Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ, ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η ΝΔ εντείνει την πίεση για να φύγει «ο παρακμιακός θίασος»

27/10/18 • 08:29 | UPD 27/10/18 • 08:29

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Με διάχυτη ανησυχία ότι «η κυβέρνηση μετατρέπει τη δική της πρωτοφανή κρίση σε κρίση της χώρας», στη ΝΔ δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν την αντιπολιτευτική πίεση και να αξιοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο να αποχωρήσει αυτός ο «παρακμιακός θίασος»

Με διάχυτη ανησυχία ότι «η κυβέρνηση μετατρέπει τη δική της πρωτοφανή κρίση σε κρίση της χώρας», στη Ν.Δ. δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν την αντιπολιτευτική πίεση και να αξιοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο να αποχωρήσει αυτός ο «παρακμιακός θίασος» και να γίνει πράξη το ταχύτερο η πολιτική αλλαγή.

Στην Πειραιώς μιλούν για μία κυβέρνηση που πολιτικά είναι «όμηρος αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων» και εξηγούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «μοιάζει να αναζητά έξι “αποστάτες” για να παραμείνει στην εξουσία, αλλά για να τους βρει πρέπει να διαλύσει το κόμμα του κυβερνητικού εταίρου».

Στον απόηχο της ανοιχτής διαφωνίας για τη συμφωνία των Πρεσπών, στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν, πάντως, δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόλις διαφανεί ότι χάνει τη δεδηλωμένη, ενώ σε περίπτωση που δεν το κάνει αναμένεται η ίδια, που μετά τις 17 Δεκεμβρίου έχει δυνατότητα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας, να του ζητήσει να καταδείξει ότι έχει 151 βουλευτές που τον στηρίζουν.

Στη Ν.Δ. μιλούν για «ληξιπρόθεσμη συμφωνία με μόνο άξονα να παραμείνουν στην εξουσία για λίγους μήνες ακόμα». Προειδοποιούν, ωστόσο, για κινδύνους από την περαιτέρω παραμονή της σημερινής κυβέρνησης ασκώντας σκληρή κριτική όχι μόνο για την οικονομική πολιτική, αλλά και για «παλινωδίες, προχειρότητα και ερασιτεχνισμό σε μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εις βάρος των εθνικών συμφερόντων», με αφορμή τους χειρισμούς Τσίπρα- Κοτζιά στο θέμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Εκτίμηση γαλάζιων στελεχών είναι ότι το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση προσπαθεί να το υπερβεί με αντιπερισπασμούς, την ώρα που εξακολουθεί να μην απαντά στα αυξανόμενα ερωτήματα που σχετίζονται με την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά. Στην Πειραιώς μιλούν πλέον για «κυβερνητική ομερτά, που πρέπει να σπάσει» και δηλώνουν αποφασισμένοι να επιμείνουν μέχρις εσχάτων στην ανάγκη να δημοσιοποιηθεί. Ηδη ζητήθηκε, με τη διαδικασία κατάθεσης εγγράφων, να δοθεί στη Βουλή, ενώ ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, Κ. Καραγκούνης, κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το βίντεο με τη συνέντευξη όπου ο τέως υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι ο κ. Καμμένος κατήγγειλε στο Υπουργικό Συμβούλιο πως «ο κ. Σόρος χρηματοδοτεί την κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους».

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα ότι «κρύβεται» και υποστηρίζει ότι την ίδια ώρα το κυβερνών κόμμα προσπαθεί μέσω της υπόθεσης του Γιάννου Παπαντωνίου να αλλάξει ατζέντα και να εξυπηρετήσει το αφήγημα περί «παλαιού πολιτικού συστήματος» και υποτιθέμενης ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με το «νέο». Ωστόσο, στην Πειραιώς υπενθυμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι και πλήθος στελεχών της σημερινής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής