ΚΑΨΩΧΑΣ: ΠΑΡΑΔΙΔΩ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Εμπάργκο στη «ΣΥΡΙΖΕΡΤ» από ΝΔ μετά την πρωτοφανή επίθεση κατά Μητσοτάκη

19/09/18 • 09:16 | UPD 19/09/18 • 09:16

Newsroom eleftherostypos.gr

«Εμπάργκο» στην ΕΡΤ έβαλε η ΝΔ μετά την πρωτοφανή επίθεση του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» ενώ η Ενωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει την υπόθεση.

«Εμπάργκο» στην ΕΡΤ έβαλε η ΝΔ μετά την πρωτοφανή επίθεση του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» ενώ η Ενωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει την υπόθεση.

Η απόφαση της Πειραιώς ήταν να μη συμμετέχουν πλέον γαλάζιοι βουλευτές και στελέχη σε πάνελ εκπομπών της κρατικής τηλεόρασης ενώ ζήτησε από τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να μην αναφέρονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά να καλύπτονται μόνο οι δραστηριότητες του προέδρου της Ν.Δ.

Σε μια οργισμένη ανακοίνωση, η Νέα Δημοκρατία «αξιώνει από τη διοίκηση της ΕΡΤ να δημοσιοποιήσει όλους τους μισθούς των κομματικών γκαουλάιτερ τους οποίους πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες» επισημαίνοντας ότι «ο συριζαϊκός καφενές», όπως χαρακτήρισε την εκπομπή «Δεύτερη Ματιά», «μόνο το τελευταίο δεκάμηνο έχει στοιχίσει στους Ελληνες πολίτες 450.000 ευρώ!». Και προανήγγειλε ότι «για κάθε προπαγανδιστικό σχόλιο που θα κάνουν στο εξής οι Συριζαίοι γκαουλάιτερ, η Ν.Δ. θα προσφεύγει αμέσως στο ΕΣΡ – που παραδόξως έμεινε άφωνο από χθες».

Είχε προηγηθεί ανοιχτή επιστολή της Ν.Δ. με αποδέκτες τους ιθύνοντες της ΕΡΤ στην οποία η Πειραιώς μιλούσε για δημόσιο εξευτελισμό της δημόσιας τηλεόρασης.

Αιτία αυτής της εξέλιξης ήταν το σχόλιο του δημοσιογράφου Σ. Καψώχα για την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ο οποίος παρομοίασε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον δικτάτορα Μουσολίνι. Αμεση ήταν η αντίδραση της Ν.Δ., που εξέδωσε ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία της ΕΡΤ όπως και τον επικεφαλής τους Νίκο Παππά, προειδοποιώντας τους για τελευταία φορά ότι έχουν εξευτελίσει τη δημόσια τηλεόραση με τη χυδαία προπαγάνδα τους.

Ωστόσο η ΕΡΤ κάλυψε τον δημοσιογράφο και ακολούθησε η απόφαση της Ν.Δ. να αποσύρει όλους τους βουλευτές και τα στελέχη της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ «μέχρις ότου ο Νίκος Παππάς και οι εγκάθετοί του συνειδητοποιήσουν εμπράκτως ότι η ΕΡΤ ανήκει στους Ελληνες πολίτες που πληρώνουν το πρόγραμμά της και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Μέχρι νεωτέρας, η μόνη σχέση που θα έχει η Ν.Δ. με την ΕΡΤ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η εκ του νόμου υποχρεωτική μετάδοση των δραστηριοτήτων του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε η ανακοίνωση της Ν.Δ. εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά του Νίκου Παππά:

«Η Ν.Δ. αξιώνει, επίσης, από τη διοίκηση της ΕΡΤ να δημοσιοποιήσει όλους τους μισθούς των κομματικών γκαουλάιτερ τους οποίους πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες. Κι αυτό γιατί από μια πρώτη έρευνα στη Διαύγεια προέκυψε π.χ. ότι το κόστος του συριζαϊκού καφενέ που ονομάζεται “Δεύτερη Ματιά” είναι ημερησίως 2.118 ευρώ, ενώ μόνο το τελευταίο δεκάμηνο έχει στοιχίσει στους Ελληνες πολίτες 450.000 ευρώ! Σημειωτέον δε ότι όλες οι προπαγανδιστικές εκπομπές της ΣΥΡΙΖΕΡΤ είναι εξωτερικές παραγωγές, ενώ η δημόσια τηλεόραση διαθέτει και τα μέσα και κυρίως το προσωπικό -που σκοπίμως παρακάμπτεται- για να τις υλοποιεί άνευ επιπλέον κόστους», επισήμανε η Ν.Δ.

Και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. Σταμάτης Μαλέλης κατήγγειλε τον Σωτήρη Καψώχα αλλά επισήμανε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα κάνει εμπάργκο στην ΕΡΤ.

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή του καταδίκασε τη χρήση προσβλητικών σχολίων και ακραίων χαρακτηρισμών στον δημόσιο λόγο από μέλη της, κυρίως όταν βάλλουν κατάφωρα εναντίον των δημοκρατικών αξιών και της αξιοπρέπειας, τόσο των θεσμικών παραγόντων όσο και των απλών πολιτών.
Για τον λόγο αυτό και με αφορμή τον σχολιασμό της ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από δημοσιογράφο στην ΕΡΤ, δηλώνει, για μία ακόμη φορά, ότι η τήρηση του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας των δημοσιογράφων είναι υποχρέωση και αυτοδέσμευση, οι οποίες περιφρουρούν το κύρος και την αξιοπιστία του έργου μας. Η υπόθεση θα διαβιβασθεί προς διερεύνηση στα αρμόδια όργανα της ΕΣΗΕΑ.

Καψώχας: Παραδίδω την ταυτότητα μέλους της ΕΣΗΕΑ

Χαρακτηρίζοντας «αριστεροδεξιό συνδικαλιστικό φορέα» την ΕΣΗΕΑ, ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας απαντά στον σάλο που προκάλεσαν τα σχόλιά του για την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ.

Ο κ. Καψώχας, ο οποίος χαρακτήρισε φασιστικές τις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίζεται αμετανόητος σε ανάρτησή του στο Facebook, κάνοντας επίθεση στην ΕΣΗΕΑ, ενώ γνωστοποίησε πως παραδίδει την ταυτότητα μέλους του.

Η ανάρτηση του Σωτήρη Καψώχα στο Facebook:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ακάματους εργάτες της «αριστείας» για τις νουθεσίες περί ορθής δημοσιογραφίας. Φαντάζομαι πως τις εγκολπώθηκαν από το μαύρο της ΕΡΤ και γονιμοποιήθηκαν στο έδαφος της «προωθημένης» αντίληψης τους για τη Δημοκρατία του λόγου και της πράξης.

Το ύφος και το ήθος των επιθέσεων αλλά και του περιεχομένου των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούν, αποτελούν στην ουσία την απόδειξη της αυτοαπαξίωσής τους.

Όσο για το παρεάκι του αριστεροδεξιού συνδικαλιστικού φορέα, της ΕΣΗΕΑ, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη νέα αντίληψη που προωθούν σχετικά με την ελευθερία στη διατύπωση του γραπτού και προφορικού λόγου. Είναι προφανές ότι αντί να εγκαλείται η «εξουσία» για τις απειλές και τον εκφοβισμό στην εκφορά διαφορετικής άποψης και ερμηνείας, λοιδορείται ο δημοσιογράφος και νομιμοποιείται η φίμωση της κριτικής παρέμβασης.

Όπως έχει πει και ο μεγάλος Όργουελ «Δημοσιογραφία θα πει να δημοσιεύεις όσα ενοχλούν τους άλλους και δεν θέλουν να μαθευτούν. Όλα τα άλλα είναι δημόσιες σχέσεις», ή πολιτική σπέκουλα, θα έλεγα εγώ.

Ως τελευταίο, θα έλεγα στους εκλεκτούς συναδέλφους της διοίκησης, να μην μπουν στον κόπο να με καλέσουν στα πειθαρχικά όργανα της Ένωσης. Τους τα χαρίζω, όπως επίσης τους παραδίδω και την ταυτότητα μέλους της ΕΣΗΕΑ».

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ακάματους εργάτες της "αριστείας" για τις νουθεσίες περί ορθής δημοσιογραφίας….

Posted by Sotirios Kapsohas on Tuesday, 18 September 2018

Copy link
Powered by Social Snap