Σε τι συμφώνησαν

Τσίπρας-Καμμένος «αγκαλιά» έως τον Μάρτιο

22/09/18 • 09:03 | UPD 22/09/18 • 09:03

Γιάννης Καμπουράκης

Σε τριπλές εκλογές τον Μάιο οδηγείται η χώρα, μετά από χθεσινή συνάντηση και συμφωνία του πρωθυπουργού και του υπουργού Aμυνας

Σε τριπλές εκλογές τον Μάιο οδηγείται η χώρα, μετά από χθεσινή συνάντηση και συμφωνία του πρωθυπουργού και του υπουργού Aμυνας.

«Σε ό,τι αφορά το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο κυβερνητικό έργο και θα επανέλθουν σε αυτό τον ερχόμενο Μάρτιο», αναφέρει η επίμαχη παράγραφος της άτυπης ενημέρωσης από το Μαξίμου, που προσπαθεί να δώσει μία προοπτική έξι μηνών στην κυβέρνηση, σε μία στιγμή που έδειχνε πάλι σημάδια διάλυσης.

Η παρέμβαση Τσίπρα – Καμμένου προσπαθεί να δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς στην κυβέρνηση έβλεπαν ότι τις τελευταίες ημέρες η πολιτική αστάθεια επέστρεφε και το ενδεχόμενο έκτακτων εθνικών εκλογών μέσα στο 2018 συζητιόταν ξανά.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος, με την άτυπη ανακοίνωση του Μαξίμου, προσπαθούν να στείλουν ένα μήνυμα προς αγορές, επενδυτές, εταίρους και συμμάχους ότι η κυβέρνηση δεν πέφτει από στιγμή σε στιγμή, αλλά έχει ορίζοντα εξαμήνου. Και σε αυτό το πλαίσιο, διασφαλίζουν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχοντας να διαπραγματευτούν το μείζον ζήτημα της ακύρωσης της μείωσης των συντάξεων.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον στην πρώτη παράγραφο της άτυπης ανακοίνωσης του Μαξίμου γίνεται η αναφορά στην αναγκαία πολιτική σταθερότητα, όπου επί λέξει σημειώνεται: «Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συμφώνησαν πως αυτή τη στιγμή αυτό που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για τη χώρα είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα, καθώς βρισκόμαστε στην πρώτη φάση από την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια».

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρει: «Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν πως κοινός και αδιαμφισβήτητος στόχος αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, με την παράλληλη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, η άμεση υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και η θεσμική θωράκιση του κράτους απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής».

Στη λήψη της κοινής απόφασης για τριπλές εκλογές τον Μάιο, εκτός απροόπτου, προφανώς έπαιξε ρόλο η φθορά των ΑΝΕΛ στις δημοσκοπήσεις και η διαπίστωση ότι οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πίεσε τον πρωθυπουργό για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και για την αναβολή της κύρωσης της συμφωνίας για μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας απέρριψε και τις δύο αυτές προτάσεις, εξηγώντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κρίσιμο θέμα για τα εθνικά συμφέροντα και για τις σχέσεις της χώρας με τους συμμάχους και εταίρους της και εφόσον υπάρχουν βάσιμες ελπίδες, ως βεβαιότητα ότι μπορεί να κυρωθεί από αυτή τη Βουλή, δεν πρέπει να μπει σε καθεστώς αβεβαιότητας.

Ετσι, προκρίθηκε το σενάριο που αφενός θα δίνει το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει ότι υλοποίησε δύο μεγάλες πολιτικές, μία για την έξοδο από τα μνημόνια και μία για την επίλυση του Σκοπιανού που χρόνιζε και αφετέρου επιτρέπει στον κ. Καμμένο από τη μία να διαφημίζει τη συμβολή του στην πορεία της κυβέρνησης από το 2015 και από την άλλη να μην κυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών, μένοντας στη δήλωσή του ότι δεν ψηφίζει όνομα με τον όρο «Μακεδονία».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναμένει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση προς το τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, όπως σημείωσε και στις δηλώσεις του προχθές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ωστόσο δεν αποκλείει να έρθει και νωρίτερα, καθώς μετά τον χθεσινό ελιγμό από το VMRO στη γειτονική χώρα, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο το «ναι» να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και τα επόμενα βήματα για τον Ζόραν Ζάεφ (κύρωση τω συνταγματικών αλλαγών από τη Βουλή των Σκοπίων) να γίνουν σε πιο σύντομο χρόνο.

Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, μπαίνοντας στην τελική ευθεία προ του δημοψηφίσματος, δήλωσε χθες ότι η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει ότι τα Σκόπια θα είναι η μοναδική χώρα που θα λέγεται «Μακεδονία».

Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο κ. Ζάεφ δήλωσε: «Καταλαβαίνω την αναταραχή που υπάρχει στη διασπορά σχετικά με τον προσδιορισμό “Βόρεια” στο όνομα, το οποίο δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό. Αλλά δεν υπάρχει άλλη χώρα “Μακεδονία” εκτός από το δική μας» και πρόσθεσε: «Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι η Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι η Βουλγαρία. Αυτή είναι μόνο η “Μακεδονία” μας και δεν θα υπάρξει άλλη στον κόσμο».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap