ΑΟΖ ΚΑΙ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ

Τουρκικές απειλές με casus belli – Υποδοχή με προκλήσεις για τον Τσίπρα στο ΥΠΕΞ

24/10/18 • 08:34 | UPD 24/10/18 • 08:36

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε η Αγκυρα για να ανεβάσει τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπενθυμίζοντας το θέμα του casus belli σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε η Αγκυρα για να ανεβάσει τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπενθυμίζοντας το θέμα του casus belli σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Η Τουρκία αντέδρασε με καθυστέρηση, στις δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Κοτζιάς το Σάββατο, για τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων που ξεκινάει από το Ιόνιο και εκτείνεται στα Αντικύθηρα, αλλά και στον Αργοσαρωνικό με την Εύβοια.

Με διαδοχικές κινήσεις η Αγκυρα ανέβασε τους τόνους με πρώτο τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ανατολή» μίλησε για τον τρόπο αντίδρασης της Αγκυρας σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια.

Ο Τούρκος υπουργός ουσιαστικά υπενθύμισε την απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου του 1995 που δίνει εξουσιοδότηση στην τουρκική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα – και στρατιωτικά- σε περίπτωση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδος στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα συχνά κάνει τέτοιες ανακοινώσεις για να προκαλέσει ένταση ή λόγω λαϊκισμού. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων. ´Οταν όμως η Ελλάδα επιχειρεί να προκαλέσει ένταση, τους βάζουμε στη θέση τους. Για τα 12 μίλια υπάρχει η απόφαση του Κοινοβουλίου μας. Αυτές οι αποφάσεις ισχύουν. Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί αν θα λύσουμε τα θέματα αυτά με τις συνομιλίες που είχαμε κάνει στο παρελθόν, δηλαδή με διπλωματία, ή με άλλον τρόπο», είπε ο Τσαβούσογλου.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα Πέτρος Μαυροειδής για να του μεταφερθούν οι ενστάσεις της Τουρκίας.

Λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση του πρέσβη της Ελλάδος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Άκσοϊ ανακοίνωσε πως «δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανοχή σε βήματα που δεν υπάρχει μια διμερής συμφωνία, στο Αιγαίο, όπου έχουν ακτές και οι δυο χώρες. Η απόφαση του Κοινοβουλίου μας, της 8ης Ιουνίου 1995, είναι μια πολιτική προειδοποίηση στο πλαίσιο αυτό και ισχύει και σήμερα».

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου