωση της οικονομίας.

Οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέφρι Ράις ότι η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου είναι αναγκαία μέτρα προκειμένου να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα δώσει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να προχωρήσει σε αναπτυξιακά μέτρα (σ.σ.: εννοεί τα λεγόμενα αντίμετρα που η κυβέρνηση έχει ξεχάσει, προπαγανδίζοντας μόνο το θέμα των συντάξεων για προεκλογικούς λόγους) διαψεύδουν επίσης το κυβερνητικό αφήγημα για την οικονομία και τις δυνατότητές της.

Είναι αναμενόμενο από την κυβερνητική προπαγάνδα να εστιάσει σήμερα στη δήλωση του κ. Ράις ότι οι διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά της χώρας αφορούν πλέον τους Ευρωπαίους και την Ελλάδα διότι το Ταμείο δεν μετέχει πλέον στο πρόγραμμα, το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι επενδυτές ακούν με μεγάλη προσοχή τη γνώμη του ΔΝΤ και προσποιούμενη η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει σημασία τι λέει το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία απλώς αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρά μόνο για την αποφυγή δυσάρεστων θεμάτων, που θα στοίχιζαν στην προεκλογική περίοδο.

Επιπροσθέτως, με τα όσα είπε ο κ. Ράις χθες έθεσε σε κίνδυνο τις φοροελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ, λόγω έλλειψης δημοσιονομικού χώρου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου