29/08/16 • 11:46 | UPD 29/08/16 • 11:46

#Tags:

Οι αυταπάτες Τσίπρα συνεχίζονται με νέες υποσχέσεις στη ΔΕΘ

Με μια συνέντευξη-ευχολόγιο που προκάλεσε τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας, παραμονές της ΔΕΘ, κινήθηκε στο τρίπτυχο «ρύθμιση χρέους – δίκαιη ανάπτυξη – διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων» και επιτέθηκε στη Ν.Δ. «Είναι φανερό πλέον ότι ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι οι Ελληνες έχουν απολέσει τη συλλογική τους μνήμη. Με αυτά που λέει στη συνέντευξή του μοιάζει να μη ζει στη χώρα μας», ήταν το σχόλιο της Πειραιώς.

Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός στη Real News της Κυριακής επανήλθε στο θέμα της διευθέτησης του χρέους, τονίζοντας ότι «δεν διεκδικούμε απλά, απαιτούμε και αναμένουμε, ως μέρος της συμφωνίας που υλοποιούμε, τα συγκεκριμένα μέτρα που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο. Αυτό προφανώς θα έχει ως συνακόλουθο τη μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018, γεγονός που ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι «ο δρόμος για την απομείωση του ελληνικού χρέους έχει ανοίξει μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τη συμφωνία και αναμένει να κάνουν το ίδιο και οι εταίροι της. Ο ορίζοντας για τη συμφωνία αυτή είναι το τέλος του χρόνου», ενώ χαρακτηρίζει κρίσιμο σταθμό για να βγει η χώρα στις αγορές «την ένταξή της στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Αυτό θα συμβεί τους επόμενους μήνες».

Μάλιστα, την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει καμία μεταρρύθμιση και τα έσοδα εμφανίζουν τεράστια υστέρηση, καλεί τους δανειστές να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους για την απομείωση του χρέους και να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις: «Σε κάθε περίπτωση αυτό στο οποίο επιμένουμε είναι ότι η συμφωνία είναι συμφωνία και θα πρέπει να εφαρμοστεί από όλους, είτε έχουν εκλογές τον επόμενο χρόνο στις χώρες τους είτε όχι».

Από τη Ν.Δ. εξαπολύουν πυρά προς τον πρωθυπουργό, γιατί «ομολογεί πως δεν έχει κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και δεν κάνει τίποτε που να δίνει ρεαλιστική ελπίδα στους Ελληνες», του συστήνουν να αποφεύγει τις μακροσκελείς συνεντεύξεις, γιατί όπως σημειώνουν τα γαλάζια στελέχη, «όσο πιο μεγάλες είναι τόσα περισσότερα ψέματα περιέχουν».

«Προσπαθεί να ξεχάσει την υπερφορολόγηση που επέβαλε στη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους που τους έκοψε το ΕΚΑΣ, τους επαγγελματίες που πρακτικά δημεύει τις δουλειές τους, τους νέους που εξαπάτησε ωμά, τους ανέργους που σβήνει τις ελπίδες τους. Εκείνος προσπαθεί να ξεχάσει. Οι Ελληνες, όμως, δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ ότι είναι ο πιο αναξιόπιστος και ανίκανος πρωθυπουργός που πέρασε από τη χώρα, την οποία οδηγεί στη φτωχοποίηση και στο περιθώριο. Οτιδήποτε υπόσχεται δεν έχει πλέον καμία αξία, καμία φερεγγυότητα», προσθέτουν από την Πειραιώς.

Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να απαντήσει και στο αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές, αναφέροντας ότι έχει γυρίσει μπούμερανγκ στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Προεξοφλούσαν αποτυχία της πρώτης αξιολόγησης, αλλά δεν τους βγήκε», λέει και προσθέτει: «Τώρα δεν μπορούν να απαγκιστρωθούν από το αίτημα για εκλογές και αναγκάζονται να το περιφέρουν, χωρίς, όμως, να το πιστεύουν ούτε και οι ίδιοι. Εχουν εγκλωβιστεί και τώρα είναι αναγκασμένοι να γίνονται γραφικοί ζητώντας εκλογές μέχρι το 2019. Εως τότε, δηλαδή, που θα γίνει δεκτό το αίτημά τους».

«Το μόνο που κάνει πια είναι να διαχειρίζεται τις αντιπαραθέσεις των υπουργών του και τις αντιφάσεις των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι μαζί οδηγούν την Ελλάδα σε έναν διαρκή κατήφορο», ανταπαντούσαν σε σκληρό ύφος από τη Ν.Δ., από όπου προσθέτουν πως ο κ. Τσίπρας, «γαντζωμένος στην εξουσία, το μόνο που σταθερά υλοποιεί, είναι το σχέδιο ελέγχου όλων των θεσμών και ιδιαίτερα τον έλεγχο των ΜΜΕ. Θέλει να φιμώσει τη φωνή της κοινωνίας και την αντιπολίτευση. Δεν πρόκειται να τα καταφέρει, όμως, γιατί είναι πολύ βαθιά απαξιωμένος από τον ελληνικό λαό».

Σε μια προσπάθεια αναζήτησης αφηγήματος ο κ. Τσίπρας επανέρχεται και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που είχε εγκαταλείψει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση: «Αυτό που θέλω σε κάθε περίπτωση να υπογραμμίσω είναι ότι η Ελλάδα δεν παραιτείται σε καμία περίπτωση από τη διεκδίκηση των επανορθώσεων». Ταυτόχρονα σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εσωκομματικό θέμα στη Ν.Δ., σχολιάζει την άποψη στελέχους της κυβέρνησης ότι «άλλη η Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή, άλλη η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Οποιοσδήποτε αντικειμενικός αναλυτής θα σας έλεγε ότι αυτό δεν είναι ούτε εντελώς αλήθεια, ούτε εντελώς ψέματα. Αυτό που βλέπουμε από τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη είναι δύσκολο να το περιγράψεις πολιτικά. Ακολουθούν πρακτικές μιας διαρκώς έξαλλης και ασυνάρτητης αντιπολίτευσης. Αν συνεχίσουν έτσι θα έχουν μεγάλη δυσκολία να ανασυγκροτηθούν σε σοβαρό πολιτικό χώρο», υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας που προσπαθεί να συντηρήσει και τα σενάρια περί συμμαχιών με την πλευρά Καραμανλή. «Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει προκύψει σοβαρή -και, επιτρέψτε μου να πω, καθόλου υπόγεια- ένταση στο εσωτερικό της Ν.Δ. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε υπόγειες συμμαχίες με οποιονδήποτε. Εμείς δεν κινούμαστε υπόγεια», σημειώνει.

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.