«Έριξε το γάντι» στον Καμμένο ο Κοτζιάς: Ας θέσει σε ψηφοφορία την πτώση της κυβέρνησης

01/10/18 • 23:31 | UPD 01/10/18 • 23:31

Newsroom eleftherostypos.gr

Το γάντι στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, πέταξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για το Σκοπιανό, καλώντας ουσιαστικά το κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει θέμα δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Το γάντι στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, πέταξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για το Σκοπιανό, καλώντας ουσιαστικά το κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει θέμα δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Οπως είπε «ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, αλλά με ψηφοφορία. Οποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς».

Ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 επέμεινε στην άποψη ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση στη συμφωνία των Πρεσπών, εν αντιθέσει με τα όσα υποστηρίζει ο Π.Καμμένος, ο οποίος χαρακτήρισε «άκυρο» το δημοψήφισμα στη γείτονα.

«Αναρμόδιος ο Καμμένος να μιλά για εξωτερική πολιτική»

Αναφερόμενος στην δημόσια διαφωνία του προέδρου των ΑΝΕΛ τόνισε: «Είμαστε μια δημοκρατική κυβέρνηση και υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες. Ο κ. Καμμένος έχει διαφορετική γνώμη για το θέμα των Σκοπίων. Υπήρξαν και στο παρελθόν αντίστοιχες διχογνωμίες» είπε ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στη διαμάχη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – Αντώνη Σαμαρά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και πρόσθεσε: «Εξωτερική Πολιτική κάνει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι. Ο κ. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων όταν κρίνει ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση τις αρχές του κόμματός του».

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε «κακό πρόεδρο» τον Γκ. Ιβάνοφ, ενώ παραδέχθηκε ότι «δεν βοήθησε» η έντονη παρέμβαση των ξένων δυνάμεων προς την κατεύθυνση του «ναι» στην ΠΓΔΜ. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ τις οποίες, όπως προέβλεψε ότι θα κερδίσει ο κ. Ζάεφ επικαλούμενος την ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Τον Μάρτιο η συμφωνία στη Βουλή

Ερωτηθείς για το πότε θα φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία, ο κ. Κοτζιάς απάντησε:

«Πρέπει να φτάσει το Μάρτιο. Γίνεται μια μάχη για να υλοποιηθεί η συμφωνία για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί». Και εν συνεχεία «θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή».

Ερωτηθείς αν περίμενε το αποτέλεσμα είπε:

«Είχαμε πληροφορίες από την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι η συμμετοχή θα είναι ανάμεσα στο 40% και 45% . Εμείς από την πλευρά μας περιμέναμε μια συμμετοχή γύρω στο 41%. Τελικά ήταν πιο χαμηλά από αυτό».

«Εμείς είμαστε σοβαρή κυβέρνηση. Κάναμε τη διαπραγμάτευση διότι είχαμε σοβαρές ανησυχίες για την επιρροή στα Βαλκάνια τρίτων δυνάμεων που δεν είναι ιστορικά φίλα διακείμενες σε μάς. Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση και κάναμε σοβαρή διαπραγμάτευση» σημείωσε ακόμη ο κ. Κοτζιάς.

Copy link
Powered by Social Snap