ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Η ΝΔ βάζει τέλος στο πανεπιστημιακό άσυλο όπως είναι σήμερα

24/10/18 • 08:54 | UPD 24/10/18 • 08:54

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Τέλος στο πανεπιστημιακό άσυλο με τη σημερινή του μορφή, επαναφορά της βάσης εισαγωγής, αξιολόγηση και αξιοκρατία στα πανεπιστήμια είναι μερικές από τις προτάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τέλος στο πανεπιστημιακό άσυλο με τη σημερινή του μορφή, επαναφορά της βάσης εισαγωγής, αξιολόγηση και αξιοκρατία στα πανεπιστήμια είναι μερικές από τις προτάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Το αίτημα για δραστική επανεκκίνηση είναι διάχυτο στην κοινωνία», σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώπιον εκατοντάδων πανεπιστημιακών που βρέθηκαν χθες το απόγευμα στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για να συζητήσουν με τον κ. Μητσοτάκη τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο χώρο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε ότι εντός του πρώτου τριμήνου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος- πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αποφεύγοντας τις «ευήκοες» υποσχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια που θα ορίζεται από συντελεστές βάσει των διακρίσεων και της ερευνητικής δραστηριότητας ενός Ιδρύματος, αλλά και της απορρόφησης στην αγορά εργασίας των αποφοίτων τους.

Αρνητικός εμφανίστηκε στο να «πειραματιστεί» με το εισαγωγικό σύστημα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σε αντίθεση με την παρούσα κυβέρνηση, ενώ προχώρησε σε σημαντικές ανακοινώσεις των θέσεών του όσον αφορά τους όρους εισαγωγής.

Πλήρη έλεγχο του αριθμού εισακτέων από τα ίδια τα Ιδρύματα εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης προκαλώντας ανακούφιση στους πανεπιστημιακούς που εδώ και χρόνια καταγγέλλουν την ασφυξία που υφίστανται τα πανεπιστήμια εξαιτίας των πολιτικών επιλογών που εκτινάσσουν τον αριθμό εισακτέων χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές.

Αυτό βέβαια σημαίνει δραστική μείωση στον τελικό αριθμό των πρωτοετών, μια εξέλιξη που επικροτεί ο πρόεδρος της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι οι νέοι θα πρέπει να στραφούν και στην τεχνική εκπαίδευση.

Μία ακόμα σημαντική πτυχή είναι και η επαναφορά της βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια. «Οταν κάποιος γράφει 3 και μπαίνει στο πανεπιστήμιο, περιφρονεί το σύστημα. Η βάση είναι η ελάχιστη ανταπόδοση του φοιτητή στην Πολιτεία. Είμαστε πολύ χαλαροί στα δικαιώματα, στις υποχρεώσεις δεν τα πάμε καλά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου