«άναψε φωτιές» ο Τσακαλώτος

Άγρια κόντρα στην Βουλή για τις μειώσεις συντάξεων και τα ακίνητα του Δημοσίου

26/09/18 • 16:28 | UPD 26/09/18 • 16:30

Newsroom eleftherostypos.gr

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών πριν από λίγο στη Βουλή για τη στάση των κομμάτων απέναντι στο ζήτημα των συντάξεων και τη μεταβίβαση των ακινήτων του Δημοσίου.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών πριν από λίγο στη Βουλή για τη στάση των κομμάτων απέναντι στο ζήτημα των συντάξεων και τη μεταβίβαση των ακινήτων του Δημοσίου.

Να ανοίξει η συζήτηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ζήτησε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος λίγη ώρα από τη στιγμή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε απαντήσει για τα 10.119 ακίνητα. Ο βουλευτής είπε όμως ότι προϋπόθεση για μια τέτοια συζήτηση είναι να δοθεί το σύνολο των ακινήτων που έχουν πάει από την ΕΤΑΔ στο Υπερταμείο και τα ακίνητα που με την πρόσφατη απόφαση μεταβιβάζονται.

Η σοσιαλδημοκρατία

Ο βουλευτής σχολίασε επίσης ότι η ΔΗΣΥ κανέναν πανικό δεν έχει πάθει με το συνταξιοδοτικό αλλά σε πανικό ζουν οι συνταξιούχοι. «Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος να λέτε ότι η κ. Γεννηματά ακολουθεί τον κ. Μητσοτάκη. Εμείς πρώτοι κάναμε πρόταση νόμου για την ακύρωση των περικοπών και ακολούθησε η ΝΔ με την τροπολογία», είπε ο κ. Κουτσούκος. Σχολιάζοντας τη διαπίστωση του κ. Τσακαλώτου ότι δεν υπάρχει νήμα να συνδέει τη ΔΗΣΥ με τη σοσιαλδημοκρατία, ο Γ. Κουτσούκος δήλωσε: «Εμείς στη σοσιαλδημοκρατία έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια κριτική για την ενσωμάτωσή της σε διαχειριστικές πρακτικές. Μας κατηγορούσαν ότι δεν έχουμε τη μεγάλη ιδέα των συγκυβερνήσεων. Εμάς μην κάνετε κριτική συνεπώς. Κοιτάξτε τους εαυτούς σας που προσπαθείτε να ανοίξετε δίαυλους επικοινωνίας για να σπάσετε την απομόνωσή σας».

Το πρωινό του Δημήτρη Σταμάτη

Η φράση του κ. Τσακαλώτου ότι «ο Δημήτρης Σταμάτης για πρωινό έχει δύο τρία κόμματα σαν τη ΔΗΣΥ», προκάλεσε σχόλιο από τον βουλευτή της ΝΔ που παρίστατο στη συζήτηση. «Στο δρόμο σας προς τη σοσιαλδημοκρατία που πρόσφατα ανακαλύψατε, κύριε υπουργέ, εμείς δεν κάνουμε πρωινό, πριν το πρωινό. Δεν μας απασχολούν τα άλλα κόμματα. Το πρωί πρωί μας απασχολεί τι συμβαίνει στην κοινωνία, γιατί όλα τα υπόλοιπα, και το αν εσείς ανακαλύψατε τώρα τη σοσιαλδημοκρατία, αφήνει παγερά αδιάφορη την κοινωνία», είπε ο Δημήτρης Σταμάτης και τόνισε: «Η ΝΔ ουδέποτε είπε ότι είναι υπέρ της περικοπής των συντάξεων. Σας θυμίζω πάντως ότι αυτό είναι κατά παράβαση της εντολής που πήρατε το 2015, όταν δεν μιλούσατε για μέτρα περικοπής συντάξεων και το αφορολόγητο. Άλλωστε εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου που λέμε ότι αυτή η περικοπή είναι περιττή και δεν χρειάζεται. Το θέμα είναι πως η περικοπή που ψηφίσατε είναι η επίπτωση της Βαρουφακιάδας».

Διαβάστε επίσης: Παίζει τα ρέστα του ο Τσακαλώτος: Έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μην κόψουμε τις συντάξεις και να μην εφαρμόσουμε το αφορολόγητο

«Μιλάτε για αντίμετρα αλλά δεν μιλάτε για τα μέτρα που το 2014 ήταν αχρείαστα και ήσασταν εσείς που ήρθατε το Μάιο του 2016 και ψηφίσατε τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε: «Ψηφίσατε μέτρα αχρείαστα 5,1 δισ. ευρώ και μάλιστα για το αφορολόγητο το ψηφίσατε δύο φορές. Εμείς φέραμε τροπολογία να μην κοπούν οι συντάξεις και δεν την κάνατε αποδεκτή. Αλλά και εσείς που είχατε βάλει κόκκινη γραμμή για το αφορολόγητο, το πήγατε με δύο μειώσεις, στα 5.500 ευρώ».

ΚΚΕ: ο λαός να πάρει την τύχη στα χέρια του

«Είναι δυνατό να σκεφτόμαστε ποιος έκανε τις περισσότερες μειώσεις στις συντάξεις, την ώρα που οι συνταξιούχοι πρέπει να πάρουν αύξηση για να ζήσουν σαν άνθρωποι; Είναι δυνατό να συνεχίζεται αυτό το γαϊτανάκι και να ψάχνουμε ποιες είναι οι διαφορές στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων; Ποιος έκανε τις περισσότερες;», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής και υπογράμμισε ότι «ο λαός πρέπει αντί να ψάχνει τις διαφορές, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΣΥ, τη ΝΔ, καλύτερα είναι να πάρει την τύχη στα χέρια του και να κάνει αυτός τη διαφορά».

Copy link
Powered by Social Snap