Αυγενάκης: Το Δημόσιο πληρώνει ενοίκιο στο Υπερταμείο για δικά του κτίρια

10/10/18 • 16:52 | UPD 10/10/18 • 16:52

Newsroom eleftherostypos.gr

«Θέατρο του παραλόγου και σκάνδαλο», καταγγέλλει ο γραμματέας της ΝΔ. Παραθέτει το παράδειγμα του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, όπου για να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτείται καταβολή ενοικίου στο Υπερταμείο όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης.

«Θέατρο του παραλόγου και σκάνδαλο», καταγγέλλει ο γραμματέας της ΝΔ. Παραθέτει το παράδειγμα του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, όπου για να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτείται καταβολή ενοικίου στο Υπερταμείο όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης.

Την υποχρεωτική καταβολή ενοικίου από το Δημόσιο για τυχόν χρήση ακινήτων που ανήκουν στο ίδιο αλλά πέρασαν στο Υπερταμείο, καταγγέλλει ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, καλώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παράσχει εξηγήσεις αναφορικά με το καθεστώς γύρω από τα 10.119 ακίνητα που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα.

«Είναι σκανδαλώδης και θα αποτελούσε ανέκδοτο για γραφειοκρατική τρέλα, εάν δεν ήταν τόσο σοβαρό το ζήτημα», σχολιάζει αιχμηρά ο κ. Αυγενάκης στην ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «θέατρο του παραλόγου» με αφορμή το παράδειγμα του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και τις αποκαλύψεις του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης Άρη Ροζάκη, ότι για οποιαδήποτε παρέμβαση στο κτίριο απαιτείται καταβολή ενοικίου στο Υπερταμείο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο γραμματέας της ΝΔ, σύμφωνα με τον κ. Ροζάκη
όταν μετά από προσπάθειες του Δικηγορικού Συλλόγου, εξασφαλίστηκαν 190.000 ευρώ, προκειμένου να γίνουν σημαντικές και απαραίτητες παρεμβάσεις ασφαλείας στο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου, ανακάλυψε αναζητώντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς ότι το κτίριο έχει πλέον περάσει στο Υπερταμείο και για να υλοποιηθεί η αναβάθμισή του, θα πρέπει να υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπερταμείο, με το Υπουργείο να καλείται να πληρώνει ενοίκιο εφόσον επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει.

Όπως ο ίδιος καταγγέλλει, ωστόσο, παρά την αναζήτηση, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ούτε η σύμβαση παραχώρησης, ούτε το ενοικιαστήριο.

«Συνεπώς, αναλογικά, όλα τα δημόσια κτίρια και οι αρχαιολογικοί χώροι που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο και χρησιμοποιούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, το τελευταίο θα πρέπει να καταβάλλει ενοίκιο για όλα τα κτίρια στα οποία στεγάζονται Δημόσιες Υπηρεσίες», σημειώνει ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο ίδιος καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να απαντήσει κατά πόσο υπάρχει σύμβαση παραχώρησης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου στο Υπερταμείο, εάν το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλει ενοίκιο για τη χρήση του, αλλά και για ποια από τα δημόσια κτίρια που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο και στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει ή θα καταβάλλει ενοίκιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς
τον Υπουργό Οικονομικών
κο Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 10-10-2018

ΘΕΜΑ: Το θέατρο του παραλόγου: το Δημόσιο καταβάλλει ενοίκιο, για τα δικά του κτίρια, στο Υπερταμείο

Είναι σκανδαλώδης και θα αποτελούσε ανέκδοτο για γραφειοκρατικά τρέλα, εάν δεν ήταν τόσο σοβαρό το ζήτημα. Η «περήφανη διαπραγμάτευση» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη στοιχίσει δύο επιπλέον μνημόνια στις πλάτες του ελληνικού λαού, πάνω από 15.000€ σε κάθε νοικοκυριό, κόφτη σε μισθούς και συντάξεις και εκχώρηση δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) για 99 χρόνια.

Η Κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει άμεσα την απαίτηση του Υπερταμείου, η διοίκηση του οποίου με την από 14-06-2018 επιστολή της ζήτησε να μεταφερθούν στην θυγατρική της «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤΑΔ ΑΕ), επιπλέον 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου και εντός τριών (3) ημερών, δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β’ 2320/19-06-2018), με την οποία μεταβίβασε όλα τα ακίνητα που ζήτησε το Υπερταμείο στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Τώρα, το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει ενοίκιο, για τα δικά του κτίρια, στο Υπερταμείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, όπου, όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Άρης Ροζάκης σε ραδιοφωνική εκπομπή στοΡάδιο Κρήτη, το δημόσιο θα πρέπει να πληρώνει ενοίκιο στο Υπερταμείο για το Δικαστικό Μέγαρο. Μάλιστα, αναφέρει ότι η προσπάθεια του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου να προχωρήσουν οι ενέργειες για μια σειρά απαραίτητων παρεμβάσεων στο Δικαστικό Μέγαρο, οδήγησε στην αποκάλυψη ότι για τα κτίρια που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο θα πρέπει να πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο ενοίκιο, εφόσον επιθυμεί να τα χρησιμοποιεί!

Επίσης, ο κ. Ροζάκης ανέφερε ότι, μετά από προσπάθειες του Δικηγορικού Συλλόγου, εξασφαλίστηκαν 190.000 ευρώ προκειμένου να γίνουν σημαντικές και απαραίτητες να πληρώνει ενοίκιο! Όμως, παρά την αναζήτηση, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ούτε η σύμβαση παραχώρησης, ούτε το ενοικιαστήριο.

Συνεπώς, αναλογικά, όλα τα δημόσια κτίρια και οι αρχαιολογικοί χώροι που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο και χρησιμοποιούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, το τελευταίο θα πρέπει να καταβάλλει ενοίκιο για όλα τα κτίρια στα οποία στεγάζονται Δημόσιες Υπηρεσίες.

να πληρώνει ενοίκιο! Όμως, παρά την αναζήτηση, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ούτε η σύμβαση παραχώρησης, ούτε το ενοικιαστήριο.

Συνεπώς, αναλογικά, όλα τα δημόσια κτίρια και οι αρχαιολογικοί χώροι που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο και χρησιμοποιούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, το τελευταίο θα πρέπει να καταβάλλει ενοίκιο για όλα τα κτίρια στα οποία στεγάζονται Δημόσιες Υπηρεσίες.

Αναμφισβήτητα η Κυβέρνηση θα παραμείνει στην ιστορία και στη συνείδηση των πολιτών ως η καταστροφική Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Μάλιστα, μια από τις πιο καταστροφικές αποφάσεις αυτής της Κυβέρνησης είναι η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για έναν αιώνα (99 χρόνια), ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους. Το Ελληνικό Δημόσιο πλέον θα πληρώνει ενοίκιο για τα δικά του κτίρια, δημιουργώντας νέα υποχρεώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους Έλληνες φορολογούμενους.
Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Υπάρχει σύμβαση παραχώρησης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου στο Υπερταμείο; Το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλει ενοίκιο για τη χρήση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου;
2. Για ποιά δημόσια κτίρια που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο και στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει (ή θα αρχίσει να καταβάλλει) ενοίκιο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης
Γραμματέας ΠΕ ΝΔ
Βουλευτής Ηρακλείου

Copy link
Powered by Social Snap