ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Τελευταίο χαρτί για την κυβέρνηση η σκανδαλολογία

27/10/18 • 08:34 | UPD 27/10/18 • 08:34

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Στην παλαιά, δοκιμασμένη συνταγή της σκανδαλολογίας καταφεύγει -νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά είχε σχεδιάσει- η κυβέρνηση, αδυνατώντας να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να συγκροτήσει πειστικό προεκλογικό αφήγημα.

Στην παλαιά, δοκιμασμένη συνταγή της σκανδαλολογίας καταφεύγει -νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά είχε σχεδιάσει- η κυβέρνηση, αδυνατώντας να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να συγκροτήσει πειστικό προεκλογικό αφήγημα.

Με τη φράση «η υπόθεση Παπαντωνίου είναι μόνο η αρχή» κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλουν νέες αποκαλύψεις και για άλλες υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς του παλαιού, όπως λένε, πολιτικού συστήματος, χωρίς να κρύβουν το στρατηγικό στόχο, που δεν είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής, αλλά η πολιτικοποίηση των αξιόποινων πράξεων πολιτικών προσώπων, ελπίζοντας ότι, όπως στις πρώτες εκλογές του Μαΐου 2012 κατατροπώθηκε το ΠΑΣΟΚ με τη φυλάκιση Τσοχατζόπουλου και ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε δεύτερο κόμμα, τώρα θα ευνοηθεί δημοσκοπικά και εκλογικά.

Το πολιτικό τοπίο εξηγεί τη στροφή της κυβέρνησης στα σκάνδαλα, η οποία δεν σχεδιάζονταν για τώρα, αλλά με την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου. Τα πράγματα άλλαξαν διότι τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων έδειξαν αρνητικές και ανησυχητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλαγές (κυρίως στη μετακίνηση ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. αλλά και προς το ΚΙΝ.ΑΛ.) και η επιχείρηση «κάθαρση» ήταν για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. το τελευταίο χαρτί. Η πορεία της οικονομίας δεν προσφέρεται για κεντρικό προεκλογικό αφήγημα αλλά μόνο για «υποστηρικτική βάση», ακόμα και αν η κυβέρνηση καταφέρει την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων. Η υπερφορολόγηση έχει «γονατίσει» τη μεσαία τάξη και η στασιμότητα που έχει επιστρέψει στην αγορά χρεώνεται στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να βγει στις αγορές, αν όχι με 10ετές ομόλογο, τουλάχιστον με ένα 5ετές, ζητώντας 1 έως 2 δισ. ευρώ -δοκιμαστική έξοδος δηλαδή, που ωστόσο θα αξιοποιείτο επικοινωνιακά από το Μαξίμου- ναυάγησαν οριστικά. Στους μήνες που απομένουν, η οικονομική ανάκαμψη δεν είναι στόχος της κυβέρνησης. Στόχος είναι να λήξει θετικά το ζήτημα των συντάξεων που το Μαξίμου εκτιμά ότι μπορεί να έχει εκλογική επιρροή και η αποφυγή «ατυχήματος» που θα επιδείνωνε το κλίμα ρευστότητας που επικρατεί. Παρά τις προειδοποιήσεις που έρχονται εκτός (Κλάους Ρέκλινγκ) αλλά και εντός Ελλάδας (ΣΕΒ, ΙΟΒΕ) η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει να ψηφίσει μέτρα τα οποία θα της επιτρέψουν να πραγματοποιήσει άλλο ένα επικοινωνιακό σόου περί βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αδιαφορώντας επί της ουσίας για τις επιπτώσεις στα μακροοικονομικά στοιχεία, που εκ των πραγμάτων θα βρει μπροστά της η επόμενη κυβέρνηση.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής