Ανακωχή για την ώρα για Γεροβασίλη αι Παπακώστα μετά την κρίση για τις κρίσεις

31/10/18 • 21:53 | UPD 31/10/18 • 21:53

Newsroom eleftherostypos.gr

Έπεσαν οι τόνοι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά την ένταση που ανέκυψε ανάμεσα στις κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα με αιχμή τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία.

Έπεσαν οι τόνοι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά την ένταση που ανέκυψε ανάμεσα στις κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα με αιχμή τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία.

Το ενδοκυβερνητικό επεισόδιο μεταξύ της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη και της υφυπουργού Κατερίνας Παπακώστα υπήρξε κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η Κατερίνα Παπακώστα μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, απείλησε ακόμη και με παραίτηση, υποχρεώνοντας τον Αλέξη Τσίπρα σε πυροσβεστική παρέμβαση.

Η σύγκρουση των δύο «σιδηρών κυριών» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αφορά τις κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛΑΣ. Πρόσφατο σχέδιο ΠΔ που πέρασε από το ΣτΕ δίνει το δικαίωμα στον αρχηγό της ΕΛΑΣ να κάνει έκτακτες κρίσεις, ανεξαρτήτως χρονών υπηρεσίας και κατάταξης αξιωματικών στην επετηρίδα. Η κ. Παπακώστα θεωρεί ότι οι κρίσεις δεν πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, αντίθετα με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε δεσμευθεί δε ότι οι κρίσεις «θα γίνουν στην ώρα τους», ενώ όπως φαίνεται θα γίνουν τελικά εντός των επόμενων ωρών ή ημερών.

Ο πρωθυπουργός και η υφυπουργός κανόνισαν να συναντηθούν στη Βουλή στις 12μμ, ωστόσο η συνάντηση δεν έγινε τελικά. Η υφυπουργός βρισκόταν στο εντευκτήριο, όπου συναντήθηκε με την υπουργό για να βρεθεί μια «χρυσή τομή», χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Έτσι, στις 5.35 το απόγευμα, αμέσως αφότου κατέβηκε από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε για 20 λεπτά με την Κατερίνα Παπακώστα, χωρίς όμως να βρεθεί και πάλι λύση. Αναμένεται νέος κύκλος συνεννοήσεων από την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Όλγα Γεροβασίλη είχε μιλήσει προ ημερών για το θέμα στον πρωθυπουργό ενώ τον ενημέρωσε και σήμερα Τρίτη για τη διαφωνία, με νέα προσπάθεια για λύση να αναμένεται από την Τετάρτη.

«Σε ευαίσθητα θέματα, επειδή πρόκειται για ένα κρίσιμο υπουργείο, τα όποια προβλήματα και διαφωνίες ανακύπτουν λύνονται με διάλογο και δίχως εντάσεις ανάμεσα σε υπουργό και υφυπουργό» σχολίαζαν κύκλοι της κ. Παπακώστα χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες παραίτησής της. «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα (παραίτησης)» ανέφεραν από την πλευρά τους πηγές της κ. Γεροβασίλη.

Το ραντεβού της ανακωχής

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο κυρίες είχαν δύο ραντεβού, ένα το βράδυ της Τρίτης στο υπουργείο, και ένα σήμερα Τετάρτη στη Βουλή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προκρίθηκε η Σολομώντεια λύση με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, δηλαδή οι κρίσεις να προχωρήσουν με πρόσωπα τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις, έχουν τα ελάχιστα χρόνια υπηρεσίας στο βαθμό τους και βέβαια χαίρουν της αποδοχής όλων των πλευρών.

Μάλιστα, επειδή η Ελληνική Αστυνομία θέλει να είναι έτοιμη και ενόψει της 17ης Νοέμβριου δεν αποκλείεται οι κρίσεις στην ΕΛΑΣ να γίνουν ακόμα και την Πέμπτη το απόγευμα.