«ΚΑΥΤΟ» ΘΕΜΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Τι συζήτησαν Τσίπρας-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

25/09/18 • 22:01 | UPD 25/09/18 • 22:01

Newsroom eleftherostypos.gr

Βελτιωμένο ήταν κλίμα, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, στο συνάντηση που πραγματοποίησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Βελτιωμένο ήταν κλίμα, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, στο συνάντηση που πραγματοποίησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για μία ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες το Κυπριακό ήταν στην κορυφή της ατζέντας με τον Αλέξη Τσίπρα να επαναλαμβάνει την ελληνική πρόταση για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ξαναρχίσουν από εκεί που είχαν μείνει στη Ελβετία.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν εξέφρασε την άποψη του ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Ωστόσο, επανέλαβε τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ακόμα, την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας τον προσκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν επίσης πως στο τραπέζι τέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Μάλιστα, τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο Ερντογάν συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι επαφές για την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Όπως αναμενόταν, τη συνάντηση απασχόλησε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία για να υπάρξει μείωση των προσφυγικών ροών. Στα θέματα που επίσης απασχόλησαν ήταν το αυτό της ασφάλειας, όπου και οι δύο τάχθηκαν υπέρ των μέτρων για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τα διμερή θέματα και ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με την οικονομία, ενώ «αναζωπυρώθηκε» το ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή γραμμή Σμύρνη – Θεσσαλονίκη.

Copy link
Powered by Social Snap